9 anledningar att delta i ett motionslopp

Därför ska du deltaga i ett motionslopp

Att ställa upp i ett motionslopp är något man bör passa på att göra under denna vackra årstid när det grönskar som mest. Inte nödvändigtvis för att bräcka kollegerna, kompisarna eller andra jämbördiga deltagare, även om det är kul att vinna.  Det är mer för motionen, hälsan och gemenskapen som du bör göra det.

Länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/9-anledningar-att-delta-i-ett-motionslopp/

En naturlig del av livet

Efter två år av förlamande nedstängningar, ovisshet och inställda motionslopp så har de äntligen dragit igång som vanligt igen. För alla inbitna långdistanslöpare är det inte en dag för tidigt då det är en lika naturlig del av tidens gång och livet som årstidsväxlingarna. Vasaloppet i mars, Göteborgsvarvet i maj, Stockholm Marathon i början av juni och Lidingöloppet i september står därför alltid nedskrivna i kalendern minst ett halvår i förväg. Endast skador, sjukdom eller väldigt oväntade händelser står i vägen för ett deltagande.
Sedan kommer det dessutom att bli några halvmaror och maror ute i Europa till hösten ifall allt går som planerat. Då smäller det förhoppningsvis till med ett ordentligt personbästa på den längre distansen.

Någonting för alla

Det är ett utmärkt tillfälle för dig som tvivlar, att faktiskt ställa upp i ett motionslopp inom valfri konditionsidrott, oavsett vilken nivå du befinner dig på. Många drar sig för att göra det eftersom de tror att loppen bara är något för elitidrottare, träningsnarkomaner och övriga extremsportare som ska bräcka varandra.

Ett påstående som inte kunde vara mer verklighetsfrånvänt då motionsloppen består av folk från alla åldrar, nivåer, bakgrunder och ambitioner. Många är deltagare som varit långtidssjuka (eller skadade) och är oerhört tacksamma över att ens kunna genomföra det. Att då alltid avstå sitt deltagande med förklaringen ”Att dessa lopp inte är någonting för en vanlig Svensson-motionär som mig” håller därför inte. Det låter snarare som en bekväm ursäkt till att inte träna upp sig i minsta möjliga motionsärsform (vilket inte kräver tonvis av träning) eller som ren rädsla.

Folk bryr sig mindre än du anar

Ärligt talat så bryr sig de flesta i publiken inte om hur du ser ut och bland tusentals deltagare så noterar de knappt dig (de fokuserar ju på sina närmaste). Fysiskt inaktiva personer i din närhet som försöker hindra ditt deltagande har ofta någon form av mindervärdeskomplex själva. De är oftast bara missunnsamma och rädda för att de kommer att känna sig sämre än du ifall du ställer upp och genomför loppet. Det handlar därför mer om dem än om dig, varför du inte får låta deras missunnsamhet stå i vägen för ditt deltagande.

Läs även min artikel om varför sommaren är bästa årstiden för träning:
https://vinnarskolan.se/artiklar/sommaren-ar-basta-arstiden-traning/

Nordiska mästerkapen i terränglöpning för juniorer
(2007) när jag tog silver.

Nio bra anledningar att deltaga

Oavsett ifall det är rädsla eller bekvämlighet som håller dig på mattan så är det hög tid att göra upp med den, för du vinner ingenting på att låta den hålla dig fången. Vill man leva ett fullgott liv behöver man ta sig ur bekvämlighetzonen och trotsa sina rädslor. Att försöka en gång, misslyckas och lära sig är fortfarande bättre än att inte försöka alls.

Jag ska därför ge dig nio goda anledningar till varför du bör ställa upp i ett motionslopp ifall du fortfarande tvekar. Styrketräning i all ära men konditionsträning behövs den med. Dels för att den stärker din viktigaste muskel, hjärtat, men också för att den aktiverar din hjärna och en rad signalsubstanser och hormoner som får dig att må bra.

1. Du tar dig ur bekvämlighetszonen

Att förbereda sig inför ett motionslopp kräver lite regelbunden träning och inte bara när du känner för det. Det kräver därför lite av dig själv att träna åtminstone fem dagar/vecka istället för att komma med ursäkter till att hoppa över den. En vana som gör att du sakta men säkert tar dig ur bevämlighetszonen. Det handlar bara om att ta de små dagliga segrarna under resans gång.

2. Du blir mer målmedveten

Att ställa upp i ett motionslopp är alltid förbundet med någon form av definierbart mål. Oavsett ifall målet är att kanske ta sig igenom (innan repet dras), att slå sin gamla tid eller att bli en hälsosammare och bättre människa så är de likväl mål som för dig framåt i livet. Ett deltagande innebär därmed att du blir en mer målmedveten person som börjar sätta upp tydliga mål även på andra livsområden.

3. Du utmanar dig själv

I ett motionslopp får du utmana dig själv på en rad olika sätt som också får dig att växa. Genom att försöka nå ett utsatt mål utmanar du din nuvarande föreställning om dig själv och din rådande kapacitet. När du sedan under loppet kämpar mot trötthet, muskelvärk och smärta går du igenom en ny utmaning. Framförallt får du även ett gyllene tillfälle att tävla mot dig själv och din inre kritiker. Efter målgång får du dessutom en ny tid att sikta mot året därpå, en ny utmaning.

Nordiska mästerkapen i terränglöpning för juniorer
när jag tog guld (2006)

4. Sjukdomar och skador är också livserfarenheter

Det kommer onekligen hända att du någon gång blir sjuk eller skadad innan, under eller efter ett motionslopp och även ifall det suger så är de utmärkta livserfarenheter. De lär dig att kanske sova, äta och vila ordentligt inför en tävling, att inte pressa dig själv hårdare än kroppen klarar och så vidare. Framförallt lär de dig att lyssna på kroppen, att inte ignorera varningssignalerna och att kanske hitta andra, bättre vägar som för dig närmare dina mål.

5. För hälsans och motionens skull

Detta är kanske den viktigaste anledningen av dem alla, särskilt i dessa tider när stillasittandet blivit lite av en folksjukdom. Vi människor är byggda för att röra på oss och genom att hålla dig fysiskt aktiv stärker du immunförsvaret och kroppen och därmed orkar du betydligt mer, trots stigande ålder. Genom att ha ett motionslopp i sikte behöver du träna regelbundet för att komma i form inför det, något som stärker din hälsa.

6. Du lär dig hantera din inre kritiker

Det kanske bästa med motionsloppen är att du verkligen får sätta din inre kritiker på prov. Det vill säga den där inre kritiska rösten som säger att du inte kan, inte ens bör försöka eller duger någonting till. Denna röst är särskilt stark under motionsloppen när du flämtar och kämpar som mest, vilket är ett utmärkt tillfälle att ta ned den på jorden. Genom att åtminstone fullfölja loppet lyckas du garanterat tysta en del av den och till nästa gång har den blivit betydligt svagare. Sedan krymper den lite mer för varje lopp du deltar i.

7. Stärkt självförtroende och självkänsla

Det finns få saker som stärker både ditt självförtroende och självkänsla så mycket som att fullfölja ett motionslopp, trots all smärta, andfåddhet och tvivel som uppstår under det. Det får dig att tro på dig själv och din förmåga lite mer än tidigare. Du vet att du nu kan klara av något, samtidigt som endorfinkicken du får genom fysisk aktivitet stärker hjärnan och psyket. 

Att skaffa nya vänner är oftast enkelt under ett motionslopp

8. Du får uppleva en riktig folkfest

Är det någon tillställning som är nästan lika svensk som en midsommarafton så är det de folkfester som motionsloppen innebär. De äger ofta rum i anslutning till vacker natur och det är alltid en trevlig stämning med härliga människor på plats. Där samlas folk från alla åldrar och bakgrunder för att delta eller heja på sina närmaste och många andra. Sällan ser man några sura miner och det är sällan man ser svenskarna så samlade och engagerade. Det är inte bara folkfest utan även riktig folkgemenskap som man annars bara ser på landskamper inom hockey och fotboll.

Läs även min artikel om min mest minnesvärda mara (hittills):
https://vinnarskolan.se/artiklar/min-mest-minnesvarda-mara-hittills/

9. Alla roliga möten

Då jag är mer lagd åt det introverta hållet är jag oftast inte särskilt pigg på att småprata, särskilt inte med helt främmande människor. Detta är dock något som släpper under motionsloppen där man ganska lätt lyckas starta konversationer med många andra deltagare, oavsett nivå och träningsbakgrund. Det stannar oftast inte bara vid tävlingen i sig utan går lätt över till helt skilda ämnen som man har gemensamt. Att hitta nya vänner och bekantskaper under motionsloppen är enkelt och det går sällan ett motionslopp utan att man mött åtminstone en karaktär som man sedan minns länge.

När jag nu gett er dessa nio underbara skäl till att delta i ett motionslopp så finns det väl inget att vänta på? Är du hel och frisk så finns det inga ursäkter och jag lovar – det finns en konditionsidrott för oss alla. När du hittat den är det bara att slänga in en anmälan och börja redan idag. 

En sund kropp och själ är inget som byggs på en natt. Det är något som kräver en regelbunden uppoffring av dig själv över tid!


Alexander Söderberg (f d analytisk kemist & elitidrottsman)

Dela visdomen!

Se även: