En majoritet av de tillfrågade svenskarna i en ny undersökning om arbetsmiljö, svarar att de har arbetsrelaterade besvär, såväl fysiskt som psykiskt. Psykologen inom företagshälsovård, Per-Nicklas Olofsson, säger att läget är bekymmersamt men att det går att vända med relativt enkla medel och förebyggande åtgärder från arbetsgivaren. Åtgärder som dessutom kan spara in stora pengar på sikt.
OBS! Artikeln är skriven i augusti i år och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/sa-kan-ohalsan-pa-arbetsplatserna-mildras/
Dålig ergonomi bidrar
Undersökningen1 omfattade 2500 personer, där 62 procent av de tillfrågade uppgav att de har fått ont i kroppen på grund av arbetet det senaste året. Vanligtvis rör det sig om smärta i nacke, leder, och rygg.
Per-Nicklas Olofsson säger till TV4 att det mestadels handlar om belastningsskador men att problemen samtidigt inte är alltför svårlösta. Allt som oftast behövs är rätt hjälpmedel och lite lyhördhet från arbetsgivaren.
– Det handlar om belastning. Att man inte har en tillräckligt bra ergonomi och monotona arbetsuppgifter och att man inte använder sig av arbetsrotation. Att man inte gjort de anpassningar som man kan göra, det finns väldigt mycket olika hjälpmedel idag.
Ångest och depression vanligt
I undersökningen framkommer det även att över hälften (53 procent) av de tillfrågade har psykiska besvär såsom ångest, depression och utmattning. Besvär som ofta är stressrelaterade, vilket Olofsson menar har att göra med felprioriteringar hos såväl de anställda som hos arbetsgivaren.
Även om de anställda bör känna till sina arbetsuppgifter och hur de ska prioriteras när tiden är knapp, ligger även ett stort ansvar hos arbetsgivaren. Det vill säga, att denne bör veta vad som ska prioriteras först och därefter kommunicera detta tydligt till sina anställda. Annars finns risken att ingen vet vad som ska prioriteras, vilket bygger på stressen ytterligare.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/studie-pekar-ut-depressiva-livsmedel/
Investeringar som lönar sig på sikt
Per-Nicklas Olofsson säger även att företagen måste jobba systematiskt med arbetsmiljön för att personalen ska trivas och må bra. Gör man det inte idag på grund av ekonomiska skäl, riskerar kostnaderna tvärtom att öka mångfalt i framtiden.
Bland annat i form av ökade sjukskrivningstal och rekryteringskostnader, samt kompetent personal som slutar till följd av en dålig arbetsmiljö. Att investera i förbättringar av arbetsmiljön och företagshälsan idag kan därmed spara in stora pengar på sikt.
Andra enkla åtgärder som skulle kunna vidtas från arbetsgivaren är att låta de anställda återkommande få genomgå en kurs i ergonomi, samt att möta dem oftare och visa sin uppskattning för arbetet de utför. Anställda som känner sig uppskattade på arbetsplatsen producerar inte bara mer utan blir över tid dessutom mer lojala till arbetsgivaren.
Att inte få känna sig uppskattad och omtyckt på arbetsplatsen bidrar till ohälsan bland personalen, som även känner att arbetet de utför inte är meningsfullt. Detta är något som framkommit i flertalet studier och undersökningar, varför det är viktigt att de anställda får känna sig sedda, hörda och betydelsefulla.
- Undersökningen är framtagen av Avonova, som erbjuder företagshälsotjänster. []