Därför bör du hålla igång under semestern!

Att hålla igång träningen under semestern behöver varken vara tidsödande eller komplicerat.

Då om någonsin finns det tid att förbättra sina vanor och livsstil

Även om semestern bör vara en tid för avkoppling, så ursäktar det inte förtäring av för mycket onyttigheter eller att förbli stillasittande under den. Är du frisk och hel nog att kunna jogga, promenera eller cykla bör du därför ta med gympaskorna och några träningsplagg under din resa. Du håller dig i form, begränsar onyttigheterna och får samtidigt ut mer av din lediga tid.

Läs gärna min tidigare artikel om varför sommaren är bästa årstiden för träning (finns på både hemsidan och Frihetsnytt):
https://vinnarskolan.se/artiklar/sommaren-ar-basta-arstiden-traning/
https://frihetsnytt.se/sommaren-ar-basta-arstiden-for-traning/

Ursäkternas högtid

Såhär i semestertider bör man inte stressa eller skynda mellan saker eftersom den då förlorar sitt syfte. Det får dock inte bli en ursäkt till att förbli inaktiv och samtidigt förtära mer skräpmat, sötsaker och alkohol än vanligt, något som många slöfockar brukar använda sig av som argument när de inte förmår anamma goda vanor.
”När det är semester ska man väl bara slappa och inte behöva tänka på träning?”, ”Ta ett glas! Det är ju semester!”, ”Det är ändå för varmt för att träna”, brukar vara några ursäkter.

Frågan jag ställer mig då är: Hur hade du då tänkt komma igång med träningen eller sundare matvanor sen när du är tillbaka på arbetsplatsen? Förmår du inte att göra det nu, hur hade du tänkt göra det sen? För likt nyårslöften så tenderar merparten av oss att ge upp för lätt när något ansträngande och krävande inte ger omedelbara resultat. 

Att komma i form, och särskilt att bli vältränad, är något som tar lång tid och kräver en del blod, svett och tårar. I synnerhet ifall du väger några kilon för mycket och inte har tränat regelbundet på några år. Det kräver även att du blir ganska noggrann med vad du äter och hur ofta du äter. Är du defaitistiskt lagd och har svårt att motstå de kortsiktiga belöningarna, får du därför vara beredd på en lång och besvärlig resa.

Svårt att hitta giltiga ursäkter

Med samma defaitistiska inställning hade jag lagt ned min maratonsatsning efter första maran bara för att jag inte förmådde att springa under 2 ½ timma direkt. Har förvisso fortfarande, snart fyra år senare, inte klarat den tiden, men känner på mig att det smäller till ordentligt nu i höst, just för att jag varit ihärdig under denna tid och inte gett upp så lätt. 

Att du inte håller igång eller äter någorlunda sunt under semestern är därför ett aktivt val som du och ingen annan gör åt dig. Kan du inte ens avvara 30-45 minuter per dag åt lite träning under din lediga tid, så beror det på att du är lat och bekväm och inget annat. Den goda nyheten dock är att lathet inte är någonting ärftligt eller ödesbestämt. Den kan du faktiskt göra något åt bara du vill och faktiskt anstränger dig över tid.

Därför bör du ta med träningskläder

Ett av många botemedel mot latheten är därför att ta med träningskläder på resan då det förpliktigar att de faktiskt används. Har de inte använts alls får du helt enkelt skämmas. Att de tar upp lite plats i bagaget är ingen ursäkt till att hoppa träningen under resan. Det ekonomiska argumentet om att spara både tid och pengar på att varken träna eller ta med träningskläder under semestern håller inte heller. För de extra hundralappar som det kostar att checka in en väska, kommer faktiskt att bespara mig hundratusentals kronor i framtiden.

Dels genom den ökade livskvalité och livslängd som en vältränad kropp skänker, men även i uteblivna läkarbesök och mediciner mot alla krämpor som stillasittandet orsakat. Det finns i framtiden ingen som kommer att tacka dig för pengarna och tiden du trodde att du sparade in på stillasittandet. Inte minst din kropp och dina efterlevande som nog gladeligen hade velat ha dig i jordelivet några år till.

Ingen jätteuppoffring faktiskt

Att hålla igång under semestern kräver ingen jätteuppoffring (45-60 minuter/dag räcker gott och väl) men det kan skänka dig mycket glädje i framtiden. Den kräver dock lite självdisciplin och självkontroll, något som du kommer att utveckla när du gör den dagliga motionen till en ny vana. Förutom att kroppen och knoppen fungerar bättre, så kommer du även att värdera din tid högre då en timmas träning/dag betyder att du än mer behöver ta tillvara de återstående timmarna. Något som kräver lite planering, tankeförmåga och att du är närvarande i stunden. Som lök på laxen kommer du även att ha ett bättre utgångsläge när du är tillbaka på arbetsplatsen igen.

Att komma igång med träningen och upprätthålla den över tid blir därför inte lika ansträngande ifall du redan från första semesterdagen började med det. För att inte tala om alla nya spännande platser du får möjlighet att både se och reka under dina cykelturer och löprundor.

Så här gör du

Är man ovan vid att träna under semestern så kan det vara lite svårt att välja rätt träningskläder inför resan. Man vet kanske inte hur många plagg man förbrukar, samt hur väder och vind kommer att bli vid destinationen. Lika svårt kan det vara att hitta bra ställen som man kan promenera, löpa eller cykla på. Därför har jag gjort upp följande lista på saker som man bör tänka på:

  • Kolla upp väderprognosen för destinationen och packa träningskläderna därefter.
  • Kolla upp eventuella promenadstigar, motionsspår, cykelvägar och leder innan avresan. 
    På så sätt kan du ganska snart hitta stråk som håller dig borta från farliga bilvägar.
  • För att slippa varma temperaturer och värsta solbrännan, gå upp och träna på morgonen, direkt efter att du har klivit upp.
  • Klä dig för väder och vind och inget annat
  • Få i dig tillräckligt med salter och vatten före och efter träningen
  • Kolla in boken ”Solitary Fitness” av Charles Bronson. Där ges exempel på flertalet ordentliga styrkeövningar som kan utföras helt utan gymutrustning (på ditt hotellrum t ex).

Vad du äter, och inte, spelar minst lika stor roll

Sist men inte minst bör du hålla koll på vad du äter och vad du dricker. Det är faktiskt det som till sist avgör hur du mår, både fysiskt och psykiskt och därmed ifall du orkar upprätthålla träningen över tid. Äter du rätt sorts mat och samtidigt tränar, så kommer det vara i princip omöjligt att lägga på dig extrakilon. Den maten är enligt undertecknad helst av animaliskt ursprung och så obearbetad och oförorenad som möjligt. Protein är viktigt och likaså mättat fett eftersom de är de byggstenar som tillsammans utgör stommen i kroppen, hjärnan och cellerna. För att inte tala om alla de spårämnen som också behövs för kroppens organ och cellernas många funktioner.

För mycket alkohol, socker, mjöl och gasbildande mat kommer däremot bara att försätta kroppen i inflammatoriska tillstånd som försvårar matsmältningen och samtidigt ger dig muskelvärk, stelhet och seghet. Det är med andra ord inte konstigt att många som äter mycket ur den sistnämnda kategorin snabbt lägger på sig extrakilon och dessutom förblir så inflammerade i kroppen att minsta fysiska ansträngning smärtar och blir till en pärs. Mejeriprodukter med högt laktosinnehåll bör också begränsas då laktos är mjölksocker som har förmågan att höja ditt blodsocker och därmed trigga igång din aptit.

Att lägga om sin livsstil är aldrig lätt men genom att hålla igång och äta någorlunda sunt under semestern har du åtminstone kommit en bit på vägen!

Alexander Söderberg (f d analytisk kemist och elitidrottsman)

Dela visdomen!

Se även:

God jul till er alla!

Vinnarskolantis, december 24, 2024 12:24e mURL:Embed: Jag (Alexander) och Vinnarskolan vill bara passa på att skicka

God jul till er alla!

Vinnarskolantis, december 24, 2024 12:24e mURL:Embed: Jag (Alexander) och Vinnarskolan vill bara passa på att skicka