Därför berikar resor ditt liv (10 anledningar)

Visst kan missöden uppstå på resan, men vad vore livet utan dem?

Det finns nog få saker i livet som kan orsaka så mycket vånda och frustration som resor, oavsett deras längd, destination eller syfte. Förutom att man är ganska utlämnad, kan det hända oväntade saker längs vägen som suger musten ur en och gör att man aldrig vill resa igen. Men trots eventuella bekymmer är det helt klart värt besväret eftersom man växer som människa.

Länk till originalartikeln på Frihetsnytt där jag även är skribent:
https://frihetsnytt.se/darfor-berikar-resor-ditt-liv/

Livet är som en bok och den som enbart stannar hemma läser enbart första sidan” lyder ett gammalt uttryck från biskop Augustinus som står sig än idag.

Förblir du i din hemkommun resten av livet så blir dels din världsbild ganska begränsad men framförallt blir du flera livserfarenheter fattigare. Det låter kanske behändigt och bekvämt att förbli på samma plats men för att växa som människa behöver livet vara lite obekvämt och omständligt, vilket resor kan vara. Din tillväxtpotential ökar alltså genom att du förflyttar dig till såväl nya som välbekanta platser. Destinationen behöver inte heller vara exotisk, långväga eller svåråtkomlig för att berika ditt liv.

Varför det är lärorikt?

Efter en utlandsresa till Irland nyligen, växte undertecknad ytterligare några centimeter, trots en del bakslag och dålig sömn under resans gång. Mer om denna får ni läsa i en framtida artikel. Trots att man hamnar ur vardagsrytmen under längre resor så kollar man senare tillbaka på det hela med glädje. Här är därför tio anledningar till att resor gör dig flera livserfarenheter rikare.

Jag talar av egen erfarenhet eftersom jag besökt ungefär 45 länder, inklusive Sveriges samtliga landskap och alla delstater i Amerikas förenta stater. Jag säger det inte för att skryta utan snarare för att konstatera ett faktum. Det vill säga, att det man lär sig under sin formella utbildning ter sig ganska obetydligt jämfört med det man lär sig under sina resor.

  • Du lär dig att passa tider och använda din tid effektivt och det är utan tvekan viktigt i vardagen, då du får mer gjort på kortare tid och därmed kommer närmre dina mål. Är du ute och reser är det ännu viktigare då passade tider förhindrar att du blir strandad och tvingas lägga ut dyrbara slantar på extra boende och dyrare transportmedel.

  • Du får uppleva andra levnadssätt. När man reser får man se och uppleva levnadssätt och kulturyttringar som ibland kraftigt skiljer sig från de där hemma, både på gott och ont. Man får också uppleva att det går att göra saker och lösa problem på andra sätt än de vi är vana vid och att vi inte alltid vet bäst

  • Du får lära dig mycket om dig själv. När du under resor ställs inför svårigheter och utmaningar märker du vad du klarar av och inte. Särskilt när du ställs inför svåra beslut vars utgång kan bli himmel eller helvete. Du blir därmed bättre på att lära dig vad du kan, dina begränsningar, dina tankemönster, ditt psyke, styrkor, svagheter och framförallt att tala med och bemästra din inre röst som alltid finns där

  • Du tvingas ur bekvämlighetszonen. Få saker kan vara så obekväma, ovissa och fruktade som resor. Speciellt om du reser ensam. Besöker du nya platser känner du kanske inte till geografin, omgivningen eller var saker ligger. Människorna kanske har en helt främmande kultur, synsätt och ett språk som du inte förstår. Det kan vara obekvämt och nästan fylla en med rädsla vissa gånger. Dock är det här som den största tillväxtpotentialen finns eftersom du tvingas ur din bekvämlighetszon. Något som får dig att växa enormt.

  • Du bygger upp ditt självförtroende. Under resor utsätts du ibland för umbäranden, svårigheter och oförutsedda händelser av olika slag. Tar du dig igenom dem, vet du att du kan klara av dem igen. För varje resa du gör växer självförtroendet ytterligare, särskilt när svårigheterna varit många och omfattande.

  • Du blir intressantare som människa. Många av de mest intressanta människor jag har pratat med har ofta varit ganska beresta. Inte så konstigt, då flertalet resor onekligen gör att du fått uppleva fler platser, människor och händelser som inte kan upplevas på hemmaplan. För att inte tala om alla de nya intryck, minnen och historier de lämnar efter sig. 

  • Det skänker tacksamhet och ödmjukhet. Det är oftast under resor, särskilt till främmande länder, som man blir exponerad för levnadsvillkoren hos människorna som bor där. Ifall landet och dess invånare är fattiga och levnadsvillkoren knappa, så är det svårt att inte känna tacksamhet och ödmjukhet för det man har på hemmaplan. Man inser ofta vilket överflöd man lever i och trots det, har mage att ibland klaga och gnälla, samtidigt som de utfattiga man träffat verkar lyckliga med så lite.

  • Du övar upp din sociala kompetens. Under resorna du gör kommer du tveklöst att öva upp din sociala kompetens eftersom du får möta många nya människor. Det kan vara andra resenärer, gäster på vandrarhemmet, restaurangpersonal, receptionister, försäljare och många fler. Oavsett tvingas du interagera med dem och ju fler möten du har, desto bättre blir du på att hantera dem.

  • Du blir bättre på att organisera och planera. Alla resor du gör kräver lite planering och organisering, i synnerhet ifall du ska resa långt bort eller under en längre tid. Kläderna du behöver, transporterna, boendet, eventuellt visum, reseformulär, försäkringar, etc. Det är lite att tänka på och hur väl förberedd du är inför resan kan vara skillnaden mellan en fantastisk upplevelse och en ren mardröm.

  • Du blir bekvämare med osäkerhet och oförutsedda händelser. Under en resa finns det mycket som kan gå galet och hur du hanterar dessa situationer är ofta avgörande för hur fortsättningen blir. Ju mer du har rest, desto fler oväntade händelser har du exponerats för och därmed skrämmer de inte lika mycket längre. Du blir bekväm med osäkerhet och diverse bakslag för du har ju varit med förr.

Läs även: Var hittar du modet och styrkan i livet?

Behöver inte vara exotiska resmål

Efter att ni har läst igenom denna lista hoppas jag att ni inser det mervärde som resor kan tillföra era liv. Reser man själv skänker det än mer värde och livserfarenhet, då man är mer utlämnad och beroende av den egna förmågan för att ta sig fram. Då har du ofta ingen annan att förlita dig på än dig själv, vilket är obekvämt men samtidigt något som gör att du växer ännu mer.

Läs även ”Varför du aldrig bör underskatta en sommarsemester i Sverige”:
https://vinnarskolan.se/okategoriserade/underskatta-aldrig-sommarsemester/

Det är givetvis också en kostnadsfråga då det kostar att resa och alla kanske inte har ekonomin eller möjligheten att besöka främmande länder och platser. Värt att tillägga är att resorna inte behöver vara långväga eller exotiska för att skänka mervärde till ditt liv. Att besöka någon främmande stadsdel, landskap eller plats i vårt avlånga land är inte fy skam det heller. Det är inte destinationen eller syftet som är de viktiga, det är erfarenheterna du får under resans gång, samt de intryck och minnen som de lämnar efter sig.

Alexander Söderberg (f d analytisk kemist och elitidrottsman)

Dela visdomen!

Se även: