Omställningen till vintertid är för många den kanske tyngsta tiden på året. Dagarna känns betydligt kortare i och med eftermiddagarnas tidiga solnedgång, naturen känns död och det är en hel månad kvar till första advent. Dock är de låga förväntningarna på den mörkaste årstiden och november månad, anledning nog till att inte hänga läpp över den. Det finns mycket gott att hämta även här.
Länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/se-det-positiva-med-vintertiden/
Tidsomställningen tung för en del
Den 30 oktober var det dags igen för omställning till vintertid. Något som undertecknad anser vara ett helt onödigt påfund som inte fyller någon som helst funktion. Det här fenomenet har trots allt bara funnits sedan 1980 och har sedan dess mest orsakat irritation, frustration och elände på det stora hela. Jag kan, förutom några få kortsiktiga fördelar (som längre ljus på morgon eller eftermiddag) inte komma på några större, mer övertygande sådana.
Den här omställningen testades ju i Sverige redan 1916 men väckte sådan irritation hos bönderna att man lade ned det hela. På den banan borde man dock ha fortsatt.
Enligt en fråga som ställdes i en enkät, som besvarades av nästan fem miljoner EU-medborgare år 2018, vill hela 80 procent av de tillfrågade permanent avskaffa omställningarna mellan vinter- och sommartid.
För många kan omställningen till vintertid vara en jobbig upplevelse då eftermiddagarna helt plötsligt blir jättemörka redan när man går från jobbet. I synnerhet för de som lider av vintertrötthet eller psykisk ohälsa av något slag kan omställningen bli påtaglig redan dag ett. Personligen känner jag att veckan kring just vintertidsomställningen är årets kanske tyngsta då allting i naturen helt plötsligt känns dött, mörkt och dunkelt. Förvarningen om ännu mörkare och kyligare tider utomhus blir då mer påtaglig.
Men när det har gått någon vecka eller två börjar man vänja sig och gillar läget betydligt mer. Det blir trots allt lite ljusare på morgonen och dagsljuset mellan för- och eftermiddag jämnas ut litegrann. Vare sig vi vill det eller ej är det här något vi lär få leva med ett tag framöver (innan något EU-direktiv ändrar det hela) så det enda vi kan göra är att gilla läget och ta senhösten och vintern med ro.
För de som lider av vintertrötthet
kan tröskeln bli väldigt hög
För de flesta är omställningen till vintertid ingenting som påverkar livet nämnvärt. Det enda som vanligtvis händer är att vi blir lite tröttare, hängigare och inte rör oss utomhus lika mycket som under sommarhalvåret. För de som lider av vintertrötthet kan det dock bli en väldigt stor och jobbig omställning som verkligen försätter livet på halvfart. Man har inte samma energi, ork och livsglädje som under de ljusare månaderna, vilket givetvis påverkar ens livskvalité och produktivitet på arbetsplatsen.
För de värst drabbade övergår det till och med i en så kallad ’vinterdepression’ (eller årstidsbunden depression) där nästan all livsglädje försvinner, man är konstant trött och känner ett ökat sug efter socker och kolhydrater. Något som inte boostar vare sig hälsa eller energinivåer, annat än tillfälligt. Motivationen och drivet tenderar följaktligen också att sjunka drastiskt under vintermånaderna.
Dessa symptom försvinner vanligtvis vid vårens ankomst när de långa, ljusa dagarna återvänder. Uppskattningsvis 3-5 procent av svenskarna lider av så kallad vinterdepression vilket kanske inte är så överraskande med tanke på att våra dagar är betydligt mörkare och kallare än i södra Europa. Där förekommer inte årstidsbunden depression alls i samma utsträckning som den gör i Norden, vilket till stor del har att göra med värmen, solljuset och de något längre dagarna. En annan faktor som undertecknad också tror spelar in är livsstilsfaktorer.
Dels blir många passiva och tillbringar alltför mycket tid inomhus under vintermånaderna då vädret utomhus kan vara ganska ruggigt. Dock får det inte bli en ursäkt till att aldrig gå ut och röra på sig litegrann. Sedan äter vi betydligt mer sötsaker, mjöl, och ultraprocessade livsmedel (industrimat i form av hel- och halvfabrikat) än befolkningarna kring Medelhavet, vilket också påverkar hälsan och livskvalitén i högsta grad.
Därmed kan det vara svårt för många vintertrötta att se alla de fördelar som faktiskt finns med denna årstid där naturen sakta går i dvala, de större fåglarna flyttar söderut och det blir allt mörkare utomhus. Men fördelar finns det gott om ifall man bara försöker vrida och vända på inställningen kring denna årstid. I synnerhet ifall man kombinerar den med en aktiv och sund livsstil, trots årstiden.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/dolda-gifterna-som-paverkar-halsan/
De underskattade fördelarna
Jag brukade själv vara en som beklagade mig mycket över denna årstid i yngre år. Det hade dels att göra med åldern då en ung person inte fått se lika mycket och därmed inte har vidgat sitt perspektiv riktigt. Dock hade det framförallt att göra med livsstilen då jag tenderade att leva ganska osunt i yngre år. Åtminstone ifall man jämför med idag när jag är extra noga med mat och sömn under vintermånaderna.
Men vilka är då fördelarna med senhösten och november månad?
- Naturen blir lugn och stilla vilket gör den perfekt för en promenad eller meditationsstund
- Det rör sig mindre folk utomhus och i naturen
- Så länge det inte är alltför blött är det en utmärkt årstid för både löpning och cykling utomhus
- Man kan sitta inne och mysa framför en tänd brasa
- Man somnar betydligt lättare på kvällarna
- Det blir fler och längre tillfällen för bokläsning
- Det är den mest opretentiösa årstiden (man har inga förväntningar på någonting)
- Tempot saktar ned lite i och med mörkrets och vinterns ankomst
- Det är ett utmärkt tillfälle att fira både Mårten Gås & Gustav Adolfsdagen (390 års-jubileum i år)
- Det är en utmärkt månad att fynda vinterkläder innan priserna höjs ordentligt
- Det är en utmärkt månad för utlandsresor till sydligare länder
- I landets norra delar är det en perfekt månad för längdskidåkning
- Det är en perfekt årstid för att laga de lite mastigare maträtterna (köttgrytor, korvar och annat fett)
- Det är en perfekt årstid för vinterbad
Läs även: Supermaten i vårt närområde
Så klarar du omställningen
till vintertid bättre
Även om du kanske har svårt att se fördelarna med senhösten så finns det mycket man själv kan göra för att underlätta denna övergång. Som sagt tror jag att stora delar av vintertröttheten är lika mycket orsakad av livsstilsfaktorer och vissa ärftliga anlag än själva mörkret i sig.
De flesta av oss klarar trots allt av att leva ett ganska normalt liv, även under vintermånaderna. Oavsett om vi hör till kategorin vintertrötta eller ej så kan man göra följande för att göra livet under denna årstid betydligt lättare, mer energiskt och trevligt:
(några av dessa råd är givna av psykiatrin i Region Stockholm)
- Vistas utomhus så mycket som möjligt under dygnets ljusa timmar (det föder dig med ny energi).
- Använd inte solglasögon om du inte måste (du tar även in solljus genom ögonen)
- Motionera regelbundet och gärna utomhus (motion + solljus = mer energi)
- Drick måttligt med koffein och alkohol (dessa kan störa dygnsrytmen och skapa en rad andra hälsoproblem)
- Ha bestämda ät- och sovrutiner då du annars riskerar att rubba din cirkadiska rytm och äta betydligt mer än du behöver
- Använd dig av en ljusterapilampa minst en timma/dag (det har jag gjort och de hjälper verkligen)
- Vinterbada och/eller duscha kallt (ger dig mer energi än varmduschar)
- Undvik socker, kolhydrater, energidrycker och ultraprocessade livsmedel så mycket du kan
- Ät istället hälsosam och näringsrik mat där du fokuserar på kött, inälvor, fet fisk, ägg och vissa helfeta mejeriprodukter (osötad yoghurt, ost, vispgrädde). Detta är vad de i huvudsak äter i det iskalla Sibirien under vintrarna och de verkar påfallande ofta må bättre än oss nordbor, trots 50-60 graders kyla!
- Ta en veckas solsemester i något sydligare land om du har möjlighet
- Gå ut och promenera i naturen när du får tillfälle
Gör det allra bästa av
den mörka årstiden
Bara genom att hålla nere på sockret, mjölmaten och skräpmaten, ta dagliga kallduschar och motionera regelbundet så kommer du att må betydligt bättre under vintermånaderna än de som inte gör det. Att även lägga tiden inomhus på bokläsning och självstudier är ett betydligt sundare alternativ än att konsumera TV-serier och skräpunderhållning. Genom att ha en aktiv och engagerad livsstil kan du göra denna årstid till något mysigt där du får en chans att varva ned, tänka efter ordentligt och se över dina stora livsmål och drömmar. De kan vara värda att begrunda under årets sista två månader när dagarna blir väldigt korta och naturen går i dvala. Då har du åtminstone några bra nyårslöften att komma upp med lagom till fyrverkerierna.
Alexander Söderberg
(f d analytisk kemist & elitidrottsman)