Kompressionsterapi är en enkel och lättillgänglig behandlingsform som kan mildra besvär med stela, ömmande muskler. Foto: Wikipedia /Enter

Behandlingsformen som kan mildra muskelkrämpor

Vilken behandlingsform är det som kan hjälpa mot framförallt svullnader i bakbensområet? Läs artikeln så får du veta.

Kompressionsterapi är en behandlingsform som har bevisats hjälpa mot vissa medicinska åkommor, framförallt svullnader i bakbensområdet. Den har utvecklats mycket på senare och är samtidigt relativt enkel att använda.

OBS! Artikeln är skriven i december förra året och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt.
https://frihetsnytt.se/behandlingsformen-som-mildrar-muskelkrampor/

Vad är kompressionsterapi?

Oftast ett betydligt lindrigare och mer effektivt alternativ än moderna läkemedel. Foto: DepositPhotos
Oftast ett betydligt lindrigare och mer effektivt alternativ än moderna läkemedel. Foto: DepositPhotos

Det är en modern behandlingsform där tryck appliceras på vissa kroppsdelar i syfte att behandla trötta, stela och svullna muskler. Framförallt på de nedre extremiteterna (bakbensområdet) som sträcker sig från sätesregionen till foten. Metoden används för att öka förbättra blodflödet och minska den upplevda muskelömheten som ofta uppstår i samband med träning och aktiviteter.

Metoden lämpar sig särskilt väl för de som ofta har benen fast i statiska positioner (genom att sitta eller stå upp på samma plats en längre tid), säger kärlkirurgen Danielle Bajakian till Fox News Digital.

Vilka behandlingsformer finns?

Vanligast är att man använder stödstrumpormuddar för vaderna eller ärmmuddar för under- och överarmarna. Andra behandlingstyper inkluderar:

Kompressionsbandagering
-Övriga kompressionsplagg
-Tejpning
Total kontaktgipsning
-Tryckluftsdrivna kompressionsverktyg

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/ta-tillvara-pa-styrkorna-hos-vara-aldre/

Vilka kan dra nytta av behandlingsformen?

Lymfödem kan ofta (dock inte alltid) mildras med hjälp av medicinska stödstrumpor.
Foto: Wikipedia /Medical doctors
Lymfödem kan ofta (dock inte alltid) mildras med hjälp av medicinska stödstrumpor. Foto: Wikipedia /Medical doctors

Dr. Bajakian säger att de patienter som kan dra störst nytta av den är de som lider av svårare medicinska åkommor, såsom venös insufficiens (( Venös insufficiens uppstår huvudsakligen i benen och omfattas av ett brett spektrum av venösa problem, från telangiektasier till venösa bensår. )), blodproppar i venerna (venös trombos) ,lymfödem1 och de hjärt- och kärlsjukdomar som förhindrar venös retur2

Även gravida kvinnor som befinner sig i andra eller tredje trimestern (tremånadersperioden), när blodvolymen ökar, kan dra stor nytta av behandlingsformen. För de som har mildare symptom duger receptfria stödstrumpor och kompressionsplagg alldeles utmärkt, säger hon.

De som har till exempel lymfödem bör först rådgöra med en läkare, då specialgjorda medicinska plagg ofta krävs.

Efterlevnad och passform

För att strumpor, muddar och plagg ska ge önskad effekt behöver de sitta ganska tajt men inte så hårt att de skaver och blir obekväma. Strumporna ska sitta tajt kring fotleden för att bli lite lösare ju högre upp mot knäet man kommer. Strumpor/plagg bör även vara anpassade efter ens livsstil och aktivitetsnivå.

För de som står mycket i arbetet, ofta kör långa sträckor eller gör långa flygresor finns graderade stödstrumpbyxor som kan hjälpa med svullnaden och obehaget som uppstår (ofta från ansamlat blod i fotlederna). Något annat som spelar roll är kosten då svullnaderna tenderar att bli värre i samband med ett stort väteske- och saltintag.

  1. Lymfödem är ett kronisiskt sjukdomstillstånd som orsakar svullnad, ofta i en arm eller ett ben. Det kan även drabba huvud och hals, bröst eller genitalier. Orsaken är att lymfvätska samlas i fettvävnaden under huden och och skapar förändringar av vävnaden
  2. Venös retur är en cirkulationsindikator som återspeglar den volymetriska hastigheten för blodflödet i höger förmak. Det är en viktig indikator för att bedöma hur det kardiovaskulära systemet fungerar och kan hjälpa till vid diagnos av olika sjukdomar.

Dela visdomen!

Se även: