Kläderna gör mannen

Snygga kläder har förmågan att ändra ditt liv
(DepositPhotos)

Uttrycket kan låta klyschigt men det finns få saker som gör ett större intryck än din klädsel. Den säger en del om din personlighet men även din karaktär, eller brist på sådan. Vill du framstå som seriös person och göra ett gott intryck är stiliga, passande kläder ett bra vapen och det behöver inte vara dyrt.

”Man ska inte döma en bok efter omslaget” lyder ett gammalt talesätt. Det ändrar inte det faktum att vi bara är människor. Vi säger att vi inte dömer folk efter utseendet (de fysiska dragen eller klädseln) men likväl gör vi det. Utan djupare reflektion dras vi automatiskt till vackra, välvårdade och välklädda människor vilket inte är så konstigt egentligen. Det är en undermedveten tankeprocess som är rotad i vårt psyke sedan hundratusentals år i syfte att främja reproduktion och framgång.

Ju friskare och livskraftigare yttre drag du har, desto större chanser att du får sprida dina gener vidare. Starkt utseende signalerar fertilitet och hälsa. Ibland är de dock inte tillräckliga utan måste vägas upp av något extra ifall du vill lämna ett bestående intryck. En sådan sak är din klädsel. Med klädseln sänder man signaler som vänder blickarna till dig eller från dig. En välklädd person utstrålar pondus, status och självrespekt och får lättare gehör för sin vilja än motsatsen.

Kläderna signalerar din karaktär

Fel kläder ger en uppförsbacke mot makt och inflytande, något som alltför många inte ens reflekterar över.
Särskilt inte idag när standarden verkar sjunka för varje år. Snart ser här ut som i Amerika – det vill säga att man endast går omkring i bekväma, pösiga kläder hela dagarna utan att göra minsta antydan till uppoffring.
Man bryr sig inte helt enkelt.
Men den som klär sig som en hösäck blir behandlad som en. Därmed uteblir de önskvärda resultaten i livet, såväl personligt som socialt. Kläder är därför makt!
Makt som du har i dina händer, alla dagar i veckan.
Till och med politiker begriper detta – vad ser man oftast, politiker i träningsoverall eller politiker i kostym?

Ett annat exempel:

Amerikansk flygpassagerare år 1976 (DepositPhotos)

Se bara hur passagerarna klädde upp sig inför flygresor på 1970-talet jämfört med idag, där en del går omkring med pyjamasbyxor och basebollkeps. Även ifall en flygresa idag inte är lika exklusiv som förr så är det ändå ingen ursäkt till att förminska sig själv genom klädseln. Den speglar ju hur andra ser dig men även din självbild då proper klädsel utstrålar självrespekt. En självrespekt som jag delvis saknade under åren utomlands då jag klädde ned mig själv och mådde därefter. Detta gjorde jag, trots att jag hade medlen till att klä mig bättre.

Undertecknad anser därför att:
Har man råd med flygbiljetter och resor så har man råd med några stiliga klädesplagg. Stiliga kläder behöver inte heller vara dyra eller exklusiva (dvs vara av något speciellt märke). Särskilt inte i proportion till potentialen de har att föra ditt liv framåt. Det finns gott om hemsidor där du kan hitta råd och tips gällande snygga, stiliga kläder.
Kolla in sidor likt ”Gentlemannaguiden” eller ”Stayhard” för att hitta snygga och prisvärda kläder som passar just dig:

https://gentlemannaguiden.com/snygga-herrklader/

https://www.stayhard.se/

Så råder vi bot på detta

Ett tecken på att vi lever i ett latmanssamhälle är att dess invånare inte ens orkar bry sig om klädseln, än mindre klä sig väl. Människorna i det blir också därefter, dvs latmaskar som går klädda som hösäckar. Alla förändringar börjar med en själv och i detta fall hur man klär sig. Därför föreslår jag följande.

 • Köp /låna en etikettsbok eller valfri bok om klädkoder
 • Kolla in hemsidor som ’vett-och-etikett.com’, ’the-art-of-manliness’ ifall du vill få gratisråd, bra info och mer inspiration.
 • Har du vänner/familjemedlemmar som klär sig väl? Fråga dem om råd.
 • Byt ut några av jeansen och t-tröjorna mot chinos och pikéer
 • Ifall du har ett stillasittande arbete, ha som regel att alltid bära något med krage (skjorta, piké eller kavaj).
 • Oavsett arbetsplats (inklusive hemmajobb), klä dig väl eftersom det höjer din arbetsmoral och självrespekt
 • Se till att köpa kläder som passar väl (de ska inte sitta för tajt eller löst)
 • Se även till att kläderna matchar varandra (rätt färger och mönster mellan olika plagg)
 • Var inte rädd för att fråga expediterna i butiken om råd
 • Saknar du kostym eller kavaj? Dessa kan köpas till en rimlig peng på butiker som Dressman eller
  i secondhand-butiker (dessa plagg får dig att framstå som en kung)
 • Mössan/hatten tas av inomhus (det handlar om respekt och även ögonkontakt)
 • Är du en tävlingsmänniska (eller umgås med sådana)? Utlys ibland tävlingar inom kretsen i vem som är mest välklädd. Ni kommer att sporra varandra till att klä er bättre.

Var inte rädd för omgivningens blickar, spydigheter och missunnsamma kommentarer. De försöker bara dra ned dig till sin låga nivå (så att de inte själva behöver höja sig) så bär epitet som ”klädsnobb” eller ”modelejon” med stolthet. De är fortfarande bättre än att bli kallad för ”lodis”, ”hösäck” eller ”slusk”.

Kom ihåg, att kläderna gör mannen och genom att klä dig bättre så kommer du inte bara att uppskatta dig själv mer, du kommer att få betydligt mer inflytande i din vardag också!

Nya möjligheter kommer även att öppnas upp tack vare denna enkla åtgärd.

Alexander Söderberg
/f d analytisk kemist och elitidrottsman

Länkar till sidorna ovan (från listan)

https://vett-och-etikett.com/vett-och-etikett.asp?tips=Vett-och-Etikett–30-tips

https://www.artofmanliness.com/
Dela visdomen!

Se även: