Veganuari – en utmaning för masochister

Under årets första månad är det tydligen dags för den så kallade ”Veganuari” igen. Åtminstone enligt diverse vegoprofiler, bloggare och företag som avser att tjäna en hacka på detta självplågeri där man inte äter några animaliska produkter alls under hela månaden. Som alternativ till detta spektakel har jag dock några naturligare, roligare och mer välsmakande förslag på månadslånga utmaningar i matväg.
Länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/veganuari-en-utmaning-for-masochister/

Vad är Veganuari?

Det finns säkert många av er som aldrig hört talas om denna utmaning vilket inte är konstigt då den bara funnits i drygt 9-10 år och än så länge inte når ut till särskilt många (tack och lov). Den tog sin början i Storbritannien 2014 av den ideella föreningen ”Veganuary” vars huvudsyfte är att utbilda och förespråka veganism till allmänheten genom att få den att anamma en helt växtbaserad kosthållning under årets första månad.

Visionen och målet är inte bara att minska klimatavtrycket (var har vi hört detta tidigare? host host), rädda djuren och förbättra mänsklig hälsa. Det är att få en helt vegansk värld där inga djurgårdar eller slakthus finns och där matproduktionen inte driver på vare sig miljöförstöring eller utsläpp av växthusgaser.

För att nå dessa eftersträvansvärda mål är det därför bra (menar de) att så många som möjligt hakar på denna utmaning där inga animaliska produkter konsumeras under en månad. Med andra ord, inte kött, fisk, ägg eller ens smör, mjölk eller grädde under en månads tid. Tycker du, du tråkiga gammeldags allätare, att det låter hemskt, smaklöst och plågsamt behöver du inte oroa dig.

En fantastisk möjlighet enligt förespråkarna

Ett skepp kommer lastat…..med antinäringsämnen, socker och fibrer.

På TikTok verkar det finnas gott om exempel på alla djurfria godsaker du kan laga med de miljövänliga och helt obearbetade köttimitationerna som importerats över hela världen. Samt de fantastiska rätter och efterrätter du kan laga med alla lokalproducerade exotiska frukter, frön och nötter (som ananas, kokosnötter, dadlar och chiafrön) som varken har besprutats eller innehåller naturliga växtgifter.

Vill du istället göra det enkelt för dig och ha de djurfria recepten för månaden serverade på ett silverfat så finns det alltid företag likt ”Jävligt Gott” som tillhandahåller sådana. Då kött och animalier tydligen är något vi bör äta mindre av och helst avstå ifrån, vad kan då vara bättre än att laga vegorätter som efterliknar just…kött och animalier. Eller ännu hellre, köpa deras produkter som ska efterlikna det animaliska originalet.

För övrigt är det lite underligt att man måste ha en svordom i sitt företagsnamn för jag trodde att bra produkter, idéer och koncept (eller recept) säljer sig själva. Nåja, recept likt dessa är något du verkligen kan och bör följa under Veganuari ifall din kreativitet börjar sina. För äta mer växtbaserat bör du ifall jorden inte ska gå under det närmaste decenniet. Det säger åtminstone Gustav Johansson från Jävligt Gott. Gör du inte det (du envise allätare) så bidrar du till den nära stundande domedagen och klimatapokalypsen!
Läs även: WEF uppmanar oss att bli veganer för att ”rädda klimatet”

Snarare ett masochistiskt påhitt enligt skeptikerna

De ”farliga” skeptikerna verkar dels vara den ovetande allmänheten, det vill säga alla allätare, köttätare, bönder och foliehattar av olika slag som försöker avslöja dem och spektaktlet för vad det är. De ”farliga” menar de, påstår att det finns en agenda bakom ”veganuari” och liknande initiativ som syftar att till varje pris få de envisa allätande trögskallarna att börja äta mer växtbaserat och mindre kött. Dessa skeptiker påstår att det hela är ett modernt, misantropiskt och masochistiskt påhitt (i linje med Agenda-2030:s mål om befolkningsminskning) som förstör matproduktion, mänsklig hälsa, djur och natur.

Det blir dock ganska lätt för gemene man att genomskåda charaden (eller åtminstone bli likgiltig inför den) när företrädarna för dessa vegokampanjer dagarna i ända slänger sig med diverse modeord som ”klimatavtryck, hållbarhet, växtbaserat, klimathot”, etcetera och aldrig tycks sluta babbla om detta. Orden och meningarna blir ofta så upprepade att allmänheten till sist slutar lyssna. ”Ignorance is bliss” som det heter och i detta fall kan jag faktiskt hålla med – det vill säga att allmänhetens likgiltighet och nonchalans inför vegoförespråkarnas och klimatalarmisternas eviga predikande faktiskt är en välsignelse.

Paradoxen är den att när man dagligen går ut med diverse domedagsprofetior och uppmaningar av detta slag (som ska tryckas ned i halsen på folk) får det en ganska motsatt önskad effekt. Folk tenderar att snarare trotsa deras uppmaningar mer ju hetsigare och mer förekommande de blir. Likt ett trotsigt barn som vägrar att göra som föräldrarna ber. Inte undra på att framförallt unga män brukar vara de första att trolla högljudda veganaktivister genom att äta kött framför deras banderoller.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/darfor-ar-snacks-och-mellanmal-onodigt/

Vilka hakar på och sponsrar kampanjerna?

Lägg därtill att anhängarna av dessa rörelser (eller kulter snarare) till stora delar verkar bestå av lättpåverkade ungdomar, särskilt unga kvinnor, studenter och politiska broilers som inte levt särskilt länge i den riktiga världen och inte vet att deras ädla och storslagna visioner inte alls är praktiskt genomförbara. Varför är det ofta dessa som agerar ansiktet utåt för kampanjer av det här slaget?

Trovärdigheten för kampanjens påstådda filantropi, seriositet och ädla syften blir inte mycket större när man ser vilka stora globala organisationer och företag som sponsrar initiativet. Bland sponsorerna verkar även den globala storbanken HSBC finnas med, vilket borde vara ett kvitto på att de agerar enligt order uppifrån och inte enligt någon ideell eller seriös vetenskaplig grund.

Varför försöker samtidigt myndigheter och politiska församlingar i många länder att till varje pris få mjölk- och köttbönderna i flertalet västländer att lägga ned sin verksamhet genom antingen passiva, byråkratiska och ekonomiska pålagor, som i Sverige, eller mer aktiva sådana som i Nederländerna (där de försöker att stänga ned en stor del av bondgårdarna).
Vi har ju sett diverse vegan- och djurrättsaktivisters försök att sabotera för bönder, jägare och vanliga restaurangbesökare (samt näringsidkare) genom åren, vilket ofta bemötts med nonchalans och flathet från rättsväsendets sida.

Och varför vill politiker, medier och globala organisationer till varje pris få folk att äta mindre kött och än hellre bli veganer?

Åtminstone inte de med tunna plånböcker

Att Veganuari och liknande initiativ framförallt sponsras av de med riktigt tjocka plånböcker och välfyllda kassakistor är något som blir alltmer uppenbart för varje dag som går. Något som inte är lika uppenbart är att i princip samtliga av de vegoprofiler som hör till denna kategori även de verkar ha ganska välfyllda plånböcker och mycket fritid. Kolla bara runt lite på TikTok, sociala medier och diverse vegobloggar så förstår ni snart vad jag menar.

De verkar knappast vara människor som lever på marginalen med tanke på alla de avancerade köksredskap, exotiska ingredienser och maskiner som används för att laga många av rätterna och köttimitationerna. För att inte tala om all tid de verkar ha över för att införskaffa ingredienserna, tillaga rätterna, filma processen, redigera filmen och lägga ut den på diverse sociala medier. Denna tid eller ekonomi för en vegansk kosthållning och livsstil har inte vanliga människor, än mindre de som har det knapert.

Att kunna haka på en hel månad utan animalier i kosten är därför något som är ett priviligerat fåtal förunnat, varför påståenden om att detta skulle vara ekonomiskt gångbart för gemene man framstår som både löjeväckande och komiskt. Visst kan du leva billigt en månad på potatis, pasta, ris, bönor, lök, linser och raps-/olivolja men då lever du som en galärslav utan någon livskvalité, hälsa eller välmående att tala om.
Skulle du vilja ha något köttliknande får du istället betala en bra slant för någon av de många köttimitationer som tillhandahålls av globala livsmedelsjättar. Detta är lika mycket verklighet nu som för 5-6 år sedan.
Läs även: Vegomaten – lika näringsfattig som godis enligt expert

Förslag på alternativ till Veganuari

Nja, undertecknad blir i alla fall inte särskilt pigg på att vare sig inleda, än mindre avsluta den månadslånga självvalda självspäkning som Veganuari onekligen verkar innebära. Jag skyller på hälsoskäl och den väldigt aktiva, intensiva fysiska livsstil som jag har. En helvegetabilisk kosthållning kommer förr eller senare att ge mig allvarliga bristsjukdomar då den saknar många livsnödvändiga vitaminer och mineraler, samt fullvärdigt protein.

Dessutom finns inte tidsutrymmet för mig att äta fem gånger om dagen, inhandla alla ingredienser som behövs och sedan laga alla måltider. Vill jag få i mig något välsmakande, energi- och näringsrikt som inte tar en evighet att tillaga (eller behöver femtioelva ingredienser) gör jag det enkelt för mig och steker en blodig biff och några ägg en kort stund, eller äter en burk sill eller makrill med två, tre kokta ägg.

För er som ändå vill anta en dietutmaning har jag några bättre, mer välsmakande och roligare förslag till Veganuari (OBS! De fyra sista förslagen bör inte tas som seriösa råd):

Karnuari (lättare versionen)
Denna utmaning innebär att du inte äter någonting vegetabiliskt under en hel månad, dvs bara mat som kommer från djurriket med huvudfokus på kött, fisk och ägg (med en mindre andel mejeriprodukter vid sidan av)

Karnuari (striktare versionen)
Den är ganska lik den ovan men med skillnaden att ingenting annat än kött, fisk och ägg (plus smör) får konsumeras under en månads tid. Kallas även för grottmänniskoversionen.

Inuitari
Inuiter på Grönland, i Norra Kanada och Alaska som lever traditionellt, äter i princip bara det som kommer från havet (plus lite bär under sommarmånaderna). Därför innebär inuitari att du bara äter fisk- och skaldjur under en månads tid. Dieten tillåter givetvis även val, säl, haj, späckhuggare och isbjörn ifall du lyckas få tag på det.

Masaiari
Masajerna i Kenya och Tanzania som lever traditionellt lever i princip på boskapsskötsel och allt som denna tillhandahåller. De äter i princip bara kött, inälvor, opastöriserad mjölk och blod varför denna utmaning innebär att man endast kan förtära dessa livsmedel under en månads tid.

Laktuari
Det innebär att man äter endast mejeriprodukter under en månads tid. Den optimala kosthållningen för en lakto-ovo-vegetarian med andra ord. Risken finns dock att den stora anstormningen av kalcium kan verka järnavhämmande och leda till låga järnnivåer.

Fruktuari
Är precis vad det låter som, det vill säga endast förtäring av frukt under en månad. Det finns dessvärre viss risk för stora blodsockersvängningar och frekventa toabesök under denna månad så inhandla gärna en extrastor bal med toapapper. Det kommer nog att gå åt en hel del!

Konservuari
Under denna månadslånga utmaning äter du ingenting annat än sådant som kommer från konservburkar. Det är den optimala preppingutmaningen för den stundande klimatapokalypsen och/eller livsmedelskrisen där vi kan förvänta oss att få leva på konserver i långa perioder.

Internuari
Lev som en intern, det vill säga en fånge, i tredje världen genom att enbart konsumera vatten och bröd under en hel månads tid. Se det som ett gyllene tillfälle att få testa många olika brödsorter under dessa veckor. Vill man göra utmaningen lite mer autentiskt ska brödet gärna vara stenhårt och/eller ha lite mögelsporer på ytan. Då får du även en chans att se vad immunförsvaret går för på riktigt. Säsongsinfluensan och vinterkräksjukan kan slänga sig i väggen!

Skribent: Alexander Söderberg 
(f d analytisk kemist och elitidrottsman)

Dela visdomen!

Se även: