Barn och smarta telefoner hör inte ihop och berövar dem deras barndom, anser allt fler föräldrar. Foto: Envato

Föräldrar gör gemensam sak mot mobilanvändandet

Rörelser av detta slag förväntas dessutom växa i framtiden, när skärmtidens konsekvenser blir alltmer uppenbara.
Som en motreaktion på det ökande mobilanvändandet har föräldrar världen över börjat gå samman för att hålla barn och ungdomar borta från mobiltelefoner så länge som möjligt. I flera länder växer rörelser mot barns mobilanvändande fram och de har med tiden fått allt större följarskaror, skriver TT.

OBS! Artikeln är skriven i juli i år och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/foraldrar-gor-gemensam-sak-mot-mobilanvandandet/

Samhällsdebattören Tobbe Larsson menar att de initiativ som nu växt fram är lovvärda då de skyddar barnen från de smarta telefonernas många baksidor. Han menar att liknande mobilfria rörelser behövs i Sverige och då inte enbart för barn och unga, utan för samtliga åldersgrupper.

Hälften av elvaåringarna

Istället för att låta barnen leka och hitta på saker, har mobilen blivit den nya barnvakten för många föräldrar. Foto: Envato
Istället för att låta barnen leka och hitta på saker, har mobilen blivit den nya barnvakten för många föräldrar. Foto: Envato

När föräldrar ger efter för sina barns tjat om en mobiltelefon – oftast en smart mobiltelefon – kan eftergifterna få svåra konsekvenser, som blir svåra att backa tillbaka. I dagsläget har omkring hälften av elvaåringarna och nästan alla trettonåringar i USA smarta telefoner, enligt konsultbolaget Common sense.

Siffrorna är dessvärre snarlika i de flesta europeiska länder. Därför har föräldrar i bland annat Spanien, USA och Storbritannien gått samman i olika stödgrupper och lekträffar för att hålla barnen borta från smarta telefoner så länge som möjligt.

En sådan amerikansk grupp, Wait until 8th (vänta till åttan), samlar föräldrar som är redo att avge löften om att inte ge sina barn smarta telefoner förrän de tidigast går i åttonde klass1.

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/skarmtid-for-barn-utvecklingsstorningar-1/

Eftergifter som kostar på

Att ge efter för sina barns tjat om en smart mobiltelefon kan dock bli kostsamt, särskilt när det gäller barnens hälsa. Allt fler undersökningar visar att sociala medier kan leda till depressioner, ätstörningar och självmordstankar bland unga, vilket skapat reaktioner bland oroliga föräldrar.

Därför har bland andra USA:s folkhälsochef, Vivek Murthy, varnat för en mental hälsokris bland unga och manat kongressen till handling för att få till varningstexter på sociala medier.

Tanken med initiativ som Wait until 8th är därför att göra det lättare för föräldrar att stå emot barns telefonvädjan ifall fler familjer i ett område gör likadant.

”Mobilfri ungdom” växer snabbt

Mobilfri ungdom under ett av sina regelbundna möten. Foto: Envato
Mobilfri ungdom under ett av sina regelbundna möten. Foto: Envato

I Spanien startades stödgruppen Adolescencia Libre de Móviles (Mobilfri ungdom) av föräldern Elisabet García Permnayer efter ett samtal hon hade med andra oroliga föräldrar i en stadspark i Barcelona. Gruppen har idag över 10 000 medlemmar och förordar att barn ska hållas borta från smarta telefoner tills de fyllt tidigast 16 år.

– Vi vuxna är beroende av smarta telefoner, hur kan vi ge sådana till tolvåringar som inte har en aning om hur de ska hantera dem, frågar García Permanyer retoriskt.

Även i Storbritannien, där mobilanvändandet bland barn kanske är som mest utbrett i Europa1, har Whatsapp-gruppen Smartphone free childhood (barndom fri från smarta telefoner) spridit sig till varje region.

Tobbe Larsson: ”Detta behövs verkligen i Sverige”

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

Frihetsnytt kontaktade samhällsdebattören Tobbe Larsson för en kommentar gällande de mobilfria rörelser för barn och unga som startats upp i flertalet länder, världen över. Tobbe är sedan tidigare väl insatt i psykologin som smarta telefoner spelar på och har flera gånger föreläst om deras faror:

Varför uppstår det sådana här initiativ tror du?

Därför att det felaktiga användandet av mobiltelefoner skadar våra barn, ungdomar och även andra grupper av människor väldigt mycket. I förlängningen skadar missbruket av mobilerna hela vårt samhälle då det pacificerar och på sikt skadar våra hjärnor.

Varför har de inte uppstått långt tidigare? Smarta telefoner har ju funnits ett tag nu.

För det första tar det tar ett tag att se och upptäcka de fulla konsekvenserna av mobilmissbruket. Det sker ju inte över en natt precis. För det andra måste tillräckligt många drabbas negativt innan det uppstår en motreaktion, vilket det har gjort idag. Dessutom har den tekniska utvecklingen av smarta telefoner gått oerhört fort den sista tiden, särskilt när det gäller olika applikationer.

I takt med att telefonerna och dess applikationer blivit mer avancerade, har även beroendet av dem ökat – inom alla åldersgrupper – vilket börjar bli alltmer synligt ute i samhället. Därför har inte de breda motreaktionerna uppstått förrän på senare tid.

Skulle inte liknande initiativ behöva startas i Sverige?

Absolut. Jag har själv funderat på det men som med allt annat måste tiden räcka till. Jag skulle dock verkligen stötta och lyckönska ett sådant initiativ i Sverige. Vi behöver en rörelse som ser till att mobilen inte längre är det centrala i våra liv. Det vill säga, vi låter mobilen komma i andra, tredje hand och börjar umgås och socialisera med varandra på riktigt istället, som det är tänkt att vi ska göra.

  1. Enligt myndigheten Ofcom äger runt 97 procent av landets tolvåringar en smart telefon. []

Dela visdomen!

Se även: