Sömnmetoden har använts av amerikanska soldater sedan andra världskriget så att de kan få in värdefull sömn under stressiga och påfrestande situationer. Foto: Youtube (skärmdump)

Krigserfarenheter kan hjälpa sömnlösa

Sömnmetoden har använts av amerikanska soldater sedan andra världskriget så att de kan få in värdefull sömn under stressiga och påfrestande situationer. Foto: Youtube (skärmdump)

Metoden – som användes av amerikanska soldater under andra världskriget – kan enligt experter vara effektiv för avslappning och sömn enligt de sömnexperter som talat med Fox News. Även om den inte fungerar för samtliga kan den anses vara värd ett försök under vissa förutsättningar.

OBS! Artikeln är från oktober i fjol och är därmed inte ny. Nedan är länken till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/somnmetod-fran-kriget-kan-hjalpa-svarsovda/

Militär sömnmetod

Upplägget är även känt som den ”militära sömnmetoden” och har sagts kunna få folk att somna på mindre än fem minuter. Den beskrivs närmre i Lloyd Bud Winters bok Relax and win: Championship Performance, som gavs ut 1981.

Lloyd var en friidrottstränare som, i boken, skrev om sina samtal med amerikanska stridspiloter och metoderna de använde sig av för att slappna av och somna inom två minuter, även under väldigt stressade situationer.

Så utför du den (för kroppen och sinnet)
Har fungerat sedan andra världskriget. Foto: Wikipedia /Michel, Carl

Metoden beskrivs närmre i ett färskt TikTok-inlägg av användaren ”mindbrainbodylab”:

– Tänk dig en scanner som går ned längs hela kroppen och börjar vid huvudet. Slappna av varenda muskel i ansiktet först, inklusive kinderna och tungan. Öppna käken och tag ett långsamt, djupt andetag

Efter det bör man fokusera på att slappna av musklerna i axlar, armar och händer, under föreställningen att varenda del och muskel i kroppen slappnar av, säger TikTok- användaren. Därefter är det mycket viktigt att fortsätta djupandningen för att få det att fungera, tillägger han.

Under sista steget (för kroppen) bör man slappna av i bröstet och magen, samtidigt som man tar djupa andetag och därefter slappnar av i höger och vänster ben. När du fått bort spänningarna i kroppen är det tid att göra detsamma med sinnet.

För att slappna av sinnet ska du (enligt TikTok-profilen) föreställa dig att du blir mer och mer avslappnad när du ligger där i lugn och ro. Har det gett effekt bör du ha somnat innan du ens kommit till benen, säger han.

Är legitim enligt expert
Sömnexperten och läkaren Alex Dimitriu. Foto: Youtube

Sömnexperten och doktorn Alex Dimitriu – grundaren av sömnkliniken Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine i Kalifornien – säger att det finns viss legitimitet hos metoden som profilen delar med sig av i videon. Den kan säkerligen vara användbar, säger den certifierade psykiatrern och sömndoktorn till FoxNews Digital.

– Muskelavslappning som går ned i kroppen, tillsammans med fokusen på djupandning, kan vara både ett effektivt sätt att öka avslappningen och begränsa tankegångarna, fortsätter han.

Han tillägger att det fungerar än bättre på de sista stegen där höjningen av åskådliggörandet och tankerensandet av sinnet står i centrum. Just åskådliggörandet (att tänka i bilder) har i studier visat sig fungera bättre än andra beprövade sömnmetoder, såsom att räkna får eller lyssna på avslappnande musik.

– Övertygelsen om att just detta fungerar bygger på faktumet att sömn och drömmar är en högst visuell aktivitet. Vägen in till drömmarnas land börjar därför med visualiseringsprocessen i det ögonblick du börjar somna.

Fungerar inte för alla

Metoden kommer dock med invändningen att den kanske inte alltid fungerar så effektivt som TikTok-användaren påstår, fastän teorin bakom den må vara riktig. Detta säger den kliniska psykologen och chefen för sömnforumet SleepopolisDr. Shelby Harris.

Den kan till exempel fungera utmärkt för att slappna av sinnet innan läggdags hos de som har svårt att varva ned, säger hon till FoxNews digital.

Hon förklarar att nedvarvningen förvisso kan hjälpa en att somna fortare men att det samtidigt inte finns några enkla genvägar till bättre sömn eller vetenskapliga bevis som stödjer tesen om sömnmetodens effektivitet. De beskrivna teknikerna kan hjälpa vissa men inte alla.

Dock medger hon att avslappningsövningar, såsom muskelavslappning och djupandning kan hjälpa till att förbättra både sömnkvalité och kvantitet.

Tips för de fortsatt sömnlösa
Hopp finns för fortsatt sömnlösa. Foto: DepositPhotos

För de som har testat den militära sömnmetoden utan framgång föreslår Dimitriu en anpassning av rutinerna innan läggdags för att underlätta insomnandet, såsom att varva ned innan lamporna släcks. Allra helst bör patienterna stänga av all elektronik senast klockan 22, eller minst en halvtimma innan läggdags.

Ett annat råd är att sluta försöka somna ifall man inte gjort det inom 20 minuter, säger han. Detta och att läsa en fysisk bok medan man ligger i sängen och slappnar av. Annars kan man kliva upp ur sängen och sätta sig att läsa i ett svagt upplyst rum tills man blir sömning. Att meditera under dagtid (i endast tio minuter) kan även få ned stressnivåerna i kroppen.

Huvudsaken är – avslutar Dr. harris – att man följer ett regelbundet sömnschema tillsammans med en avslappningsrutin vid sänggåendet.

Dela visdomen!

Se även: