Som utlandsresenär är du svensk ambassadör

Många lever i villfarelsen att endast diplomater, statsråd och kungen är ambassadörer för vårt land. Inget kunde vara mer felaktigt då du som svensk, automatiskt blir ambassadör så snart du sätter foten utanför Sveriges gränser. Hur du beter dig och agerar utomlands kan därför få vida betydelse för hur svenskarna uppfattas som folk. Den så kallade ”Sverigebilden”.

Länk till originalartikeln på Frihetsnytt (där jag även är skribent):
https://frihetsnytt.se/som-utlandsresenar-ar-du-svensk-ambassador/

Ett land är inte enbart dess fysiska gränser

Ett land är så mycket mer än dess gränser, geografi, natur, sevärdheter och orter. Det är även synonymt med dess folk, historia och kultur. Med andra ord är det människorna inom landets gränser som gör det till vad det är, på både gott och ont. Därför bör man inte ha alltför förutfattade meningar om vissa länder och folkgrupper förrän man har besökt länderna och träffat folket. Det brukar oftast finnas en bild i media och en bild i verkligheten.

Har man inte möjlighet att besöka landet ifråga så bör man åtminstone inte köpa medias bild direkt utan vara nyfiken och fråga sig ifall den stämmer. Ett bra sätt kan vara att kolla upp resevideos från personer som besökt landet. De ger ofta en annorlunda bild än de stora nyhetsmedierna eftersom resenären kommer i kontakt med lokalbefolkningen på ett annat sätt.

Jag har själv blivit positivt överraskad under resor till bland annat Kenya, Indien och öststatsländerna bakom den gamla järnridån. Under dessa motbevisades mediernas bild rejält. Detsamma kan sägas efter besök till diverse semesterorter kring Medelhavet där resmålet inte levde upp till förväntningarna som samma medier hade målat upp.

Så snart du befinner dig i utlandet representerar
du indirekt Sverige och svenskarna

Är man däremot själv resenär i ett främmande land så är det inte bara upp till lokalbefolkningen att framställa landet i positiv dager för utländska besökare. Det är även upp till dig som utländsk besökare att framställa Sverige på bästa möjliga sätt. Att respektera landet, värdbefolkningen och dess kultur handlar lika mycket om att respektera sig själv, som själva värdlandet.

Det kan faktiskt vara så att framtida svenska resenärer blir dåligt behandlade av lokalborna bara för att de svenskar som åkte dit före dem levde rövare. Det fotavtryck som du sätter under din utlandsvistelse kan därför sätta ett avtryck i värdlandet för lång tid framöver.

Ju längre vistelse, desto viktigare blir ditt beteende

Har man som undertecknad bott i ett främmande land en längre tid (det vill säga några år) så blir ditt agerande och beteende än viktigare. Du kommer att komma i kontakt med flertalet av invånarna och samtidigt få leva mitt i en kultur som kan vara ganska främmande från den du är uppväxt och van vid. Det kan vara en chockartad upplevelse i början då man lätt känner sig ganska rädd, utlämnad och vilsen i det främmande landet. I synnerhet ifall man är ung, långt hemifrån och inte särskilt livserfaren.

Dock får kulturkrockarna inte bli en ursäkt till att bli grinig, vägra assimilera sig och bete sig tarvligt. Man får gilla läget och acceptera situationen som den är. Att gnälla, klaga, sparka och skrika kommer inte att hjälpa ett dugg. Jag minns de första veckorna i staterna som förfärliga på många sätt men minns att jag åtminstone skulle ge det en chans. Jag tog därför det hela en dag i taget och efter 6-7 veckor började jag känna mig mer hemmastadd. Därmed var det bättre att vara lite tålmodig, vänta och se än att ge efter för den första impulsen som skrek ”hemlängtan” för fulla cylindrar.

Läs även min tidigare artikel om varför resor berikar ditt liv:
https://vinnarskolan.se/artiklar/darfor-berukar-resor-ditt-liv/

Det kommer garanterat att löna sig

Resultatet av att härda ut den första tiden i ett främmande land (särskilt under en längre vistelse) och ge det en chans kan även bli väldigt belönande. Utöver de trevliga minnena så lämnar du dels ett gott avtryck för framtida svenska resenärer men du får även chansen att knyta kontakter i form av vänskap, affärer och mycket annat. För vem vill inte vara vän med en trevlig, pålitlig svensk som utstrålar det karaktäristiska lugnet och eftertänksamheten?

Det sägs utomlands att svenskar och nordbor är ganska reserverade och fåordiga men när man väl börjar känna dem så har man en genuin vän/kontakt för resten av livet.

Belöningen av att jag höll ut den första prövande tiden i främmande land och försökte att föra mig efter bästa förmåga blev enorm. Jag fick mitt stipendium utökat året därpå, erhöll en kandidatexamen (och senare en master), fick vänner för livet och en möjlighet att se hela det stora landet i väst. Jag var även den första svensk som de hade träffat under sina liv, trots att universitetet bara låg några mil från en metropol som New York.

Saker att tänka på som utlandsresenär
(eller inlands)

Som stockholmare försöker jag därför bete mig så bra det bara går när jag besöker andra städer, orter och platser i vårt avlånga land. Kanske är just avsaknaden av ödmjukhet, vett och etikett bland andra 08:or anledningen till att Stockholmare blir kallade för ”fiskmåsar” i bland annat Båstad och Visby. En stämpel som jag mer än gärna bidrar till att tvätta bort. Här är därför en liten lista med tips som kan förgylla din resa och vistelse i främmande land:

  • Känn till några av värdlandets sedvänjor
  • Klä dig väl inför besök på evenemang och restauranger
  • Respektera kulturen, sedvänjorna
  • Vårda språket och håll en god ton 
  • Ta det lugnt med alkoholen 
  • Visa intresse för platsen du besöker 
  • Stör inte andra hotellgäster 
  • Lär dig några fraser på det främmande språket 
  • Kolla upp växelkurserna innan du åker
  • Var alltid vänlig och artig
  • Ifall dricks uppskattas i värdlandet, dricksa alltid på restauranger ifall servicen varit bra

Vare sig ni reser utomlands eller inrikes denna sommar så önskar jag er en trevlig, säker resa och att ni lämnar ett gott intryck på orterna/platserna som ni har besökt!

Alexander Söderberg (f d analytisk kemist och elitidrottsman)

Dela visdomen!

Se även: