Det finns många sätt att slösa bort sin lediga tid på men det finns alltid de som är klart värre än andra. Vissa av dem kan man givetvis inte alltid rå för, såsom olyckor, sjukdom och andra oförutsedda händelser men det finns även de som är helt självförvållade. En sådan sak är att ligga bakfull i soffan/sängen en hel dag efter att ha konsumerat stora mängder alkohol. Något som faktiskt påverkar en flera dagar efteråt.
OBS! Artikeln är skriven i januari i år och är därmed inte nyskriven. Nedan är länken till originalartikeln på Frihetsnytt.
https://frihetsnytt.se/storsta-sloseriet-av-din-lediga-tid/
Ingen moralpredikan
När jag skriver denna artikel måste jag genast slänga in brasklappen att jag inte gör det i syfte att predika allt det skadliga och syndiga med alkohol eller snarare alkoholkonsumtion. Ej heller talar jag om för er hur ni – som fullt vuxna människor – ska leva era liv, det bestämmer ni helt själva. Trots att jag själv numera är nykterist1 så var jag själv alkoholkonsument under 16-17 års tid (mestadels en väldigt måttlig sådan) och har därmed fått några erfarenheter från alkoholen och dess skadeverkningar. Både egna och de jag sett i min omgivning, därav temat till denna artikel.
Artikeln syftar snarare till att upplysa och framförallt ge en liten tankeställare kring hur du tillbringar din dyrbara tid. För tiden är den enda resurs som alla människor tilldelas absolut lika redan från födseln. Bortsett från att vi kommer leva olika länge har vi alla 24 timmar per dygn som vi bör försöka göra det bästa utav. Vår tid på jorden kort, försvinnande kort, vilket gör tiden till den kanske dyrbaraste personliga resurs vi har, jämte hälsan givetvis. Utan hälsan kan vi varken njuta av livet eller knappt göra något överhuvudtaget.
Vi kan förvisso inte vara produktiva och hyperaktiva hela vår vakna tid då vi ibland behöver lite rekreation och tid för avkoppling för att kunna återhämta oss. Det finns dock sätt att koppla av och roa sig på som inte bara förstör den lilla lediga tid du har, utan som även saboterar hälsan och dina möjligheter till välbehövd återhämtning.
Sämsta möjliga början (eller avslutning) på helgen
Ett av de absolut sämsta sätten att börja eller avsluta helgen på är utan tvekan att konsumera droger av olika slag. De inte bara fördunklar och förslöar ditt sinne utan kostar dig även en massa pengar, försämrar dina relationer och kommer ofta med en rad fysiska och psykiska biverkningar som snabbt stjäl din dyrbara tid.
Den vanligaste drogen som folk tar till i vårt avlånga land är alkohol och då sker det tyvärr alltför ofta på de mest destruktiva sätt. Det vill säga, man tar inte ett litet glas vin till maten några dagar i veckan (som i Medelhavsländerna) utan är spiknykter söndag – fredag för att sedan hälla i sig mängder med alkohol under helgen. Något som för många slutar med att de vaknar sent dagen därpå för att sedan ligga helt utslagna och kraftlösa resten av lördagen och/eller söndagen, med kraftigt illamående och sprängande huvudvärk.
En sådan dag orkar man inte göra många handtag, särskilt inga aktiva eller produktiva handtag som att gå ut på en långpromenad, motionera, träna, läsa böcker eller träffa vänner och familj. Då försöker man bara att överleva bakfyllan, ta sig igenom dagen och förhoppningsvis kunna äta något näringsrikt framåt kvällskvisten, utan att kräkas upp det. Allt beroende på ens fysiska status, ålder, toleransnivå och hur mycket av giftet (etanolen) man fått i sig under föregående kväll.
Söndagen flyger förbi och morgonen därpå väntar jobbet och alla vanliga rutiner, samtidigt som biverkningarna från krökandet kvarstår. Något som kan bidra till både rubbad nattsömn och ämnesomsättning dagarna efteråt, vilket förstör mycket av produktiviteten och energinivåerna redan i början av arbetsveckan.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/behandlingen-kan-mildra-muskelkrampor/
Detta händer under bakfyllan
Att man dagen efter kan känna sig illamående, yr, uttorkad, ha sprängande huvudvärk, svettningar och lös mage är ingenting konstigt, utan är snarare ganska naturliga reaktioner när kroppen har stora mängder av ett gift att förbränna och rensa ut. Ifall du inte har särskilt många eller kraftiga biverkningar efter en riktig suparkväll är det sannolikt inte särskilt glädjande nyheter, åtminstone inte på längre sikt. Det är antagligen ett tecken på att din toleransnivå är hög, alternativt att du kanske har anlagen för snabb förbränning av etanol (alkohol).
Mer specifikt är detta några av sakerna som sker i kroppen när du druckit stora mängder alkohol2 vid ett tillfälle:
1. Levern
Levern – kroppens reningsverk – är det organ i kroppen som kanske tar mest stryk när du konsumerat stora mängder alkohol, samtidigt är det organet som har störst förmåga att återhämta sig när du upphör med drickandet en längre tid. Bearbetandet av själva alkoholen gör den i två steg:
-Först konverterar ett enzym som finns i levercellerna – alkoholdehydrogenas (ADH) alkoholen till en giftig förening som kallas acetaldehyd. Acetaldehyden konverteras i sin tur till acetat (en ogiftig förening) genom ett annat enzym, aldehyd-dehydrogenas (ALDH). När man druckit mindre mängder alkohol konverteras acetaldehyden normalt sett snabbt till acetat och utsöndras från kroppen.
När man druckit större mängder vid ett tillfälle däremot, kan inte levern konvertera acetaldehyden lika snabbt och kan därför ackumulera i tillräckligt stora mängder för att bidra till illamående, kräkningar och svettningar.
2. Huvudvärk
Alkohol utvidgar blodkärlen i hjärnan, vilket kan ge upphov till den huvudvärk som är så karakteristisk för en bakfylla. Förutom detta kan även den uttorkning som sker i samband med alkoholkonsumtion (då alkohol är vätskedrivande) givetvis bidra till att huvudvärken kan bli än värre.
3. Lågt blodsocker
Alkohol kan förhindra kroppen att upprätthålla sin vanligtvis stränga reglering av blodsockernivåerna, vilket resulterar i en låg blodsockerkoncentration. Det är just lågt blodsocker som är en av huvudorsakerna till både den trötthet och klenhet många upplever i samband med baksmällan.
4. Uttorkning
I och med att alkohol är vätskedrivande, stimulerar den kroppen att öka urinproduktionen, vilket innebär att kroppen töms på vätska. Detta kan leda till uttorkning ifall du konsumerat stora mängder alkohol då det är vanligt med muntorrhet, törst, yrsel och huvudvärk.
5. Matsmältningsproblem
Alkohol kan inflammera magslemhinnan och resultera i gastrit (magkatarr) vilket leder till illamående, kräkningar, och buksmärtor. Den stimulerar även magen att producera ett överskott av magsyra och försenar maginnehållets rörelser till lillmagen, vilket bidrar ytterligare till illamåendet och kräkningarna. Ifall maginnehållet drivs framåt för fort, som en effekt av alkoholens förmåga att absorbera vatten från lillmagen, kan det resultera i diarréer, som också är en av de möjliga biverkningarna.
6. Inflammationer
Sentida forskning har funnit att för mycket alkohol kan få immunsystemet att utlösa en grupp proteiner som kallas cytokiner. Högre nivåer av cytokiner har visat sig påverka minnet och koncentrationen, utöver att orsaka illamående, huvudvärk, frossa, och trötthet. Utsöndringen av cytokiner är del av det inflammatoriska gensvaret , likt det du får när du har en infektion. Gensvaret kan vara relaterad till tarmfloran där alkohol kan öka andelen pro-inflammatoriska bakterier och stimulera mikroberna att utsöndra toxiner.
De goda bakterierna i magen kan också minska i antal vilket på sikt kan leda till läckande tarm, vilket betyder att toxiner kan ta sig ut ur magen igenom tarmväggen i tunntarmen och åka ut i blodomloppet. En regelbunden alkoholkonsumtion (i synnerhet en hög sådan) kan därför på sikt orsaka många krämpor som är inflammationsrelaterade.
Var det verkligen värt alla besvär?
En fråga man bör ställa sig efter en blöt utekväll, särskilt ifall de har ägt rum dussintals gånger årligen under flera års tid är ifall de där få timmarna i berusat tillstånd verkligen är värt alla biverkningar som uppstår dagarna efter? Dessa och alla de så kallade ålderskrämporna som sedan börjar rada upp sig i 40-års åldern och framåt?
Är en livsstil som kretsar kring att regelbundet konsumera stora mängder alkohol på sin lediga tid, verkligen det bästa som livet har att erbjuda?
Ifall svaret är ja, så lever du förmodligen ett liv som du behöver fly ifrån. För ingen som lever ett meningsfullt liv behöver bedöva sig med mängder av droger för att fly från vardagen. Jag kan förstå att de som fortfarande är hyfsat unga (25 år och yngre) inte ställer sig dessa livsexistentiella frågor än men är du 35+ och fortfarande partajar som om du vore student så bör du verkligen ställa dig dessa frågor. För fortsätter du på den inslagna banan kan jag garantera att ingenting kommer att förbättras. Åtminstone inte förrän du gör upp med dig själv.
Så identifierar du dina vänner
Det finns ett gammalt citat som lyder ”Vill du veta vilka dina verkliga vänner är, bli nykter (ifall du inte redan är det) och se vilka som blir kvar”. Det är ett väldigt bra test på många sätt. De av vännerna som drar sin kos gör det bara för att ni hade alkoholen och alkoholrelaterade aktiviteter gemensamt och ingenting annat. De vill antagligen inte se dig växa som människa utan känner sig personligen angripna när du tar de stora kliven för att göra det.
De som däremot stannar kvar är de som stöttar dig och uppmuntrar dig i ditt beslut att vilja må bättre och växa som människa. De har därför inga problem med att du ibland vidtar radikala åtgärder för att göra just det. Dessa är personerna du kan lita på och som du vill ha kvar i ditt liv.