Hjärnan förändras kraftigt för en person med Alzheimers. Foto: Wikipedia/ Garrondo

Detta är enkla vanan som kan sakta ned Alzheimers

Vilken enkel (och kostnadsfri) vana är det som kan sakta ned risken för Alzheimers sjukdom?
Det har länge varit känt att det man äter kan förebygga eller sakta ned utbredningen av Alzheimers sjukdom. En ny studie visar även att NÄR man äter spelar en stor roll och att periodisk fasta kan minska risken för kognitiva nedsättningar.

OBS! Artikeln är skriven i december förra året (2023) och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/detta-ar-enkla-vanan-som-kan-sakta-ned-alzheimers/

Återställer dygnsrytmen

Studien genomfördes av forskare vid UC San Diego genom djurförsök på möss. Där justerade de matschemat för vissa grupper av dem så att de endast åt inom ett sextimmarsfönster varje dag (vilket motsvarar 14 timmars fasta för människor).

Periodisk fasta kan göra stor skillnad när det gäller att bromsa utvecklingen av de amyloida plack i hjärnan, som senare ger upphov till Alzheimers sjukdom. Foto: DepositPhotos
Periodisk fasta kan göra stor skillnad när det gäller att bromsa utvecklingen av de amyloida plack i hjärnan, som senare ger upphov till Alzheimers sjukdom. Foto: DepositPhotos

De fastande mössen uppvisade förbättrat minne, var mindre hyperaktiva under kvällarna och hade färre sömnrubbningar än de som åt på begäran. De hade även färre beläggningar (plack) av amyloida proteiner i hjärnan, vilka brukar vara tidiga markörer för Alzheimer’s sjukdom.

Forskarna säger att målet med det tidsbegränsade ätfönstret är att återställa dygnsrytmen då en normal dygnsrytm kan motverka flertalet störningar som Alzheimer-patienter står inför. Framförallt när det gäller sömn och förvirringen som uppstår vid daglig planering.

Stora förändringar

Studiens seniora författare, neurologprofessorn Paula Desplats, säger till Fox News Digital att studien understryker styrkan i att äta på tider som går i linje med dygnsrytmen och hur positivt detta i sig påverkar hjärnan.

– Vi hoppades se några förbättringar av sjukdomsbilden men förväntade oss inte se så djupgående effekter på minnet och minskningen av både beläggningar och inflammationer.

Ett annat viktigt fynd var blodproverna, som även de visade vilken påverkan det begränsade ätfönstret hade på bildningen av de tidiga placken. Forskarna hoppas därför att fynden kan bli början för en pilotstudie med människor redan under nästa år.

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/detta-sager-studien-om-vaxtbaserad-kost/

Viktigare än vi tror

Vår biologiska klocka (dygnsrytmen) spelar en större roll än vad många tror.
Foto: Wikipedia /NoName
Vår biologiska klocka (dygnsrytmen) spelar en större roll än vad många tror.
Foto: Wikipedia /NoName

Forskarnas förhoppning är att få allmänheten att inse dygnsrytmens stora påverkan på hälsan. Därför är det viktigt att upprätthålla mat- och sömnvanor som är mer synkroniserade med den naturliga miljön. Särskilt i vårt moderna samhälle som aldrig sover utan konstant utsätts för mat, konstgjord belysning och skiftarbete.

Detta kan vara av särskilt stor betydelse för de äldre då periodisk fasta är ett billigt ingripande som inte kräver kaloribegränsningar eller stora kostomläggningar, samtidigt som fördelarna är många. Särskilt gällande ämnesomsättningen, sömncykeln och hjärnans förmåga.

Dela visdomen!

Se även: