Underskatta aldrig en sommarsemester i Sverige!

Vem behöver exotiska utlandsresor under sommaren när vi har detta?

Så snart sommarsemestern nalkas får många svenskar för sig att bege sig till Medelhavet av någon underlig anledning. Varför lämnar man den ljusa, ljumma svenska sommaren för att istället trängas på överfulla sandstränder i gassande sol och 35-graders värme? Faktum är ju att vi i Sverige och Norden redan har allting som behövs för en fantastisk sommarsemester.

Det kallas semestertider av en anledning

Efter midsommar till mitten på augusti är semestertider för de flesta svenskar. Det är under dessa veckor som många får en möjlighet till avkoppling, familjetid och eftertanke. Det behövs eftersom året då är till hälften gånget och man får möjlighet att utvärdera hur det har fortskridit sedan man avgav det där nyårslöftet bland nyårsfyrverkerierna. Får man inte tillfälle att göra detta under sin lediga tid kommer man sannolikt inte att få det under återstoden av året heller.

Originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/underskatta-aldrig-sommarsemester-i-sverige/

Läs även min tidigare artikel om varför du bör utnyttja sommaren till att grilla och äta mycket kött:
https://vinnarskolan.se/artiklar/kost/njut-av-mycket-grillkott-i-sommar/

Inte stress- och värmeslagstider

Jag har ytterst svårt att förstå denna iver och ihärdighet att få lämna Sverige så snart sommarsemestern hägrar. I synnerhet till Medelhavsländerna dit stora delar av Europas turister beger sig under sommaren och där termometern närmar sig 40-gradersstrecket. Inget ont om Medelhavet då jag själv gillar att besöka och uppleva dessa länder men då helst under de svalare årstiderna. Jag ser åtminstone ingen större njutning och avkoppling i att:

 • Stå i flera timmar långa flygplatsköer innan man ens kommit iväg
 • Trängas på överfulla badstränder och hotell med tusentals andra
 • Vistas ute i 35-40 grader. Man blir bara slö, kraftlös och apatisk
 • Störas av partajande och dunkande musik sent på kvällen
 • Allt blir kolsvart 21:00, men hemma är det ljust
 • Bli sönderbränd i den gassande solen
 • Se hur snabbt reskassan sinar (pga svag kronkurs)

Nu ska jag inte spy galla över sommarsemestrar kring Medelhavet men det är dessvärre stor risk att man bygger upp höga förväntningar som inte infrias. Man tenderar att skruva upp förväntningarna en del innan en utlandsresa, varför det är lätt hänt att man blir besviken när de inte infrias. Särskilt under en högsäsong, vilken sommaren onekligen är.

Semestern avnjutes bäst i vårt närområde

De bästa sätten att få denna avkoppling på är enligt undertecknad att antingen bege sig till sommarstugan, att bara ta det lugnt på hemmaplan eller att bege sig till någon vacker naturskön plats.

Sverige, liksom norden, som resmål är otroligt underskattat och det finns inte någon egentlig anledning till att lämna landet under sommaren. Vi har ju redan allt som tänkas kan för en härlig, lyckad semester med sol, bad, avkoppling och allt annat som hör den till. En semester behöver inte vara exotisk eller exklusiv för att man ska få ut många av dess fördelar.
Läs även: Därför ska du naturbada i värmen

Vi bor trots allt i ett av Europas till ytan största och mest vidsträckta länder, trots vår ringa befolkning, vilket är något som fler borde utnyttja och ta vara på. Vi har fjäll, älvar, forsar, vackra insjöar, skärgårdar, barr- och lövskogar, sandstränder, klippor, kanaler, slätter, ängar, gårdar och mycket mer. Dessutom ett flertal pittoreska orter och historiska platser som än inte har förstörts och förfulats av politikers förändringsiver.

Därför är en sommarsemester i Sverige oslagbar!

Blir det mycket svenskare än såhär?

Det är lätt att till vardags klaga och gnälla över Sverige, dess tillkortakommanden och förfall men vi har ännu faktiskt mycket att vara glada och tacksamma för. Inte minst allt det vackra som kommer fram i den korta sommargrönskan för att sedan gå i dvala under vinterhalvåret. Dock är allt liv och grönska bara två anledningar till varför sommarsemestern tillbringas bäst inrikes. Här är några till:

 • Ljust i princip dygnet runt, särskilt i norra landshalvan
 • Gott om badplatser (rena, klara sjöar, hav och vattendrag)
 • Badvattnet är dessutom alltid svalkande
 • Alltid nära till lugnet och stillheten
 • Sverige är väldigt barn- och familjevänligt
 • Gott om vacker natur och vackra naturupplevelser
 • Sitta utomhus och äta utan att stekas sönder i värmen
 • Oändligt antal fornminnen och historiska platser
 • Kontakt med dina landsmän från andra landsändar
 • Lär känna ditt land och få en starkare anknytning
 • Stöd inhemska näringsidkare och den svenska besöksnäringen
 • Även ifall Sverige är dyrt blir du inte ruinerad av en svag kronkurs

Strunta i status och alla konstgjorda kriterier för vad en lyckad semester innebär. Låter du andras uppfattningar diktera semestervillkoren så kommer du aldrig att få vare sig själslig eller sinnlig avkoppling. Du blir istället en livegen slav som styrs av andras åsikter och uppfattningar. Vill du bli fri så måste du ta tillbaka självbestämmandet över din lediga tid och vad du gör med den.
Din lediga tid bör det endast vara du och ingen annan som dikterar.
Punkt slut!

Avslutande ord för den osäkre

En sommarsemester i Sverige behöver inte innebära några veckor i en gammal skranglig husvagn på överfulla campingplatser. Antalet alternativ, vare sig det gäller resmål, transportmedel eller boende är ganska stort och det är bara fantasin som sätter gränserna.

Är du fortfarande osäker på var i Sverige du ska semestra och varför, så kan jag varmt rekommendera boken ”Upptäck Sverige – En resa genom län och landskap” från Norstedts förlag. I denna står nästan allt som du behöver veta om nästan samtliga sevärdheter i vårt avlånga land. Den innehåller även en del intressant historia om just dessa platser.

Det enda sorgliga med boken är insikten man får när man bläddrar igenom den. Insikten att man under sin livstid inte kommer att hinna se och uppleva allt det vackra som vårt land har att erbjuda.

Ta därför vara på din lediga tid och förspill den inte på struntsaker!

Alexander Söderberg (f d analytisk kemist och elitidrottsman)

Dela visdomen!

Se även: