15 skäl till att uppskatta vintern

Varför en artikel om vintern?

Många av er undrar säkert vad en artikel om vinterns många förträffligheter och fördelar har med personlig utveckling att göra?
Jo, det handlar helt enkelt om att vända på något upplevt negativt och problematiskt (som denna årstid upplevs för många) till något positivt som medför unika möjligheter istället. Det handlar om att uppskatta och värdesätta det man har. Ska man bli en vinnarskalle måste man bli expert på att vända diverse svårigheter och umbäranden till möjligheter och framgångar. Att vara alltför problemorienterad leder bara till en massa ältande som i sin tur göder förlorarskallen och en sådan vill du väl inte bli?

M a o, handlar det om att skifta perspektiv, se möjligheterna och därmed utveckla vinnarskallen sin. Vilken årstid passar då inte bättre för detta ändamål än just vintern?
Det är ju just när någonting känns som motigast och jobbigast som de stora möjligheterna hägrar som mest.
För det som faktiskt händer när ni börjar skifta perspektiv i en del frågor, funderingar eller tankeställningar är att det smittar av sig.
Inte bara på andra områden i ditt eget liv, utan även på andra människor som börjar dras till dig, just för att du är en gladlynt prick som ser lösningar och möjligheter i det mesta istället för problem och svårigheter som många andra.

Artikelns syfte är således att få er läsare att ändra synsätt och perspektiv (i detta fall på vintern som årstid) och därmed ge er läsare ett litet användbart och matnyttigt verktyg till i arsenalen.

Därför ratas vintern (av många)

Vintern, något som många förknippar
med bl a hala och svårkörda vägar

Ett vanligt folkhälsoproblem i vårt avlånga land är onekligen de årstidsbundna depressionerna som verkar stå som spön i backen, något som egentligen inte skulle vara lika vanligt i ett Sverige och Norden där människorna mår bra och lever sunda, meningsfulla liv (intellektuellt som fysiskt).
En person som faktiskt mår bra i både kropp, knopp och själ påverkas ju inte så jättemycket utav årstid, klimat, väder och vind, han mår ju fortsatt bra och kan placeras i princip vartsomhelst utan större svårigheter.

Några vanliga tecken på en årstidsbunden depression (i synnerhet höst- och vinterdepressioner) brukar vara följande och är huvudorsakerna till att många har ett komplicerat förhållande till just vintern som årstid:

  • Nedstämdhet som varar dagligen
  • Koncentrationssvårigheter
  • Låga energinivåer och enorm trötthet
  • Minskad lust och motivation till ens vanliga aktiviteter
  • Ökat sömnbehov och svårigheter med att stiga upp på morgonen
  • Starkare sug efter socker och snabba kolhydrater
  • Viktökning (som en konsekvens av ovanstående och dålig sömn)

Mer om detta fenomen kan du läsa genom att klicka på länken nedan:
https://doktor.se/fakta-rad/arstidsbunden-depression/

Ingen ovanlig syn under vintermånaderna

Därför är det inte så konstigt att just vintern är den årstid där vi har flest årstidsbundna depressioner och denna är ofta starkt knuten till vintertrötthet, orsakat av framförallt bristen på sol- och dagsljus men även vitaminer och mineraler (framförallt A, D, B12 & C-vitamin). Därmed har jag full förståelse för att vintermånaderna kan upplevas som betungande och dyster för många. Dock går vintertröttheten absolut att råda bot på (åtminstone till stor del), vilket jag kommer att ta upp i min nästa artikel.

Jag kan för övrigt lova, att detta med vintertröttheten är något du bara känner av marginellt ifall du på det stora hela lever ganska sunt, får i dig tillräckligt med näring och omger dig med sunda, vänligt sinnade människor. Jag har själv varit lite vintertrött tidigare men har lyckats mota stora delar av den i grind genom att göra vissa genomgripande livsstilsförändringar (mer om dessa i nästa, mer lösningsorienterade artikel)

15 Anledningar till att glädjas åt vintern

Vintern; årstiden för både stora & små

Då detta avsnitt faktiskt syftar till att vända på allt det negativa som många ofta upplever med vintern till något positivt så ska jag inte bli alltför långrandig. Hala vägar, mörker, kyla, slask, vinterkräksjuka, trötthet och vitaminbrister till trots så har vintern faktiskt en hel del fantastiskt att erbjuda också. Saker som ofta glöms bort, underskattas och negligeras av det stora flertalet.
Nu ska jag inte låta alltför käck, hurtig och påklistrat optimistisk men jag uppskattar faktiskt alla fyra årstider och är fantastiskt tacksam över att få bo och leva i ett utav världens naturskönaste länder där vi får uppleva fyra klart distinkta årstider som alla har sin speciella charm.

Tänk bara på hur hemskt det skulle vara (som nordbo) att bo i ett ökenland, tropiskt land eller någon Söderhavsö där kontrasterna mellan årstiderna är väldigt små jämfört med här och där de i princip smälter samman. Minns själv när jag var i Singapore och Malaysia för ungefär fem år sedan och hur jag led i den där 30-gradiga värmen och höga luftfuktigheten som tydligen varar året runt. Under dagtid hade jag bara promenerat några få kvarter innan pikétröjan började klibba fast på kroppen och mattheten började sätta in.
På sådana ställen skulle jag aldrig kunna bo en längre tid utan är då tacksam över att ha mitt hem i Sverige och Norden, det småtråkiga vintervädret (och försvårad löpning) till trots.

Här är 15 anledningar till varför man bör uppskatta eller kanske rentav älska vintern so årstid. Anledningar som är lätta att förbise när man ligger där, snuvig, förkyld, vintertrött och med höga elräkningar:

1. Man sover bättre och lättare

Vintern = överlägset bästa årstiden för att sova gott!


I och med att det är mörkt och kallt såpass länge i Sverige och Norden så är vintern en optimal årstid för att kunna sova både gott och lätt (samt länge ifall det behövs). Dels har vi ju det kompakta mörkret som underlättar nattsömnen, samt det kyliga, svalare klimatet som också bidrar och gör att man inte ligger och vrider sig i all evighet innan man somnar (vi vet ju alla hur jobbigt detta kan vara en varm sommardag). Dessutom är naturen utanför i viloläge och ger inte mycket ljud ifrån sig, bortsett från några övervintrande småfåglar och skällande hundar möjligen. Ej heller kommer det att vara lika livat på gator och torg av folk som hänger ute till långt på sena kvällen (sålänge du inte bor inne i centrum eller något område med hög brottslighet).
Har du dessutom åkt på en vinterinfluensa eller förkylning så kan du ju alltid trösta dig med att du kommer att somna ännu lättare.
Undertecknad sover i alla fall som allra bäst mellan Oktober-Mars, utan tvekan.

2. Man har betydligt bättre aptit

Någon mer som känner större aptit under de mörka vintermånaderna?

Under vintermånaderna när det är mörkt, kyligt och vitamin- och näringsbrister gör sig påtagliga så är det viktigt att äta lite näringsrikare och mastigare mat så att man orkar med de korta, kyliga vinterdagarna. Tur då att aptiten under denna årstid är lite större än under sommaren (det är den i alla fall hos undertecknad), mycket tack vare det svalare klimatet och bristen på sol- och dagsljus. Det är en god anledning att fylla på energidepåerna lite extra med energirikare livsmedel som ägg, smör, grädde, kött (särskilt vilt), fisk, skaldjur och annat gott och näringsrikt som bygger upp din kropp. Av förklarliga skäl orkar man inte äta lika mycket av dessa som under sommaren.

Därmed kan du även vända den ökande aptiten till din fördel genom att äta mer av de mastigare, energirikare livsmedlen (som inte höjer ditt blodsocker, nu under vintermånaderna). Samtidigt kan du även vänja dig av med skräpmaten som består av snabba kolhydrater i form av mjöl, socker och stärkelse.
Det finns en anledning till att många söta och mer energirika bakverk bakas och säljs under vintern. Dels är det för att dessa är omöjliga att baka under sommaren men även för att folks sötsug är större under vintern. På tal om mat.

3. Den perfekta årstiden för kryddigare & mastigare maträtter

Maträtter som verkligen hör vintern till!

Det finns en anledning till att vintern är de kryddigare och mastigare rätternas årstid. Man är lite mer frusen, snuvig och trött än vanligt och behöver därmed extra energi och näring när solen och dagsljuset lyser med sin frånvaro. Vad är då bättre än en härlig kryddig köttgryta, någon stark wok, kalops, gulaschsoppa, diverse långkok, buljonger, pepparkakor, kryddiga tésorter och annat kryddstarkt som hör vintern till?
Under sommaren när värmen tär på aptiten så orkar man ju inte äta dessa rätter (då vill man ju ha något kallt och svalkande) så det gäller ju att passa på med de fett- och proteinrikare rätterna under vintern. I synnerhet när det kommer till grytor, patéer, korvar och annat gott som kan göras på nyskjutet vilt, det kanske bästa köttet som finns (det är ju helt fritt från tillsatser). På tal om maträtter och annat ätbart som hör vintern till, det nästan bästa med vintern är ju definitivt delikatessen som förtärs under Februari månad, vilket leder mig in på punkt nr. 4.

4. Semlorna

Vad vore årets (meteorologiskt) kallaste månad utan semlorna?

Det finns mycket gott som hör vintern till och semlorna är ju onekligen en av dessa godsaker. Vintern är ju som klippt och skuren för detta bakverk som förvisso inte är särskilt nyttigt (kardemumman och grädden undantagna) men fantastiskt gott och man får ju i sig lite extra energi under denna mörka och kalla årstid. Det kanske är lätt för mig att säga som förbränner väldigt mycket (tack vare en aktiv livsstil) men även jag brukar unna mig denna frestelse några gånger per vinter.
Dock håller jag dygden måttfullhet ganska högt och är därmed lite ortodox när det gäller det där med semlor och andra bakverk, så att det inte blir för mycket av det goda. Därför håller jag semlorna strikt till Februari och möjligen början av mars (ifall Fettisdagen infaller då) och då blir det inte mer än en semla eller två per vecka. Jag anser personligen det helt vansinnigt att vissa butiker, bagerier och caféer börjar sälja dessa redan i mellandagarna och än vansinnigare att det finns folk som köper dem redan då.

5. Den ultimata årstiden för varmare och kryddigare drycker

Vad vore Julen & vintern utan dessa drycker?

Innan jag avslutar matspåret på denna lista så får man inte förglömma att vinterns kalla klimat är en perfekt årstid för de lite mäktigare, varmare och kryddstarkare dryckerna. Vad vore Julen och inledningen av vintern utan glögg, glühwein, julöl och julmumma t e x? Och vad vore återstoden av årstiden utan något så härligt som varm choklad, kryddigare tésorter (nejlika, ingefära, kanel, kardemumma) eller någon välsmakande vinterlager, IPA, Porter eller Stout?
Det finns en god anledning till att de senare säljs under vintern allena för vem känner egentligen för att dricka dessa under sommaren? I stekande sol, värme och förminskad aptit.
Vintern har ju, liksom grödorna i åkern (eller viltet), sina olika säsonger som man bör hålla dem till och detta gäller i allra högsta grad även dryckerna. Eftersom dryckerna ovan är väldigt söta och energirika (plus alkoholen) så bör de konsumeras med måtta och genom att strängt förpassa dem till vintern så blir man ju samtidigt ett snäpp bättre på att praktisera denna dygd.

6. Ljusets långsamma återkomst

Under vintern går vi mot ljusare tider igen!

Ett väldigt underskattat faktum med vintern är ju att vi (strax innan Jul) går mot ljusare tider igen, något de flesta tycks förglömma.
Jag vet att ljuset och de långa dagarna kan kännas långt borta under November-Januari (särskilt en grå, mulen dag) och när vintersolståndet passerat så känner man knappat av det under den följande månaden. Jag förstår att många finner vintermörkret tungt, deprimerande och påfrestande under denna tid. I synnerhet ifall hälsan sviktar. Jag själv känner av att det är ganska mörkt under dessa tre månader men det är då man får försöka att se ljuset i tunneln.
Vi vet ju med säkerhet att ljuset inte är alltför långt borta och håller man bara ut lite till så kommer man redan i slutet av Januari/början av Februari faktiskt märka av att det inte längre är beckmörkt hela dygnet.
Visst må Februari vara årets kallaste månad (full av vinterkräksjukor och förkylningar dessutom) men det börjar åtminstone bli ljust ute längre, vilket man känner av och som jag tycker gör att månaden inte känns så hemsk som många framställer den. Sedan har vi ju semlorna som grädde på moset (bokstavligt och bildligt talat) under denna månad.

7. Den friskare och klarare luften

Visst är vinterluften särskilt frisk och klar?

Är det något som är särskilt fantastiskt med vintern så är det den där kalla, klara och fräscha luften som bara hör vinterhalvåret till. Jag vet inte vad det är men trots att den kyliga luften gör mig lite snuvig så tycker jag att den känns väldigt frisk och uppiggande på ett sätt som den där varma, kvava sommarluften aldrig gör. Jag känner mig betydligt mer uppiggad av en vinterpromenad, just för att det är lite kyligare och luften känns friskare. Man känner sig levande på ett helt annat sätt än man gör under en promenad i kvav, varm sommarluft t ex.
Ska jag vara ärlig så kan jag uppskatta en vinterpromenad precis lika mycket som en sommarpromenad, just för att luften känns så mycket bättre. Det finns väl för övrigt inget härligare och mer uppiggande under vintern än en promenad ute i friska luften efter det att man har vistats inomhus alldeles för länge?
Man känner ju sig som pånyttfödd, eller åtminstone piggare, fräschare och klarare i knoppen än man gjorde innan. Och när vi ändå är inne på friluftsspåret……

8. Friden och stillheten i naturen

De (nästan) enda som bryter vinterlandskapets tystnad

Är det någon årstid som man verkligen kan njuta av naturens frid, tystnad och stillhet så är det under vintern eftersom det är då som naturen ligger i dvala. Många skulle nog säga att den är död, livlös och passiv under vintern men jag menar att den endast är i en form av dvala och återhämtning inför våren och sommaren då den sprudlar av liv och inte är lika lugn. Därför tycker jag att man verkligen bör passa på och njuta av vinterns stillhet och frid när man är ute i naturen under denna årstid. Allt är lugnt, tyst och i viloläge vilket är utmärkta tillfällen för ensamma skogspromenader där reflektion, eftertanke och fritt flödande tankar får dominera ens inre värld. 
Nu är jag i egenskap av introvert en sådan som uppskattar tystnad, stillhet och eftertanke men oavsett vilken sida som är din dominerande så bör du passa på att njuta av naturen så mycket det går under vintermånaderna. Även ifall träden och buskarna står alldeles kala, nakna och befriade från sin sommargrönska så har det sin charm, samt de många småfåglar och övriga djur som övervintrar och febrilt letar efter mat.

Det är ju också en perfekt årstid för att beskåda många av naturens djur, åtminstone de som inte gått i ide (eller flugit söderut) då de inte kamoufleras av trädens och buskarnas grönska. Det finns ju en anledning till att jaktsäsongen för de allra flesta djur är förlagd till just hösten och vintern. När vi ändå är inne på naturspåret….

9. Avsaknaden av insekter och diverse småkryp

De flesta skadedjur föredrar inte vintern

Det kanske bästa med vintern är att även alla insekter, ormar, spindlar och andra småkryp gått i ide och inte besvärar dig när du vistas utomhus. Nu är jag inte jätterädd för insekter och småkryp men det finns få saker som förstör en svensk sommar lika mycket som alla getingar, fästingar, mygg och knott som svärmar omkring en, som envist surrar i ens öra när man ska sova, för att sedan suga ens blod och ge en bett som kliar galet mycket. 
Sen har vi alla dessa stick från getingar och pissmyror som vi inte ska prata om men under vintern så slipper du ju denna plåga helt och hållet och är inte det fantastiskt? 
Javisst, kan det fortfarande leta sig in några spindlar och myror i din bostad under vintern också (eller en mus/råtta i värsta fall) men de är oftast inte så många till antalet och kan med lätthet fångas in och kastas ut. Var därför tacksam över vårt kyliga klimat och att du slipper dessa plågoandar under större delen av året. I tropikerna får de ju leva med dessa småkryp året runt och de är ju bra mycket större, giftigare och mer skräckinjagande än de miniatyrer som vi har häruppe i Sverige och Norden.

10. Den bästa årstiden för stjärnhimlen och norrsken

Ett sant privilegium för oss nordbor!

Det kanske häftigaste med vintern är att den har något som du garanterat inte kommer att få se under sommarmånaderna och det är en klar, lysande stjärnhimmel eller ett fantastiskt norrsken. Därför bör du passa på att beskåda dessa storslagna himla-fenomen under klara vinterdagar. Helst bör du bege dig ut i naturen, långt utanför städerna där det finns minimalt med konstgjord belysning och bara beskåda himlavalvet i all sin prakt. Ju längre norrut du färdas, desto större chans att beskåda ett mäktigt, färgsprakande norrsken i diverse nyanser.
De stackare som lever i sommarland året runt får ju inte en chans (under hela sin livstid) att få beskåda något liknande så man får ta tillfället i akt när man har privilegiet att få bo i högan nord.

11. Bästa årstiden för bokläsning

Vintern passar utmärkt för bokläsning

Eftersom vi rör oss mindre utomhus under vintermånaderna och tillbringar mer tid inomhus, så är det ju ett utmärkt tillfälle att mysa i mörkret kring en bra bok och att läsa böcker är ju (som jag har påtalat många gånger) ett måste ifall man vill bli framgångsrik, leva ett intressant liv och träffa många intressanta människor. Ju mer du läser, desto mer aktiveras dessutom din hjärna, ditt ordförråd, och framförallt din fantasi, dvs dina perspektiv och tankemönster vidgas.
Vilken årstid är då inte bättre för bokläsning än vintern? När naturen och omgivningen gått i dvala och allt är fridfullt och stilla så innebär det utmärkta tillfällen att ägna sig åt mer intellektuella aktiviteter som frodas under dessa förutsättningar. Ifall du inte är en van bokläsare så är vintern den perfekta årstiden för att påbörja denna aktivitet och varför inte göra detta till ett nyårslöfte eller en målsättning?
En medeltjock bok eller två per månad bör väl inte vara ett alltför svårt mål att uppnå? 
Det kräver bara lite kontinuitet, att fimpa ursäkterna och att alltid ha boken nära till hands. Och med boken menar jag en fysisk, tryckt bok av papper, ingen e-bok eller skärm av något slag.

12. Den perfekta årstiden för alternativträning (och typiska vinteraktiviteter)

Vem uppskattade inte pulkaåkning som barn?

Nu är jag förvisso en sådan inbiten löpare som i princip springer året runt, oavsett väder, vind och underlag men det finns några få veckor på året då jag byter ut löparskorna mot längdskidorna och därför är ju vintern en perfekt årstid för andra former av konditionsträning (ifall man har möjlighet).
Är du en sådan som joggar/springer mycket men som hålls tillbaka litet av hala underlag så får det inte bli en återkommande ursäkt till att inte träna alls. Det finns ju andra konditionsidrotter som du kan byta ut löpningen mot, som längdskidor, långfärdsskridskor, motionscykeln eller simning t ex. Låt bara fantasin sätta gränser och måla inte upp omöjligheter på väggen bara för att väder och vind må löpträningen svårbemästrad för tillfället. Jag ska ju själv åka Vasaloppet (öppet spår) i slutet av Februari eftersom jag älskar att åka skidor och uppskattar denna träningsform lika mycket som löpning. 
Med längdskidor tränar ju verkligen hela kroppen på ett sätt som är betydligt skonsammare än löpning. Sedan har vi ju all skridsko- och pulka/kälkåkning för barnfamiljer som vill utöva en typisk vinteraktivitet.
Därmed är vintern en grym årstid för att testa på nya konditionsidrotter och träningsformer ifall du inte redan gjort det. För kom ihåg, för att träna hela kroppen och knoppen så behöver du både konditionsträning och styrka.

13. Den bästa årstiden för kallbad

Ingenting för badkrukor

Ifall du aldrig har tagit ett vinterbad, dvs ett havs- eller insjödopp under vintermånaderna så är det något som jag varm kan rekommendera, även ifall det är bitande kallt i vattnet. Ifall du är en s k badkruka så är det inte skrivet i sten på något sätt, utan mer en bekväm ursäkt för att aldrig ta sig an ett vinterbad. Har man inte gjort det än så ska väl någon gång vara den första?
Har själv vinterbadat några gånger och även ifall man känner en viss ångest innan doppet så är det otroligt uppfriskande, endorfinhöjande och något som man aldrig ångrar efteråt. Det har ju visat sig ha många hälsofördelar i att bada och duscha kallt (främst för blodcirkulationen, immunförsvaret och bildningen av s k ’brunt fett’ och även ifall jag själv vinterbadar endast några gånger per år så är det något jag uppskattar väldigt mycket då man blir som pånyttfödd efter ett vinterdopp. 

Dock kallduschar jag dagligen (365 dagar om året) vilket är en vana som var man bör införliva i sin vardag, särskilt under vintern när grundvattnet är iskallt. Det är ju så man härdas på sikt.
Vilken årstid kan då inte vara bättre lämpad för kallbad än just vintern? Det är just under denna årstid som du bör påbörja något nytt, ska testa dina gränser och se vad du klarar av. Ett råd gällande kallduschar dock, är att långsamt öka längden på dina kallduschar ifall du är ovan vid detta.
Klarar du inte mer än 20-30 sekunder till en början så kör du på det och utökar sedan med tio sekunder/vecka tills du klarar 2-3 minuter utan större problem. 

https://www.wimhofmethod.com/benefits-of-cold-showers

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327461#hot-showers

14. Den bästa årstiden för att mysa
och umgås med nära och kära

Sommaren må vara härlig på många sätt för då man kan sitta ute och äta i värmen och solljuset men har ni inte tänkt på att vintern är en ännu bättre årstid för att mysa i hemmet och umgås mer med sina närmaste? 
I och med att man är mer hänvisad till inomhusmiljöer under vintern så gör det att antalet samlingsplatser blir begränsade då man ogärna umgås ute i kylan flera timmar. Istället tager man vad man haver och samlas och umgås därför mer inomhus.
Vintern blir därför den optimala årstiden att umgås just inomhus med familj, släkt, vänner och bekanta i en härlig social gemenskap under avslappnade former. Det är ju också en årstid för mycket eftertanke och reflektion, varför man bör ta tillfället i akt att faktiskt ägna den åt sina närmaste och övriga relationer, för på sommaren så har alla oftast fullt sjå med sina egna landställen, semesterresor, planer och mycket annat. Ännu härligare blir det att kunna mysa och umgås framför brasan en ruggig vinterdag med en kopp varm choklad, något man gärna inte gör en varm sommardag.

15. Den bästa årstiden för utlandsresor
(och inrikesresor)

Jag tvekade ett bra tag ifall jag skulle lägga till denna punkt på listan (särskilt med tanke på hur knepigt det blivit att resa utomlands de senaste två åren) men valde att ändå göra det då jag har många av mina bästa reseminnen från just vintermånaderna. Vintern är ju på många sätt en bra årstid att resa utomlands då man får en chans att undslippa mörkret och kylan en begränsad tid. Samtidigt som man får se och upptäcka något nytt ifall man lämnar hemmets trygga vrå. Resor ute i Europa är ju inte lika behagliga under sommarmånaderna då det är på tok för varmt och kvavt i större delen av kontinenten, samtidigt som det är knökat med turister på i städerna och på stränderna. Under denna årstid har vi ju samtidigt en fantastiskt ljus, ljum och vacker sommar här i Sverige och Norden som man då går miste om.
Har själv aldrig förstått nöjet i att trängas på överfull badstränder i 40 graders värme, stekande sol och mat som ruttnar på nolltid.

Därför bör man istället under vintern passa på att se något nytt ute i Europa då det dels är ett svalare, behagligare klimat och samtidigt lågsäsong i de flesta länder och städer (undantaget städer som Paris, London, Prag, Wien och Budapest som har mycket folk året runt), i synnerhet kring Medelhavsländerna. Har man inte möjlighet att resa utomlands så finns det samtidigt hur mycket som helst att upptäcka i vårt avlånga land. Besök en ort, sevärdhet eller nationalpark du inte har besökt innan och ta del av det som Sverige har att erbjuda. Det är inte heller fy skam och ofta väldigt underskattat.

Slutligen

Jag ska inte uppehålla dig (läsaren) länge till men ha i åtanke att alla årstider har sin speciella charm, även den kalla och mörka årstiden som vintern de facto är. Ha därför denna lista i åtanke nästa gång du beklagar dig över hur eländig, hemsk och trist vintern är. Jag var själv en sådan kverulant som gjorde det i många år då jag till sist insåg att det inte hjälper att klaga och gnälla över saker och ting, i synnerhet inte över sådant som ej går att kontrollera. När du släpper kontrollbehovet över det okontrollerbara så blir du samtidigt betydligt lättare till sinnes.
Vädret och klimatet är en typisk sådan sak. Det är vad det är och är ingenting som man varken kan styra över eller kontrollera, oavsett vad vissa alarmister anser om den saken (domedagsprofetiorna över klimatet står ju som spön i backen som vi alla vet).
Och kom ihåg, vill du bli en vinnare och en vinnarskalle så behöver du kunna vrida och vända på det mesta som är negativt och problematiskt till något som är positivt och fullt av möjligheter istället. 

Vänd därför på den jobbiga vinterpinan till en lång vinterhyllning där du kan passa på att göra saker som inte är möjliga under andra årstider.

Det kommer i alla fall jag att fortsätta göra!

Dela visdomen!

Se även: