De odlade fiskarna bör du endast äta några få gånger per år enligt experten. Foto: Envato

Fula fisken du bör äta sällan

Dessvärre är det den kanske vanligaste fisken som finns i svenska livsmedelsbutiker.
Sveriges populäraste matfisk – den odlade norska laxen – är inte så nyttig som många tror utan kan tvärtom vara både näringsfattig och miljöfarlig, enligt experter på Världsnaturfonden (WWF). Däremot finns det fullgoda alternativ med samma näringsmässiga kvalité som dessutom inte behöver kosta skjortan.

OBS! Artikeln är skriven i maj i år och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/fula-fisken-du-bor-ata-sallan/

Problem som funnits länge

Världsnaturfonden rekommenderar att avstå från att äta vissa fisksorter på grund av miljöskäl. Foto: The World Wide Fund for Nature

Laxen har länge varit den populäraste matfisken på svenskarnas tallrikar och årligen äts det mer lax än sill, torsk och räkor tillsammans1. Dessvärre har det funnits stora problem med norsk laxodling, för såväl fiskarna, miljön och lyckligt ovetande konsumenter.

För fiskarnas del handlar det bland annat om den höga dödligheten bland både laxar och putsarfiskar (som används för att plocka laxlöss). Därtill är uppfödningen inte miljömässigt hållbar, vilket är ytterligare ett skäl till att den fått gult ljus av världsnaturfonden WWF.

Detta säger Inger Melander som är expert på fiske och marknad på WWF, till DN. Hon rekommenderar därför konsumenterna att äta norsk odlad lax högst några få gånger per år.

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/fettsyran-hjalper-mot-hjart-karl-sjukdom/

Inte endast norsk lax

Även den färöiska laxen bör man äta väldigt sällan, enligt Inger Melander. Foto: Envato

Även om Norge kommit långt med att få ned andelen marint protein i laxfodret och användningen av antibiotika i odlingarna, så förblir den höga dödligheten bland putsarfiskarna ett problem.

För färöisk lax är situationen snarlik då laxen odlas i stora marina kassar2 och därmed inte är mer (eller mindre) miljömässigt hållbar än den norska3.

Vilken fisk är okej att äta?

Som bättre alternativ på tallriken anger hon odlad regnbåge/regnbågslax från Sverige, Norge och Finland. Den kommer från landbaserade odlingar4 (så kallade RAS) där systemet är slutet, utan problem med rymlingar, laxlöss, eller näringsläckage. Detta gäller även mer allätande fiskar som till exempel Clarias eller Tilapia, samt blåmusslor.

Odlad regnbågslax eller indianlax (bilden) är okej att äta från ett miljöperspektiv. Foto: Wikipedia /Timothy Knepp of the Fish and Wildlife Service.

Hon avslutar med att man inte bär förlita sig på ASC, MSC och Kravmärkningarna då det finns för många luckor i certifieringen, därav WWF:s beslut att inte använda sig av de tre certifieringarna.

Däremot rekommenderas de som andrahandsval i avsaknad av de alternativ som fått grönt ljus i Fiskguiden (WWF:s egna fiskguide).

Så hittar du fina fiskarna

Att få i sig ordentlig med fleromättade Omega-3-fettsyror har för människan alltid varit viktigt för en optimal hälsa. Det har blivit än viktigare idag där skadliga omega-6-fettsyror från bearbetade fröoljor dominerar många svenskars kost.

Den mest biotillgängliga formen av omega-3-fettsyror finns fisk och skaldjur men det gäller att välja med omsorg så att den näringsmässiga kvalitén blir hög. Med hjälp av Fiskguiden kan du enkelt se vilka fiskar som fått grönt ljus och samtidigt inte kostar skjortan i affären/marknaden.

  1. Detta enligt forskningsinstitutet RISE (Research Institute of Sweden). []
  2. Alltså de stora burliknande nät som avgränsar de odlade fiskarna från det omgivande havet. []
  3. Allra sämst dock, är odlad lax från Sydamerika, som Inger Melander råder konsumenterna att avstå helt. []
  4. Under kategorin regnbåge ingår även vissa av de laxfiskar som kommer från Nordamerika. []

Dela visdomen!

Se även: