Så lyckas du med träningen Del-4: Efterforskningar

Något som många missar när de sätter upp sina träningsmål, i synnerhet när det gäller nya träningsformer, är att göra lite efterforskningar kring dem. Genom att ha lite kött på benen får du en tydligare bild av vad som krävs och vad du kan förvänta dig. Du blir bättre förberedd samtidigt som det minskar risken för skador och tidiga besvikelser som snabbt kan urholka motivationen att fortsätta.

Länk till originalartikeln på Vinnarskolans hemsida:
https://frihetsnytt.se/sa-lyckas-du-med-traningen-4-efterforskningar/

En förbisedd faktor

Träning är någonting som tveklöst tar mycket tid, planering och engagemang i anspråk, bortsett från den rent fysiska ansträngningen. Särskilt ifall du vill bemästra en viss träningsform och komma i bästa möjliga form. Med andra ord vill du spilla så lite tid som möjligt på sådant som för dig längre bort från dina mål och istället få träningen så effektiv som möjligt. Vad är då det första du bör göra?

Det är givetvis att göra lite efterforskningar kring träningsformen ifråga innan du kastar dig handlöst in i den. Genom att bara ta reda på lite grundläggande fakta, hur den fungerar och vad syftet med den är så är du redan ett steg framför de flesta. Sällan talas det om hur viktigt detta faktiskt är, i synnerhet på ett tidigt stadium där hyfsade förberedelser och förkunskaper kan vara det som utgör skillnaden mellan att ge upp och fortsätta gneta.

Spelar större roll än många tror

Det här är något som alltför många inte gör vilket ofta leder till besvikelser i ett tidigt skede. Vanligtvis yttrar sig dessa i skador som kräver en längre tids återhämtning och/eller frustration över osynliga resultat. Detta är något som får de flesta att snabbt tappa sugen och sedan överge träningsformen helt. Har man inte i förväg tagit reda på vad träningsformen faktiskt kräver, vad man kan förvänta sig av den och/eller vilka hinder man antagligen kommer att stöta på längs vägen står man ju helt oförberedd och handfallen när de väl kommer.

Har man istället förberett sig blir de inte lika jobbiga att överkomma. Den grundläggande kunskap man tillskansat sig om träningsformen tenderar framförallt att kraftigt sänka ens förväntningar om en quick-fix-lösning på den halvdana formen.

Samtidigt skänker kunskapen en dos ödmjukhet då man snart blir medveten om hur lite man egentligen vet. Vetskapen om hur lite man faktiskt vet bidrar även den till att sänka ens högt ställda förväntningar om snabba, synliga resultat. 
Läs även den förra delen (Del-3):
https://vinnarskolan.se/artiklar/sa-lyckas-du-med-traningen-3/

Därför bör man inte underskatta hur stor skillnad lite efterforskningar om olika träningsformer faktiskt kan göra. Att bara lägga ned några timmar av din tid genom att läsa om den, se på filmklipp om utförandet och att läsa/lyssna på historier från de motionärer som lyckats bemästra den är det som i många fall kan utgöra skillnaden mellan att lyckas och tidigt kasta in handduken.

Sedan jag började läsa på lite mer om maratonlöpning och den träning (och livsstil) som krävs för att bemästra denna distansernas distans har jag kraftigt tonat ned förväntningarna om snabba, synliga resultat. Jag är nu mer medveten om att vägen mot de snabba tiderna kommer bli lång, krokig och oförutsägbar, vilken är anledningen till att jag numera inte sätter en alltför stor press på mig själv. Det här med prestationsångest är ju något som tveklöst tar mycket energi, fokus och tär på ens mentala resurser.

Du behöver inte bli expert

Att du gör lite efterforskningar betyder inte nödvändigtvis att du behöver bli expert på den, så länge du inte avser att tillhöra eliten inom träningsformen eller att göra dig ett leverne på den. Hör du till denna kategori kan det i sådana fall vara bättre att vända sig till experterna, även ifall de kostar en slant men tid är ju som sagt pengar och man får då göra en avvägning.

Om dina avsikter och mål är relativt opretentiösa och ligger mer på motionärsnivå räcker det med att lägga ned några timmar på efterforskningar och sedan skriva ned en lista med träningsformens för- och nackdelar och vad man kan förvänta sig av den.

För att ta ett praktiskt exempel: Undertecknad ska ju åka Vasaloppet för andra gången i början av mars. I egenskap av endast bättre motionär på skidor och med avsikten att åka distansen under 6,5 timma behöver jag inte heller nörda in mig på vallning, skidor, stavar, sportdryck, stakningstekniker och mycket annat som hör skidåkningen till. Vill jag dock veta mer om ovanstående förlitar jag mig i så fall på experterna inom dessa områden.
Läs även: Så lyckas du med träningen 1: Målsättning

Kolla upp detta innan du tränar

Men vad är det då man bör kolla upp innan man sätter igång med en ny träningsform? Det är inte så invecklat och tidskrävande som många tror eller försöker att få det till. Åtminstone ifall du är mer av en vanlig motionär med målet att kanske gå ned några kilo och komma i de där gamla kläderna du inte kunnat ha på några år.
Det du bör göra är helt enkelt att ställa dig själv några grundläggande frågor och sedan göra nödvändiga efterforskningar ifall du inte har svaret direkt.

  • Varför väljer jag just den här träningsformen?
  • Vad är syftet med att utöva den? (exempel: viktminskning, bygga muskler, slankare ben, bättre rörlighet och/eller koordination, bättre kondition/uthållighet, etc)
  • Kan jag tänka mig att utöva den i ett eller flera år framöver?
  • Passar den här träningsformen min nuvarande fysik? (väger du 40 kg för mycket bör du till exempel inte börja med att träna löpning utan istället välja en annan konditionsidrott som belastar knän, ben och leder betydligt mindre).
  • Vilka svårigheter kan jag förväntas stöta på? (i form av t ex skador, skavanker, sjukdomar, motivationsbrist, långvarig träningsvärk, frustration, frånvaron av synliga resultat, etc).
  • Har jag familj, vänner, bekanta och kollegor som stöttar mig i vått och torrt?
  • Har jag folk i min närhet som jag kan utöva träningsformen tillsammans med?
  • Finns det människor i min närhet som för mig längre bort från mina träningsmål?
  • Behöver jag en PT (personlig tränare) eller vet jag tillräckligt så att jag kan utföra träningsformen på egen hand?
  • Finns det liknande träningsformer jag kan utöva i dess ställe ifall jag för tillfället är inkapabel att utföra den nuvarande?
  • Hur mycket tid förväntas jag att lägga ned på träningsformen för att nå mitt/mina träningsmål?
  • Vad och hur mycket kräver träningsformen av mig själv? (i form av uthållighet, självdisciplin och självkontroll)
  • Vilken utrustning behöver jag för att utföra den och vad kostar den i sådana fall?
  • Kräver träningsformen att jag för övrigt göra några livsstilsförändringar? I så fall, vilka då?
  • Klarar jag av att göra dessa livsstilsförändringar? (kanske i flera år eller resten av livet)
  • Går träningsformen att upprätthålla under tillexempel resor? Om inte, går den då att tillfälligt ersätta med andra träningsformer?

Därefter bör du göra en liten tabell med två kolumner där du i den vänstra listar alla faktiska och/eller potentiella nackdelar med träningsformen och i den högra listar fördelarna (faktiska och/eller potentiella). Finns det fler punkter på minussidan bör du verkligen tänka efter en extra gång ifall träningsformen är till för dig och kanske se dig om efter liknande men mer passande alternativ.

Finns där fler pluspunkter bör du istället komma till skott så snart som möjligt och givetvis inte förivra dig för mycket i början. Därefter bör du göra regelbundna avstämningar hur det hela har förflutit och då försöka dra slutsatsen ifall det är värt att fortsätta den eller ej.

Våga fråga de som kan

Sist men inte minst bör du inte vara alltför blyg eller stolt för att våga fråga de som kan och vet mycket om träningsformen ifråga. Vi är och har alla varit nybörjare på något så det är inget att skämmas för. Det är helt naturligt att framstå som lite tafatt och ovetande när man sätter igång med något nytt och det har experterna på området oftast full förståelse för.
Det viktiga här är att våga ta steget och svälja lite av stoltheten och egot, det vill säga att våga vara nyfiken och fråga även ifall man skulle framstå som dum, ovetande eller tafatt.

”Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det” lyder ett gammalt kinesiskt ordspråk (tror jag det var). Men vem eller vilka ska man då fråga de gånger man inte orkar, kan eller förmår sålla bland all information gällande träningsformen?
Det kan vara antingen experter som läst in sig på den under lång tid och/eller de som genom många års praktisk erfarenhet bemästrar träningsformen. Ibland kan de kosta en slant men så länge de ger goda, konstruktiva råd (”Goda råd är alltid dyra” heter det ju) kan det verkligen vara värt det.



Dela visdomen!

Se även: