Sommaren är bästa årstiden – för träning (10 skäl till varför)

Träningsförhållandena är oftast optimala under sommaren

Sommaren är på många sätt en fantastisk årstid i Sverige och Norden. Klimatet är behagligt, det grönskar överallt och sjuder verkligen av liv ute i skog och mark. För att inte tala om de långa, ljusa dagarna som vi har privilegiet att få uppleva. Det är även den absolut bästa årstiden för träning och diverse utomhusaktiviteter. Därmed finns det ingen ursäkt för att ligga på sofflocket under hela sin lediga tid.

Som nordbo är det svårt att inte uppskatta den varma, ljusa årstiden när allting utomhus och i naturen verkligen prunkar, lever och frodas. Vart man än går står träd, blommor och växter i full blom. Man hör ljuden av fågelkvitter, grenar som vajar i vinden och surrande insekter. Framförallt är klimatet optimalt (inte för varmt eller kallt) och det är nästan ljust dygnet runt. De nordiska länderna är under sommarmånaderna lite av ett paradis, även ifall man befinner sig norr om polcirkeln.

Jag vet vad jag talar om då jag under mina år utomlands kunde få uppleva fruktansvärd värme och luftfuktighet ända från mitten av maj till början av oktober. En värme som kunde få även den tuffaste att börja gnöla.

Länk till originalartikeln på Frihetsnytt (där jag för övrigt är skribent):
https://frihetsnytt.se/sommaren-ar-basta-arstiden-for-traning/

Den nordiska sommaren – som gjord för träning utomhus

Därmed är sommaren en perfekt årstid för att komma igång med träningen ifall man inte har gjort det än. För ärligt talat har man inga ursäkter till att förbli passiv och inaktiv när man både har ledig tid och klimatet utomhus är optimalt. Ursäkter i stil med: ”Det är för varmt att träna under sommaren”, ”Man ska bara chilla under sommaren”, eller ”Det finns inget gym på hotellet eller orten jag semestrar på” är något som latmaskar hittar på för att rättfärdiga sin passivitet och ovilja. Finns där inget gym finns det ändå en rad styrkeövningar och stretcher som man kan utföra (bara fantasin sätter gränsen).

För ärligt talat: Ifall man inte mäktar med att träna på sin lediga tid, hur ska man då motivera sig till att göra det när man är tillbaka på arbetsplatsen igen? Fysisk träning är sällan lätt eller går av sig självt men jag vågar ändå hävda att sommaren är lite lättare än andra årstider i det avseendet. Därför presenterar jag tio korta anledningar till varför sommaren är den överlägset bästa årstiden för träning utomhus.

10 anledningar till varför sommaren är den bästa träningsårstiden:

Det finns väl ingen sommar som går upp mot den nordiska?

(Se Alexander Söderbergs egna film om ämnet)

  1. Det behagliga klimatetUnder sommarmånaderna är det oftast varken för varmt eller kallt och du kan mestadels vara ute och träna i bara kortbyxor, skor och t-shirt.

  2. De långa, ljusa dagarna
    Till skillnad från stackarna som bor nere på kontinenten så är det inte becksvart här vid 20-22-tiden utan det är ljust i princip dygnet runt. Något som ger en mycket energi, livsglädje och gör det möjligt att vara ute och träna närsomhelst på dygnet.

  3. Det breda urvalet av aktiviteter
    Under sommaren är urvalet av aktiviteter enormt när det gäller träning eftersom varken väder, vind, eller taskigt väglag kan hålla en borta. Det gäller bara att du hittar den motionsform eller idrott som passar dig bäst. Det bästa är givetvis att kombinera både konditions- och styrkeaktiviteter.

  4. Du behöver inte mycket kläder
    Det här går lite in i den första punkten men visst är det härligt att inte behöva ta på sig kläder som långkalsonger, långärmade tröjor, tjocka jackor och mössor bara för att gå ut på en kortare löprunda eller skidtur?

  5. Du härdas (genom att träna i värme)
    Det finns få saker i träningsväg som härdar mer än att träna i värme. Passa därför på att svettas ordentligt på träningspassen under de varmare sommardagarna. Var bara vaksam på uttorkning, värmeslag och mineralbrister så att du inte äventyrar hälsan samtidigt.

  6. Väglaget är bästa möjliga
    Under sommarmånaderna riskerar du inte att halka på is och snö, löv eller dammigt grus som kan resultera i en längre skada. Därmed är det ganska fritt fram att springa, cykla, och åka rullskidor på vägar och stigar utan att behöva oroa sig för potentiella halkolyckor.

  7. Du kan träna ute i naturen
    Trots alla mygg och insekter så är sommaren den bästa och lättaste årstiden för att bedriva sin träning ute i naturen. Då kan man samtidigt passa på att insupa och njuta av dess grönska och skönhet och därmed förena nytta med nöje.

  8. All extra fritid
    Sommaren är oftast den årstid där flertalet är lediga. Därför ger den ett perfekt tillfälle att komma igång med träningen eller att upprätthålla den. Ifall man inte anser sig ha tid att träna under semestern, hur ska man då kunna göra det sen när arbetet, skolorna och allt annat drar igång igen?

  9. Du tvingas upp tidigt (ifall du tränar)
    Vill du kunna träna riktigt hårt även under sommarmånaderna så tvingas du gå upp ganska tidigt. Åtminstone ifall du vill undslippa den värsta värmen, trängseln och solstinget. Tack vare ljuset och all extra energi du får så blir det betydligt lättare än att göra samma sak under midvintern. Börja därför att grundlägga denna vana när det är som lättast.

  10. Du får en snygg solbränna
    Genom att bara var utomhus och ägna sig åt någon fysisk aktivitet så stärker du inte bara kroppen och knoppen, du får även en snygg solbränna. Här är dock lagom bäst då för mycket solbränna ökar risken för hudcancer och påskyndar åldrandet (i form av rynkor).


Vad du äter mellan passen spelar också roll

Något du bör äta mycket av under sommaren

Även ifall det är viktigt att vara aktiv och röra på sig, även under denna varma, behagliga årstid så är det minst lika viktigt att få i sig rätt mat och dryck. Annars kommer du inte att orka träna och samtidigt få dras med inflammationer och långa återhämtningstider mellan passen.

Ett gott råd är därför att hålla nere på alkoholen, sockret, mjölet och sötsakerna ifall du avser behålla eller öka prestationsförmågan. Detsamma gäller även grönsaker och övriga kolhydrater då dessa skapar fler matsmältningsproblem än de löser, samtidigt som dess antinäringsämnen (lektiner, oxalater, fytater, trypsinhämnare, etcetera) hämmar upptaget av viktiga näringsämnen.

Sikta istället in dig på den animaliska födan, särskilt ägg, smör, fina ostar (och charkuterier) och allt gott som går att lägga på grillen, det vill säga kött, fisk, fågel av olika slag. Dessa livsmedel innehåller redan all biotillgänglig näring som du behöver, utan att ge dig matsmältningsproblem och andra krämpor. Kom dock ihåg att inte grilla för hårt då näringen försvinner ju mer välgrillat köttet blir.

Ha inte heller dåligt samvete ifall du slänger i dig några jordgubbar med grädde till efterrätt då de är ett betydligt bättre alternativ än glass, godis, kakor och andra sockerbomber.

Lite måste man ändå få njuta under sommaren!

Dela visdomen!

Se även: