Så lyckas du med träningen 6: Uthållighet och tålamod

När det gäller alla former av fysisk träning kan du aldrig förvänta dig snabba, omedelbara resultat. Särskilt inte ifall du har levt ett stillasittande liv i åratal. Att komma i form tar tid och de som till sist lyckas göra den resan är oftast de som har uthålligheten och tålamodet att fortsätta med träningen. Trots bakslag, dåliga dagar och långa, sega perioder utan synliga resultat.

Att bli vältränad – ingen quickfix

Ni kommer säkert ihåg dem från TV-rutan innan internet hade slagit igenom. Jag menar de där TV-shop-reklamerna från 90-talet och 00-talet där de bland annat demonstrerade diverse fräcka och lättanvända träningsredskap som skulle få en i toppform på rekordtid. Utan vare sig särskilt intensiv eller långvarig träning dessutom. Det skulle räcka med endast 15-20 minuters medelhård träning per dag med redskapet under några få månaders tid för att tappa flera kilon och komma i toppform.

Träningen skulle vara lätt att genomföra samtidigt som man skulle spara både tid och pengar på att aldrig behöva besöka det lokala gymmet. Än bättre var att redskapet aldrig tog särskilt stor plats utan med lätthet kunde stuvas in under sängen eller i garderoben. Det hela bevisades ju av den pinnsmala, vältränade modellen som hade kommit i form på nolltid tack vare användandet av ovan nämnda redskap som hon med lätthet stuvade undan.

Någon mer som minns dessa försäljningsknep?
(som lät för bra för att vara sant) Bild: mabra.com
Som jag tidigt genomskådade

Redan som nyfiken, och framförallt lättpåverkad, 8-9 åring tyckte jag det hela lät alldeles för bra för att vara sant. Jag lekte med tanken ifall en tjockis som dagligen vräkte i sig mat verkligen kunde komma i bra form genom att röra på sig så lite och under kort tid dessutom. Jag kom fram till att det borde vara en omöjlighet och började se på det hela med kritiska ögon. I synnerhet efter det att jag fick lite insiderinformation från klasskompisar vars föräldrar hade beställt träningsredskapet och inte verkade uppvisa några resultat att tala om.

Lärdomarna jag drog från dessa TV-reklamer var först och främst att tillverkarna ofta använder sig av diverse tricks och listiga säljknep där de tänjer lite på fakta och verklighet för att produkten ska framstå som perfekt och oumbärlig. Det andra var att det varken är lätt eller går snabbt att komma i toppform, särskilt inte med ett vardagsredskap som används ganska sparsamt vid sidan av en stillasittande livsstil. Bluffen bakom träningsredskapen bevisades för övrigt en gång för alla av Erik och Mackan.

Det här med att komma i form var för övrigt något jag skulle få lära mig en hel del om under det närmaste årtiondet när idrottskarriären började ta fart. Då fick jag snabbt lära mig att det tar tid, kräver en stor kraftansträngning, ett enormt tålamod och jävlaranamma. Det vill säga att man inte får ge upp vid första motgång utan tappert fortsätta tills de första resultaten börjar synas. Om resultaten ändå lyser med sin frånvaro efter en längre tid kan man alltid testa nya sätt där de gamla inte längre räcker till.

Snarare ett segt maratonlopp

Att komma i form är knappast någon hundrameters-sprint utan snarare ett maratonlopp med olika grader av belastning, som givetvis ökar ju mindre du har tränat i ditt liv och ju längre uppehållet har varat. Så enkelt är det (se denna formel). Har du varit i dålig form och försummat träningen hela ditt liv får du räkna med en resa som kommer att kräva stora personliga uppoffringar över tid. Uppoffringar som sannolikt kräver livsstilsförändringar på nästan samtliga plan i livet.

Det innebär att du måste fimpa en hel del skräpmat och onyttigheter, bli noggrann med vad du äter och hur ofta, få in mer vardagsmotion och i värsta fall kanske se över din umgängeskrets. Du blir summan av dina fem närmaste vänner och ifall de består av ett gäng negativa, slöa, frossande soffpotatisar kommer de att försvåra din resa till god form på många sätt. Framförallt kommer de (likt krabborna i en hink) försöka dra ned dig när du börjar uppvisa synliga resultat, vilket är något du helst vill undvika.

Har du däremot varit i god form under tidigare perioder i livet men gjort ett längre uppehåll, kommer detta maratonlopp förvisso att bli jobbigt men betydligt smidigare än för den som inte tränat alls. Du har ju redan minnen och muskelminnen, av vad som krävs för att komma dit, varför du antagligen är mer medveten om de uppoffringar du behöver göra. Har du dessutom en stöttande familj och vänkrets får du extra stöd från dem när det bär emot.

Oavsett träningsbakgrund kommer det att krävas en hel del uthållighet och tålamod. För under resans gång kommer du garanterat stöta på hinder som utmanar motivationen och pannbenet till bristningsgränsen. Du kanske blir sjuk, skadad, får bekymmer i privatlivet eller på annat håll som gör att du bara vill lägga ned träningen. Dock är det träning du faktiskt behöver (så länge du är frisk) när livet i övrigt kanske känns som tyngst, inte antidepressiva tabletter.

Därför kommer de flesta inte i form
Det gäller att hålla i trots att resultaten inte visat sig ännu. Foto: Envato

Att de flesta som försöker komma i form efter åratals försummelse inte lyckas har sällan med dåliga förutsättningar eller yttre, okontrollerbara faktorer att göra. För så länge man är fullt frisk, inte bor i alltför förorenade miljöer och inte lider av vare sig svåra handikapp eller sjukdomar, har man faktiskt de grundläggande förutsättningarna att lyckas. Vad är det jag tänker på månntro?

Jo, det är bristande uthållighet och tålamod. Förutom att äta fel sorts mat, och alldeles för mycket, och sakna självdisciplin, är bristande uthållighet den kanske mest avgörande faktorn. Att kunna fortsätta träningen, fastän man nyss tillfrisknat, stött på en rad bakslag och ännu inte kan skönja några synliga resultat, är väldigt tungt och kräver ett pannben som ganska få har. Anledningen till att så många ger upp sitt nyårslöfte om att komma i form innan ens februari är till ända har mycket att göra med entusiasmen som försvinner vid avsaknaden av synliga resultat.

Att man tränat i 3-4 veckor utan att ens den där första bilringen eller gäddhänget försvunnit är demoraliserande och leder lätt in på tanken att det är lönlöst att fortsätta. Fettet kommer ju ändå att bita sig kvar vad jag än gör så varför fortsätta träna?

Många slutar i förtid
Tyvärr slutar många just innan den första synliga förändringen dyker upp bakom hörnet och ger man upp för lättvindigt den gången är chansen än större att man gör det nästa gång man försöker. Det blir snabbt en dålig vana att ge upp vid minsta motgång och avsaknad av resultat, vilket kan liknas vid de som börjar bryta motionslopp bara för att de känner sig lite trötta. De bryter loppet därpå och det därefter och då för allt mindre orsaker.

Det hela sitter betydligt mer i huvudet och pannbenet än det gör i själva kroppen varför man behöver fortsätta och kämpa lite till för rätt vad det är kommer den där första synliga förändringen som visar att det är möjligt och gör att man orkar fortsätta till nästa steg. Man måste också komma ihåg att det i de flesta fall behövs göras betydande livsstilsförändringar som många inte är beredda att göra, vilket även det bidrar till uteblivna resultat.

Följande illustration visar hur lång tid av ihärdig träning och rätt kosthållning du bör räkna med ifall du som man vill ha en platt mage till exempel. Märk väl att tiden som anges är den minsta möjliga tid det hela kommer att ta.

Så lyckas det lilla fåtalet

Det fåtal som ändå lyckas komma i form efter åratal av stillasittande och skräpmatskonsumtion har oftast gjort det för att de haft uthålligheten och tålamodet som krävs. Det vill säga, de är personerna som inte har gett upp utan orkat fortsätta hålla i träningen fast det gått väldigt trögt till en början och de synliga resultaten lyst med sin frånvaro. De är typerna som fortsatt och gnetat på, fastän kollegor, vänner och bekanta försökt få dem att trappa ned eller lägga ned (kom ihåg, krabborna i hinken).

I ur och skur har de fortsatt släpa sig till gymmet eller motionsspåret, klivit upp tidigt, lyckats lägga undan det mesta av skräpmaten, godiset, alkoholen och varit noga med vad de stoppar i sig. De har utan alltför mycket knot lyckats göra de där besvärliga livsstilsförändringarna som krävs för att komma i form och för den mödan blir de förr eller senare belönade. Inte bara det, de har över tid lyckats bibehålla livsstilsförändringarna och därmed kraftigt minskat chansen att de åter lägger på sig de där extrakilona.

”Trägen vinner” lyder ett gammalt svenskt ordspråk och det finns få områden där detta gäller lika mycket som just träning.

Tips för förbättrad uthållighet och tålamod

Men vad kan man då göra för att förbättra sin mentala uthållighet och sitt tålamod när det gäller träningen?

Det finns en rad saker, men kom ihåg att dessa råd inte är några genvägar. Det finns inga genvägar till god fysisk form vilket innebär att du på förhand får ställa in dig på att det hela kommer att ta både tid och stora uppoffringar i anspråk. Ingenting som är eftersträvansvärt och avundsvärt i livet är enkelt att uppnå – så enkelt är det.

Kom även ihåg att det hela sitter betydligt mer i ditt huvud än i kroppen. Om du kommer i form eller ej avgörs till största delen av dina mentala kvalitéer snarare än de rent fysiska.

– Variera din träning emellanåt så att den inte blir för enformig och förutsägbar. Monotoni är en underskattad faktor som dödar träningsentusiasmen för många.

– Försök att träna utomhus i motionsspår och/eller vid något av de många utegym som finns. Naturen och friskluften kommer att ge dig förnyad kraft och energi att fortsätta, även de gånger vädret är dåligt.

– Träna med en god vän om du har svårt att hålla igång träningen efter en tid. Denne kan peppa och stötta dig när det hela går trögt.

– Ifall ovanstående inte är möjligt, är en PT alltid ett bra alternativ, åtminstone för en tid. Kom dock ihåg att du en vacker dag behöver klara av att träna på egen hand också.

– Omge dig med andra uthålliga personer som är i bra form och har en positiv inställning till träning. De kommer att underlätta din ansträngande resa betydligt.

– Likaså, undvik personer som har en stillasittande livsstil och inte gör särskilt mycket med sina liv. De kan (likt krabborna i hinken) försöka dra ned dig till deras låga nivå, särskilt när du börjar komma i bättre form.

– Läs inspirerande historier av de som lyckats ställa om sina liv och komma i form och bibehålla den, trots svåra odds och kanske åratal av stillasittande.

– Var även beredd på att överge de träningsmetoder som inte verkar ha någon effekt och testa något nytt istället. Du måste vara beredd att testa många olika vägar över tid.

– Anmäl dig till ett motionslopp eller tävling av något slag. Då får du ett ordentligt mål att träna inför och tänka på när det går trögt. Det tvingar dig att förbereda dig så bra som möjligt, vilket kräver regelbunden träning.

– Tänk även på kosten då maten du äter har en stor inverkan på dina energinivåer, din ämnesomsättning och framförallt ditt humör. Skräpmat kommer knappast bidra till det goda humör som krävs för att hålla lågan uppe, även i motiga tider.

Riskerna med att vilja ha snabba resultat

Till sist vill jag bara höja ett varningens finger för de som ändå vill försöka erhålla snabba resultat.

För att lyckas med detta kommer det att krävas ganska hård och intensiv träning redan från början. Risken med detta är då att ben, leder och muskler snart blir överbelastade vilket kan leda till långdragna skador och sjukdomar som snabbt urholkar din entusiasm och kraft att fortsätta träningen. Denna snabbväg kan antingen öka eller totalt ruinera din framtida uthållighet.

Det är lite som att ägna sig åt blankning jämfört med vanlig aktiehandel. Du kan tjäna stora pengar mycket snabbt på blankning jämfört med aktiehandel, likväl som du kan förlora betydligt mer än det du satt in från början.

Dela visdomen!

Se även: