Försök plocka fram godbitarna från det gångna året

När de flesta av oss fått uppleva ett ganska tungt år, såväl personligt som generellt, är det lätt att fastna vid just det tunga och sedan älta det under lång tid framöver. Det kan låta klyschigt men det gångna året blir faktiskt vad du gör det till. Genom att istället blicka tillbaka med andra glasögon kan du plocka russinen ur kakan och påbörja 2023 med betydligt högre och mer positiv energi.

Länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/plocka-fram-godbitarna-fran-det-gangna-aret/

Anno 2022 – ännu ett tungt år för många

Även om jag bara spekulerar lite nu så antar jag att det gångna året liksom 2020 och 2021 varit ett ganska tungt år för de flesta. Inte bara generellt med tanke på de saker som hänt i vår omvärld och närhet, utan även personligt. Där Covid-restriktionerna, skräcknyheterna och det mesta kring denna cirkus tog sitt slut, eller fasades ut snarare, tog mycket annat vid i dess ställe. Man kan säga att krisen eller kriserna knappast fick ett avslut utan snarare avlöstes av nya.

Det som ersatte Covid-hoten var inte bara påstådda klimathot utan även krig, elände och konflikter i vårt närområde där våra politiska makthavare återigen visade framfötterna genom sin tafatthet, okunnighet och konflikträdsla. Det har till vardags även varit energikriser, hyperinflation, en fortsatt kronförsvagning, räntehöjningar och ett mycket dåligt börsår. När man begrundar året som gått är det lätt att fastna i allt det negativa, bli defaitistisk och döma ut anno 2022 som ett riktigt skitår, precis som fjolåret och året dessförinnan.

Dock är det vanskligt och destruktivt att bli ännu en kverulant i den stora klagokören vars sånger inte många orkar lyssna på. Både för sig själv och inte minst för omgivningen då defaitism är något som sprider sig som en löpeld och på kort tid kan demoralisera stora delar av befolkningen. Visst måste man vara lite realist ibland men att vara det för mycket och i alla lägen blir snabbt betungande och gör att man till sist inte orkar leva vidare. Därav den tunga känsla som infinner sig när man samtalat en stund med inbitna pessimister och defaitister.

Men det har vi lämnat bakom oss nu

Förvisso må de två fjolåren innan 2022 inte ha varit mycket att hänga i julgranen för gemene man heller och skulle det vara så att man upplevt tre tunga år på raken, är det viktigt att just inte bli defaitistisk och älta sakernas tillstånd alltför länge. Både för din egen fysiska och psykiska hälsas skull men även för andras.

Ni känner säkert igen den där tunga känslan av elände, frustration och hopplöshet som infinner sig när man har gnällt och klagat några minuter eller timmar över sakernas tillstånd. En känsla som ofta resulterar i ännu mer av samma vara så fort man lugnat sig en stund och som snart resulterar i handlingsförlamning. ”Allting är ju ändå så hemskt, hopplöst och eländigt på det stora hela så vad kan jag göra för att förändra detta?”

Personer som dessa är oftast de som blir inbitna skrivbordskrigare (eller domedagsprofeter snarare), hängandes på diverse internetforum där de kan fortsätta sprida sina läror och predikningar om hur eländigt, hopplöst och kört allting är. För att du inte ska bli ännu en av dessa defaitister som sprider sitt gift vind för våg bör du istället lämna det tunga året eller åren bakom dig och försöka att blicka framåt. Det som har hänt har hänt och kan inte göras ogjort så varför hålla på och älta det i all evighet?

Förpassa helt enkelt det dåliga året till sophögen och lämna kvar det där. Ju förr du kan göra det, desto snarare kan du börja plocka russinen ur kakan och ta med dig både godbitar och lärdomar in i detta nya år som just börjat. Det värsta du kan göra är att ta med dig frustrationer, besvikelser och dåliga energier in i det nya oskrivna. Det garanterar nästan att det nya året får sämsta möjliga start och krattar manegen för ytterligare besvikelser.

Läs även: Man får glädjas åt det lilla när inte allt går rätt väg

Åren blir vad du gör dem till

Det kanske kan låta klyschigt men varje levnadsår blir faktiskt vad man gör det till. För om du genast tar på dig pessimist-glasögonen varje gång du ska tänka tillbaka på året som gått, ökar risken att du snart börjar se ännu tråkigheter som utspelat sig. De positiva, bra sakerna som faktiskt inträffat krymper och försvinner till sist i raden av allt elände. För de eviga pessimisterna blir inget levnadsår bra eller ens medelmåttigt utan bara uselt, dåligt eller mindre dåligt. Superlativen på andra sidan spektrumet lyser med sin frånvaro och lyckas sällan leta sig in.

Ovanstående grupp brukade dessvärre undertecknad bekänna sig till i yngre år fast riktigt så illa var det ändå inte. Jag hittade ju åtminstone ett och annat bra år bland alla de dåliga vilket betyder att läget inte alltid var öken. Hos den andra gruppen däremot blir resultatet det motsatta. De lyckas hitta guldkorn i allt och alla vilket inte bara är imponerande, deras inställning sprider också hopp, optimism och framtidstro till sin omgivning. Även denna inställning startar en sorts kedjereaktion fast i konstruktiv och upplyftande riktning.

Därför är det i stora drag du själv som bestämmer hur året ditt har varit, ingen annan!

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/forluster-ar-valdigt-nyttiga-lardomar/

Det har faktiskt hänt många bra saker också

Om man följt medierna under året som gått är det onekligen lätt att bli sänkt, defaitistisk och frustrerad. Vi har ju i princip överösts med negativa nyheter sedan årets första dagar och i synnerhet sedan kriget mellan Ukraina och Ryssland bröt ut i slutet av februari.

Några guldkorn har kastats in här och var som omväxling men det är lätt hänt att de drunknar och glöms bort i den stora floden av pessimism, elände och katastrofer. Men glömma bort dem ska vi verkligen inte göra utan snarare lyfta fram dem och sprida dem till vår omgivning. I synnerhet till de lite mer lättpåverkade dysterkvistarna vars humör svänger snabbt beroende på vad de blir matade med. Denna kategori människor kan snabbt kan sadla om till muntergökar ifall de bara presenteras lite gladare nyheter och positivt tankegods emellanåt.

Jag kan hitta minst 20-talet goda nyheter från det gångna året och därför kan det vara på sin plats att presentera åtminstone ett dussin av dem här. För har ni redan glömt bort dem kan det vara hög tid att presentera det på nytt så att ni inte går runt och hänger läpp över 2022:

1. Covid-restriktionerna inom Europa (och stora delar av världen) lättade upp så att det blev möjligt att resa inom vår fantastiska kontinent, nästan precis som förut.

2. Föregående punkt har gjort att alltfler fått upp ögonen för vad som egentligen pågått under de senaste 2-3 åren.

3. Den näst största demonstrationen i Stockholms och Sveriges historia (sedan 1983) ägde rum i slutet av Januari. En demonstration som hade en stor, bred uppslutning och var en tydlig markering till makthavarna.

4. De tilltagande, regelbundna och stora folkliga protesterna mot politisk klåfingrighet, som pågått över hela vår kontinent och i stora delar av vår omvärld.

5. Den milda vintern i början av året gav en lägre energiförbrukning och förhindrade strömavbrott och större störningar.

6. De stora svenska framgångarna i Vinter-OS i Peking med hela 18 medaljer, varav åtta guld.

7. I och med regeringsskiftet våras det för kärnkraften och en (antagligen) vettigare energipolitik igen.

8. Alltfler människor har börjat tröttna på politiken, politiker, myndigheter, skattetrycket och mycket annat som omgärdar det rådande styret. Sprickorna i fasaden blir allt tydligare för fler.

9. Allt färre tar de stora, globala organisationernas företrädare, möten och budskap på allvar (särskilt när de inte själva lever som de lär). Särskilt när vardagen för många blivit allt tuffare och man inte förmår ägna dem samma uppmärksamhet längre.

10. Hyllorna i livsmedelsaffärer och stormarknader har inte gapat tomma, trots stora påfrestningar i försörjningskedjorna (det kan dock vara en fördröjningseffekt som vissa säger).

11. Det har varit ett utmärkt läge att bottenfiska (fynda) på börsen i och med börsnedgången.

12. Denna eminenta och lösningsorienterade tidning – Frihetsnytt – såg dagens ljus.

Med- och motgång även för undertecknad

Det må ha varit ett ganska mediokert år för mig själv på det stora hela men det är som sagt ingen idé att älta det mindre bra eller rentav av kassa saker som inträffat under året. Därför försöker jag plocka fram de många guldkornen som trots allt funnits där, trots sega idrottsliga resultat, ett företag som ännu inte fått momentum och viss sömnbrist under vardagarna.

Till exempel har jag kunnat resa som vanligt igen, åtminstone inom Europa vilket gjort att det blivit 10-11 fantastiska utlandsresor under det gångna året. Till vårvintern och våren bär det av till bland annat Georgien, Tyskland och Portugal.
Sedan har även artikelskrivandet och idrotten tagit fart på allvar igen, samtidigt som jag träffat och lärt känna många nya och intressanta personer. Både på mässor, fester, motionslopp och andra privata sammanhang. Det har med andra ord varit en nystart och återfödelse på många sätt vilket jag kommer att ta med mig in i detta nya år.

Jag önskar er alla läsare ett riktigt positivt 2023!

Dela visdomen!

Se även: