Det finns några väl underbyggda skäl till varför de gröna juicerna oftast inte är så nyttiga och välgörande som vi tror - enligt brittiska experter på området. Foto: Wikipedia /GEOlaviva

Därför kan gröna juicer göra mer skada än nytta

De gröna juicerna, som de senaste årtiondena överösts med hyllningar – och blivit en hälsosymbol och stapelvara på gym, span och kaféer – är kanske inte så hälsosamma som man tror. De kan på det stora hela faktiskt vara till större skada än nytta för kroppen, särskilt för de som försöker gå ned i vikt.

OBS! originalartikeln publicerades i oktober i fjol och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytts hemsida:
https://frihetsnytt.se/darfor-kan-grona-juicerna-gora-mer-skada-an-nytta/

En långvarig trend
En trend som pågått i många år, och kostat anhängarna stora summor. Foto: DepositPhotos

Det finns få hälsotrender som under de senaste två årtiondena blivit lika förknippade med hälsa som den gröna juicetrenden. Samtidigt har dess popularitet inte dalat nämnvärt utan lyckats hålla i sig under i princip hela tiden. Det som startade i form av en liten ”hälsosekt” på 1970-talet började ta fart ordentligt i Los Angeles kring Millennieskiftet, för att sprida sig till Storbritannien och Europa några år senare, rapporterar The Telegraph.

Det var först under 2010-talets första år som de började bli riktigt populära i Sverige och började bli vanliga inslag på gym, caféer och hälsoinrättningar. Därefter (kring 2015) blev juicer av olika slag den mest populära bantningsmetoden, mycket tack vare kändisar och profiler som Jason Vale och deras bästsäljande böcker kring juice-dieter och viktnedgång.

Trenden höll i sig under pandemiåren 2020-2022 då det ansågs som extra viktigt att få i sig näringsämnen i syfte att höja immunförsvaret. Dock började populariteten att dala något under 2021, eller åtminstone ifrågasättas.

Drar in miljarder årligen

De gröna juicerna och andra delar av detoxindustrin drar över hela världen in hundratals miljarder årligen. Foto: Wikipedia /epSos.de

Den del av den så kallade detoxindustrin som livnär sig på att sälja juicer och juicepaket av olika slag i syfte att avgifta kroppen, tillsammans med teer, piller, pulverextrakt och hudkrämer av olika slag, beräknas vara värd 55 miljarder GBP (732 miljarder SEK) år 2026. Den danska juicekedjan Joe & The Juice rapporterade samtidigt rekordvinster för 2022.

Juicerna har för många inte bara blivit en trend utan statussymbol och en hel livsstil, som med tiden kostar på. En hyfsad saftpress kan kosta alltifrån några hundralappar (för de enklaste modellerna) upp till 15 000 kronor, exklusive de grödor som tillkommer.

Att köpa de färdiga juicerna är inte heller billigt då man i butiken får räkna med att betala minst 70-75 kronor för 5dl juice av det enklare slaget. Därutöver har de en rad negativa hälsoeffekter som sällan nämns i marknadsföringen, såsom sockerinnehållet, blodsockerpåslaget och de antinäringsämnen som förekommer i frukt och grönt.

Alltför sött och lättuggat

Det finns idag inte mycket forskning (eller belägg) som stöder påståendena om juicernas välgörande hälsoeffekter. Dietisten och författarinnan Dr. Federica Amati säger att det främsta problemet är avlägsnandet av fibrerna (som ger maten dess struktur), tuggmotståndet och det jobb som kroppen vanligtvis måste genomföra för att bryta ned maten.

– När du äter till exempel ett äpple måste kroppen arbeta för att bryta ned matmatrisen – såsom tuggandet med de tillhörande salivenzymerna, sedan syran och skvalpningen i magen – och kunna tillgodogöra sig näringen i äppelcellerna. När du pressar ett äpple är allt detta arbete redan utfört, säger hon till The Telegraph.

Trots fördelarna, såsom den kvarvarande vätskan, C-vitaminet och några andra mikronäringsämnen, och påstått anti-inflammatoriska antioxidanter (såsom polyfenoler) finns det mängder av sockerarter kvar efter pressningen. Socker har, som vi vet, en rad negativa hälsoeffekter och är ingenting vi behöver ur ett biologiskt perspektiv.

Skadar levern

För mycket socker på en gång kan skada levern på sikt. Foto: WIkipedia / Countincr

Sockerarterna, som vanligtvis omfattar fruktos, glukos och sackaros, går snabbt till levern där de bearbetas. Att dricka ett stort glas pressad äppeljuice innebär att levern får ta emot sockret från motsvarande 4-5 äpplen på betydligt kortare tid än det skulle ta att äta dem. Det rubbar leverns normala cirkadiska rytm och kan i princip likställas med att dricka läsk.

Fruktjuicen bidrar samtidigt till stora blodsockersvängningar, som med tiden (ifall vanan kvarstår) kraftigt ökar risken för typ-2-diabtes. Det finns förvisso grönare alternativ med mindre frukt, gjorda på gurka, citron och olika kålsorter men dessa är oftast ganska svårsålda (och svårdruckna) på grund av den beska, sura smaken.

Efter en blöt utekväll, eller en livsstilsomställning – där man kommer att äta färre onyttigheter och hjälpa matsmältningen (genom att inte låta den jobba lika hårt) – menar hon att många av de typiska detox-juicerna inte är att rekommendera. Just för att levern får jobba extra hårt med sockret från alla pressade frukter.

Därtill behöver levern aminosyror (proteiners byggstenar) från framförallt protein för att fungera väl och då juicer inte innehåller särskilt mycket protein berövas levern på dessa viktiga byggstenar.

Myten om viktminskning

Juicer som knappast får dig att gå ned i vikt. Foto: DepositPhotos

Det bästsäljande argumentet för juicer, framförallt detox-juicer, har längre varit dess påstådda viktminskningseffekt, något som Dr. Almati säger är en sanning med grov modifikation som har att göra med avsaknaden av protein i juicerna:

– Eftersom vi inte kan lagra protein tar vi det från musklerna ifall vi inte får i oss något från maten. Därför kan man snabbt gå ned i vikt, samtidigt som huvudnäringsämnen saknas. Vi förlorar muskelmassa såväl som kroppsfett och vatten. Sen, när vi lägger på oss vikten igen, blir det vanligtvis i form av kroppsfett och vatten, vilket lämnar kroppen i sämre metaboliskt skick än innan, säger hon till The Telegraph.

Detta, menar hon, kan även ha att göra med den mer lättabsorberade energin i juicer och smoothies jämfört med vanlig mat. I en studie gjord på nötter som förtärdes i både hel och malen form, absorberades energin och fetterna (oljorna) betydligt lättare i de malda nötterna, något som även kan vara möjligt för frukt och grönsaker.

På det stora hela finns det inte särskilt mycket forskning gjord på området och den forskning som finns att tillgå uppvisar hittills väldigt varierande resultat. Därtill har de bestått av ett litet antal undersökta och har samtidigt inte följts upp ordentligt.

Läs även:
https://vinnarskolan.se/okategoriserade/lopning-lika-effektivt-som-medicin/

Anekdoter om bättre hy

Juicerna gör inte så att du tar upp mer näring till huden. Snarare tvärtom. Foto: DepositPhotos

Ett av de mest långlivade argumenten för de gröna juicernas nyttigheter är dess påstådda mirakelverkan för hyn, något som oftast baserats på personliga anekdoter från diverse kändisar och hälsoprofiler (där många av dem personligen sponsras av producenterna).

En av Storbritanniens främsta dermatologer och dietister, Dr. Thivi Maruthappu, säger till The Telepgrah att det finns gott om personliga anekdoter, vars effekter sällan kan återskapas i verkligheten hos de som testat juicerna ett tag:

– Jag har haft många patienter som berättat för mig att de testat en juice-rengöring (cleanse) i syfte att bli av med något hudproblem, såsom eksem, psoriasis eller akne. Jag har hursomhelst inte sett det fungera och även ifall någons hudsjukdom skulle förbättras är en kost på enbart juice inte hållbart i längden, säger hon till the Telegraph.

Hon tillägger dock att det kan ha vissa fördelar men att det bör vara ett komplement till god kosthållning, snarare än kosten självt. Man bör i så fall fokusera på de mer vitaminrika och mindre söta frukterna och grönsakerna.

Vidare bör man dricka juicerna medan de ännu är färska och kalla då de snabbt förlorar sina näringsämnen om man låter dem stå några timmar i rumstemperatur.  Tänk en äppelskiva som snabbt oxideras blir brunfärgad om den lämnas en stund. Detsamma händer med näringsämnena i frukt och grönt efter att de skurits upp eller mixats.

Ät riktigt mat istället för en massa piller och juicer som bara kostar dyra pengar. Foto: Wikipedia /User:FriedC

Antinäringsämnen och riktig mat

Något som inte nämns i artikeln men som tagits upp i tidigare artiklar i Frihetsnytt är de antinäringsämnen som återfinns i framförallt frukt och grönt. De är växternas kemiska försvar mot angripare och är betydligt giftigare och kraftfullare än de flesta bekämpningsmedel som de besprutas med.

Dela visdomen!

Se även: