Enligt en amerikansk studie som omfattade över 31 000 kvinnor i åldrarna 42-62 år fanns en koppling mellan mängden skräpmat som åts och mental ohälsa. Foto: Wikipedia /Mercabotanera2020

Studie pekar ut de livsmedel som ökar risken för depression

Enligt en amerikansk studie som omfattade över 31 000 kvinnor i åldrarna 42-62 år fanns en koppling mellan mängden skräpmat som åts och mental ohälsa. Foto: Wikipedia /Mercabotanera2020

Enligt en ny amerikansk studie kan skräpmat öka risken för depression. Man kanske mår toppen för stunden, men i det långa loppet gör den sannolikt dig bara mer tom och ledsen, rapporterar Fox News.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften JAMA Open Network och är resultatet av ett forskningssamarbete mellan forskare från Brigham kvinnosjukhus och Harvards institution för folkhälsa. I den undersöktes kostvanorna och den psykiska hälsan hos mer än 31 000 kvinnor i åldrarna 42-62 år, vilket är ett omfattande urval, men samtidigt begränsat vad gäller kön och ålder.

OBS! Artikeln är från september i fjol och är därmed inte nyskriven. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/studie-pekar-ut-de-ohalsosamma-livsmedlen-som-okar-risken-for-depression-kraftigt/

Genomfördes under 14 år

Datan som slutsatserna baserades på inhämtades från en studie som genomfördes mellan 2003-2017, där samtliga deltagare fyllde i ett frågeformulär med fokus på matvanor. Bland annat fick de besvara ifall de åt ultraprocessade livsmedel eller inte.

Man delade in den processade maten i nio kategorier: Ultraprocessade spannmålslivsmedel (till exempel industribakat bröd, kakor, bakmixar, frukostflingor), söta snacks (såsom chokladkakor, godis, bars), färdigrätter, fetter och såser, ultraprocessade mejeriprodukter (såsom margariner, träningsdrycker och lightprodukter), välsmakande mellanmålbearbetade charkprodukterdrycker och sötningsmedel.

Vad är ultraprocessade livsmedel?
Exempel på ultraprocessade livsmedel. Foto: Wikipedia /Geoffreyrabbit

”Kraftigt bearbetade livsmedel” som de också kallas, är enligt dietister och näringsexperter de livsmedel som innehåller många konserveringsmedel, förtjockningsmedel, fyllnads- och gelatinliknande medel, såväl som konstgjorda färg- och smakämnen. Det är kort sagt de livsmedel som (likt konserver) kan stå orörda i åratal på hyllorna utan att bli dåliga.

Till skillnad från vanliga kött- och fiskkonserver innehåller den ultraprocessade maten fler tillsatser och betydligt färre näringsämnen. Förutsatt att man ens kan tillgodogöra sig några av dem om det egna näringsupptaget redan är dåligt. Näringsfysiologen och dietisten Tanya Freirich säger till Fox News att vår hjärna är minst lika skör som övriga kroppen när vi får i oss dessa livsmedel.

Så uppskattades den mentala hälsan

För att kunna uppskatta deltagarnas mentala hälsostatus använde forskarna två definitioner. En striktare som krävde självrapportering, kliniker-diagnosticerad depression och regelbunden användning av antidepressiva läkemedel, samt en bredare, som endast krävde klinisk diagnos och användning av antidepressiva.

Faktorer som kunde påverka depressionsrisken (och därmed utfallet) korrigerades också för – såsom ålder, BMI, motion, alkohol- och tobaksbruk (rökning), sömn, kroniska smärtor, inkomst och rådande sjukdomstillstånd.

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/sa-blev-usa-varldens-fetaste-land-1/

Skrämmande resultat som talar

Efter att resultaten undersökts kom forskarna fram till att kvinnorna som åt större mängder ultraprocessad mat hade en större benägenhet att vara deprimerade, i synnerhet de som fick i sig sötningsmedel och drycker som innehöll sötningsmedel. Något som bland annat Frihetsnytt skrev om nyligen och har skrivit om tidigare.

En möjlig orsak, enligt forskarna, kan vara sötningsmedlens kemiska (och syntetiska) strukturer som har möjlighet att skapa kemiska förändringar i hjärnan. Förändringar som delvis kan skada hjärnan och trigga depressionens utveckling på ett sätt som inte vanligt bordssocker (sackaros) och fruktsocker (fruktos) förmår göra, berättar Freireich för Fox News.

Kvinnorna som åt mest ultraprocessade livsmedel ökade sin depressionsrisk med hela 34-49 procent, ett resultat som inte förvånar Freireich, då tidigare studier på området har kunnat uppvisa liknande resultat.

Förändringar som kan göras
Foto: Wikipedia /Walter J. Pilsak, Waldsassen, Germany

Fastän de inte kan avgöra vilket som kom först, depressionen eller den ultraprocessade maten, säger Freireich att det var värt att notera förbättringen av den psykiska hälsan hos deltagarna som slutade äta skräpmat. Något som inte heller det är en tillfällighet.

Näringsfysiologen och dietisten Lauren Harris-Pincus, som har arbetat inom området i över ett kvartssekel, säger till FoxNews Digital att det är viktigt att räkna in socioekonomiska faktorer när det handlar om tillgång till bättre hälsa. Faktorer som att ha nära till en livsmedelsbutik där de säljer obearbetade livsmedel, samt ekonomin för att köpa denna näringsrikare mat.

Hon menar att förändringarna inte behöver vara varken särskilt dyra eller övergripande. Det kan räcka med att byta ut någon bearbetad produkt (som chips, godis eller chokladkakor) mot en bit frukt, nötter, frön eller råa grönsaker. Något som ganska snabbt kan få ned portionerna av skräpmat, särskilt om man stegar upp vanan över tid.

Vidare menar hon att man kan byta ut lightdryckerna mot osötat te, kaffe eller naturligt smaksatt vatten och mineralvatten. Detta beskrivs som en av de effektivaste åtgärderna för att få ned (och till sist bort) sötningsmedlen från kosten, som är ganska lätta att bli beroende av. Smaklökarna kommer att anpassa sig tillbaka över tid, säger hon.

Detsamma gäller sockret, som bör hållas på en så låg nivå som möjligt. Allra helst långt ifrån WHO’s rekommenderade maxintag på motsvarande 25 gram bordssocker (sackaros) per dag.

Dela visdomen!

Se även: