Så lyckas du med träningen 2: Koncentration

Oavsett vad du avser att bli bra på eller uppnå i ditt liv behövs en god koncentrationsförmåga. Särskilt när det gäller något så viktigt som att ta hand om din kropp och hälsa då det kräver full sinnesnärvaro, fokus och kontroll på motoriken. Störs du därför ofta av diverse avbrott får du betydligt större svårigheter med att ta nästa kliv upp på träningsstegen.

Länk till originalartikeln på Frihertsnytt:
https://frihetsnytt.se/sa-lyckas-du-med-traningen-2-koncentration/

Ett underskattat samhällsproblem

I dessa tider när elektroniken och tekniken har tagit över en allt större del av människors liv, framförallt bland barn och ungdomar, diskuteras sällan baksidorna av denna utveckling. Tekniken kan vara ett fantastiskt komplement som underlättar mycket i livet och som även har förmågan att göra det till ett framgångsrikt sådant. Det förutsätter dock att man använder den förståndigt och med måtta, alltså för rätt syften och absolut inte mer än nödvändigt.

Att använda sig av tekniken i syfte att till exempel göra reklam för sin verksamhet, sprida sina budskap, väcka debatt/opinion, förmedla kunskap, råd och tips till en stor publik, lyssna på givande ljudböcker, presentera någonting eller för att tjäna pengar (med hjälp av diverse investerings- och börsappar) är alla exempel på förnuftiga användningsområden. Måttlighet innebär därmed att man lägger undan tekniken i alla de stunder när den faktiskt inte behövs. Under promenader, middagar, personliga möten, kulturella aktiviteter, sociala tillställningar och träningspass.

Att istället använda sig av tekniken för att under en stor del av sin fritid slösurfa, kolla på TikTok- och Youtube-filmer, spela spel eller på annat sätt underhålla sig, är exempel på oförnuftigt användande. Även under vilan mellan repetitionerna på gymmet. Det är tid som istället kan användas för att lyssna in kroppen och låta tankar, idéer och lösningar flöda.

Koncentration hjälper dig till
dina drömmar och mål

Sanningen är dessvärre den, att 95 procent av alla människor inte förmår använda den förståndigt och måttlig och därmed uteblir många storslagna resultat i deras liv. Visst, vi kan inte vara effektiva, hårdjobbande producenter under all vår vakna tid men det som skiljer de förnuftiga användarna från de mindre förnuftiga är just förmågan att kunna koppla bort underhållningen i rätt tid, samt vilken typ av underhållning som konsumeras. Kan man förena nytta och nöje genom att konsumera något lärorikt så använder man sin underhållnings-/konsumtionstid på bästa möjliga sätt.

Anledningen till att många framgångsrika människor hinner få så mycket gjort är just för att de värderar sin tid och koncentration. De spiller inte mycket tid på struntsaker. Inte heller frånsäger de sig det egna ansvaret för sina dåliga livsval och beslut som ställt till det för dem. De tar ansvar för misstagen, lär sig från dem och går sedan vidare med förnyad kraft och entusiasm.

Detta gäller i allra högsta grad de höga mål som innefattar ens träning och drömmar om att komma i betydligt bättre form. Där är koncentration, fokus och inlevelseförmåga en stor del av ekvationen.

Därför är koncentrationen under träningspassen viktig

Det finns många anledningar till att man behöver vara ganska hårt fokuserad under sin träningstid. Det handlar framförallt om muskelminne, inlevelseförmåga och att kunna lyssna in kroppen ordentligt så att man lättare förmår identifiera diverse reaktioner och varningssignaler i rätt tid. Tänk också på att koncentrationen är inkörsporten till alla former av tänkande, vare sig det handlar om uppfattningsförmåga, minne, lärande , tankegångar, problemlösning eller beslutsfattande. Utan god koncentration kommer din tankeförmåga att lida och det omfattar i allra högsta grad även tankeförmågan som behövs när du tränar.

Nedan har du bara några skäl till varför koncentrationen är A och U under varje träningspass:

  • Du lyssnar in och lär känna kroppens signaler bättre
  • Du övar upp ett muskelminne betydligt snabbare och med färre bakslag (som skador och överbelastningar)
  • Din träning blir effektivare och besparar dig mycket tid
  • Du låter dig inte störas lika ofta av diverse störningsmoment
  • Du får en klarare och mer utstakad bild av dina mål
  • Du känner att träningen förpliktigar betydligt mer (du tar den mer seriöst)
  • Du blir mer närvarande i stunden och låter inte tankarna fladdra iväg lika lätt
  • Du blir mindre beroende av mobilen/elektroniken i de fall du inte behöver den
  • Du blir mindre rädd för den inre dialogen och dig själv (dvs, mindre av flyktbeteenden)

Läs även Del-1:
https://vinnarskolan.se/artiklar/sa-lyckas-du-med-traningen-1/

Baksidorna av dålig tränings-koncentration

Hur mycket tid kastas inte bort på att kolla mobilen under träningspassen?

I och med att jag nämnt fördelarna med god koncentration under träningen så behöver jag inte gå närmre in på baksidorna. Förutom att din tankeförmåga försvagas kraftigt och att du slösar dyrbar tid på diverse störningsmoment så spiller en dålig koncentrationsförmåga över på en rad andra livsområden som lök på laxen. Kan du inte ens koncentrera dig hyfsat 45-60 minuter under träningen vad får dig att tro att det kommer att gå så mycket bättre att göra det på arbetsplatsen, under läsningen, hushållssysslorna eller i ditt sociala liv?

Om du är man blir denna förmåga än viktigare då fokus/koncentration är din kanske dyrbaraste resurs (läs min tidigare artikel i ämnet). Som man måste du trots allt skapa dig ditt värde ifall du vill bli attraktiv och ha ett stort urval på dejtingmarknaden. Vad du lägger din tid och koncentration på är därför A och O ifall du vill skapa dig så högt värde som möjligt.

Så fokuserar du bättre under träningen

Men hur gör man då för att fokusera bättre under sina träningspass? Det är inte så svårt på det stora hela. Allt som krävs är lite självdisciplin, jävlaranamma och att kunna säga nej. Här är några enkla tips:

  • Lås in mobilen i skåpet/bilen när du tränar. Särskilt när du konditions- och styrketränar utomhus då du lättare kan fånga upp omgivningens alla ljud och rörelser.
  • Gör det till en vana att träna utan musik, poddar eller elektronik. Börja göra det en dag i veckan och utöka det sedan.
  • Är det svårt i början kan du alltid meditera lite (genom att andas lugnt, djupt och kontrollerat) mellan repetitionerna. Då försvinner mycket av den värsta rastlösheten.
  • Ta istället med dig ett anteckningsblock och skriv ned minst en bra idé (under varje träningspass) så snart du får den.
  • Jämför och håll koll på (genom att skriva ned) de framsteg du gjort innan respektive efter du lagt undan elektroniken/mobilen under träningspassen.
  • Skriv ned ditt/dina tydliga träningsmål på en lapp som du sätter upp på ett väl utvalt ställe och även har med dig på passen. Då får du en klarare bild av vad du vill åstadkomma.
  • Konditionsträna gärna utomhus istället för inomhus ifall du har möjlighet. Då får du friskluft, kan njuta mer av naturen och förbättra idéflödet betydligt.
  • Tränar du tillsammans med andra som stjäl mycket av din (dvs lite träning blir gjord och det snackas mest under passen) så bör du tänka över detta umgänge noggrant och kanske begränsa det till aktiviteter utanför träningen. Vad är trots allt viktigast? Att du når dina träningsmål eller att du är andra till lags?
  • Lär dig säga nej till folk som försöker störa dig under viktiga träningspass när du verkligen behöver fokusera. Det är inte att vara otrevlig eller självisk utan snarare att göra en avvägning mellan det som är mer och mindre viktigt för stunden.

Skribent: Alexander Söderberg
Före detta elitidrottare och analytisk kemist

Dela visdomen!

Se även: