Njut av mycket grillkött i sommar!

Något du bör passa på att äta mycket av under sommarmånaderna

Få saker är lika njutbara en sommarkväll som nygrillat kött tillsammans med några färskpotatisar. Kött av hyfsad kvalité är dessutom otroligt näringsrikt och biotillgängligt. Ät därför så mycket kött du bara kan och har råd med. Du stödjer dessutom svenska bönder och retar samtidigt gallfeber på alla de alarmister som vill att vi helst slutar äta kött.

En del av svensk sommar och matkultur

En svensk sommar är inte enbart sol, bad, värme och långa, ljusa dagar. Den är även synonym med maten och drycken vi förtär under just sommarmånaderna. En sommar i Sverige vore därför inte komplett utan jordgubbar, lite nygrillat kött, färskpotatisar och en kall bira till. Fokus bör dock inte ligga för mycket på kolhydraterna och dryckerna utan istället riktas mot kvällsmatens huvudpunkt; allt välsmakande grillkött!

Oavsett om det är kycklingfiléer, fläskkotletter, hamburgare eller ryggbiffar som ligger på grillen så är de en del av svensk matkultur som vi inte kan leva utan. Föreställ er hur tråkig och intetsägande en sommar utan något grillkött skulle bli. För att inte tala om konsekvenserna av alla hemska bristsjukdomar.

Det finns en anledning till att just kött och fisk i alla tider har prisats och hyllats inom samtliga svenska samhällsskikt men också inom alla kulturer och folkgrupper världen över. Från inuiterna i Arktis till aboriginerna och maorierna i söder. Det har dock inte bara med smak, offerritualer och status att göra. Det handlar faktiskt om överlevnad och mänsklig hälsa. Det vill säga att nära kroppen med sådant som den mår bra utav och kan topprestera på.

Smakar gott av en anledning

Någon mer som undrar varför kött alltid smakar så gott?

Kött äter vi inte bara för den goda smakens skull utan även för att det är väldigt energitätt, näringsrikt och håller oss vid liv betydligt längre än vegetabilier. Det finns mig veterligen inga andra livsmedel som kommer i närheten av kött när det gäller biotillgänglig näring per enhet. Många av de påstått näringsrika grönsakerna är ofta inbäddade i fibrer och innehåller samtidigt antinäringsämnen som hämmar upptaget av vitaminerna.
Läs även ”Supermaten del 2 – Supermaten i vårt närområde”

Kött har vi för övrigt ätit ända sedan människan blev jägare-samlare och är något som vi människor är evolutionärt anpassade till sedan hundratusentals år. Det var då vi började få större och mer komplexa hjärnor som krävde ett allt större energiintag. Det var tack vare just energirikt kött som hjärnorna med tiden kunde expandera utan att vi behövde tugga växter en stor del av vår vakna tid. Många gräsätande djur lägger till skillnad från människan ned en stor del av sin vakna tid på att tugga just växter.

Misantroperna som vill ta ifrån oss köttet

Att äta kött är därmed en instinkt och självbevarelsedrift som är djupt rotad inom oss, varför merparten av oss fortsätter att äta det, trots alla nyhetsartiklar om dess påstådda skadlighet.

I och med klimatalarmismens framfart så får vi allt oftare läsa rubriker i stil med: ”Rött kött är cancerframkallande”, ”Rött kött är en miljöbov”, ”Därför bör vi sluta äta kött” ”Därför bör vi äta insekter”, och så vidare. Dock skrivs det inte många rader om miljöpåverkan och alla hälsorisker med diverse sojaprodukter och köttsubstitut som nu finns på marknaden. Produkter som de facto skadar både hälsa och miljö betydligt mer än vad lokalproducerat kött och ägg någonsin kommer att göra.

Att försöka ta ifrån folk deras matkultur, säga åt dem vad de ska äta och att aktivt uppmana dem att sluta äta näringsrik mat för det goda syftets skull (som påstås vara djuren, miljön, hälsan, etcetera) är inget annat än människohat, så kallad misantropi. Vill man aktivt förstöra mänsklig gemenskap och hälsa, såväl fysisk som psykisk, är man inget annat än en ogin misantrop.

Det hela verkar dock bara vara ett spel för gallerierna som döljer det egentliga huvudsyftet; Att i slutänden göra sig av med köttproduktionen, självständiga bönder och boskapsuppfödare för att istället bara ha kvar spannmålsodlingar som kontrolleras av ett fåtal jättekonglomerat. Det är precis detta som det pågående bondeupproret i Nederländerna handlar om. Inte undra på att bönderna och vanliga medborgare gör gemensam sak och protesterar allt vad de kan.

Gör precis tvärtom istället! Ät mer grillkött

Rött kött mår bäst av att grillas – inte minst eftersom feminister under åratal har rasat mot grillningen som en manlig syssselsättning. Bedömare menar att feminina personer av olika kön inte klarar av att grilla utan att bränna sig, om de överhuvudtaget har råd med en stadig gasgrill med symboliskt stora knappar och en huv som kunde vara hämtad från ett jaktplan. Foto: Youtube

Kom ihåg att så kallad ”psykologisk krigföring” är en ytterst integrerad del av det storskaliga påverkansarbete de bedriver, vars syfte är att bryta ned och forma människors medvetande över tid. Något som de lyckas bättre med ju mindre välnärd du är.

Ta därför gärna bilder på alla underbara köttbitar du grillar och lägg ut på sociala medier. Ju fler som gör det, desto större spridning får budskapet om att kött är något tilltalande och härligt som vi bör äta mer av. Det vill säga motsatsen till den skam- och skuldkultur som i dagsläget omger det. Åtminstone inom det mediala och politiska etablissemanget där man alltid ska vara i framkant med diverse progressiva idéer, hur knasiga de än må vara.

Det kommer att få dig att må bättre

Har själv börjat äta betydligt mer kött det senaste året och kan säga att jag aldrig har mått bättre. Dels har det fått mig att sukta mindre efter skräpmat (i synnerhet kolhydrater) men framförallt har jag känt mig mer mätt, tillfredsställd och nöjd på mindre mängd mat än tidigare. För att inte tala om den minskade inflammationen och förbättrade återhämtningen jag upplevt under mina krävande och intensiva träningspass. Muskelstelheten och segheten som tidigare dröjde sig kvar i dagar går nu över efter en halv dag och är sedan som bortblåst.

Testa gärna själva genom att dra ned på skräpmaten (som snabbmat, pasta, potatis, sötsaker, läsk, bröd, flingor och gryn) och byt ut den mot kött, fet fisk och ägg istället. De pengar du sparar på minskade inköp av skräpmat kan du istället använda till den mer näringsrika och högkvalitativa maten.

Läs även mina tidigare artiklar om supermaten i vårt närområde:
https://frihetsnytt.se/supermaten-supermat-eller-bluff-del-1/
https://vinnarskolan.se/artiklar/supermaten-del/

Håll ett öga på kvalitén (och ursprunget)

Svenskt kött är och förblir alltid att föredra framför utländskt.

Innan jag rundar av så vill jag bara höja ett varningens finger för att alla animalier inte är skapta lika. Kvalitén kan skilja sig ganska mycket mellan produkter som kan se ganska lika ut vid en första anblick. I synnerhet när det gäller kött, fisk och ägg.

Att köpa svenskproducerat och ekologiskt är givetvis bäst och att föredra då det ofta garanterar hög näringsmässig kvalité och värdig djurhållning, samtidigt som man stödjer svenska jordbrukare. Det garanterar åtminstone att ingen antibiotika har använts vid produktionen vilket i sig kan vara en ganska lugnande vetskap. 

Jag vet att det för merparten är en kostnadsfråga också men tumregeln är att det oftast är bättre att välja konventionella svenska produkter framför utländska ekologiska då kriterierna för ekologiskt i utlandet sällan är lika strikta som i Sverige. Eftersom kött kan vara ganska dyrt så är det fullt möjligt att dryga ut det med ägg, sill, makrill, köttfärs eller billigare animalier som fortfarande har ett högt näringsinnehåll. Det finns även fryst kött i många olika former, vars näringsvärde påverkas ytterst marginellt av nedfrysningen.

Det är bara fantasin som sätter gränserna för alla goda kötträtter som går att laga med begränsade medel!

Alexander Söderberg (f d analytisk kemist och elitidrottsman)

Dela visdomen!

Se även: