Benbuljong – den verkliga superdrycken (5 skäl till varför)

Varför den kan ersätta dina vitamintillskott

Många hakar nu på diverse vegotrender och uppmaningar om att äta mindre kött. Jag tillhör dock den motsträviga skara som gör precis tvärtom. Istället för att göra skadliga frukt-, frö- och grönsaks-smoothies bör man göra den verkliga superdrycken – benbuljong. Buljongen är också ganska snäll mot plånboken med tanke på det höga biotillgängliga näringsinnehållet.

Länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/benbuljong-den-verkliga-superdrycken/

Dyra pengar läggs på hälsovådlig mat

Det kan inte undgå någon att det pågår en intensiv vegotrend i samhället. Överallt ser man reklam för ”växtbaserade” produkter såsom mejeri- och köttsubstitut och tidningarna är fyllda med vegorecept som påstås vara nyttiga, välsmakande och ’klimatsmarta’. Bläddrar man i COOP:s eller ICA:s medlemstidningar så pryder recepten på diverse vegetariska eller veganska rätter mer än hälften av sidorna (kolla in länken till senaste numret nedan):
https://www.e-magin.se/paper/pbx95gv3/paper/1#/paper/pbx95gv3/1

Det är onekligen lätt att låta sig förföras av stylade bilder på alla färgglada och saftiga maträtter som finns i dessa tidningar, utan att tänka så mycket mer på dess egentliga innehåll eller vilka affärsintressen som ligger bakom. Det verkar hursomhelst som (av innehållet att döma) att de vill få oss att äta mer av grönsaker och spannmål snarare än kött, fisk och ägg.

Hälsoråd är inte sällan ohälsosamma

Mycket giftigare än man tror

De flesta lyssnar inte heller på kroppen och dess signaler utan förlitar sig hellre på så kallade ”experter”, kändisar och auktoriteter av olika slag. Personer som ofta blir sponsrade av läkemedelsindustrin, livsmedelsjättar eller andra storföretag och därmed går deras ärenden istället för folkhälsans.

Jag är själv ingen expert på området kost, hälsa och näring men utifrån det jag vet kan jag sorgligt nog konstatera att i princip samtliga av de råd och rekommendationer som ges är mer eller mindre hälsofarliga. Själv skulle jag kalla dessa frukt-, frö- och grönsaks-smoothies för vad de egentligen är: Socker- och kolhydratsbomber fullproppade med antinäringsämnen som allvarligt kan skada din hälsa på sikt.

Läs även mina tidigare artiklar i ämnet (om varför gröna bladgrönsaker är giftiga):

https://vinnarskolan.se/artiklar/grona-smoothies-bladgronsaker-1/
https://vinnarskolan.se/artiklar/grona-smoothies-bladgronsaker-2/

För att inte tala om de stora hål i plånboken som dessa tropiska och gröna ingredienser gräver. Inte bara vid själva inköpet utan även längre fram med alla de krämpor och läkarbesök som onekligen kommer att bli konsekvensen. Lägg därtill den urholkade livskvaliten och det mänskliga lidandet.
En mycket hälsosammare dryck som är fri från antinäringsämnen, smakar gott och samtidigt har en hel del biotillgänglig näring är benbuljong – den verkliga superdrycken.

Vad är benbuljong?

Enkelt uttryckt är benbuljong en sorts flottig soppa som enbart består av de annars oätliga kroppsdelarna från ryggradsdjur. Det vill säga vatten samt ben och bindväv från djur som fått sjuda länge. Detta näringsrika köttspad används mestadels i soppor och såser för att ge mer smak. På sistone har den också blivit alltmer populär som hälsodryck. Dock har den inte fått något som helst erkännande eller status från de stora medierna.

Lite underligt kan tyckas, för det borde väl ligga i samhällets intresse att folk får vetskap om dessa enkla, hälsosamma drycker som samtidigt dämpar suget efter diverse onyttigheter, samtidigt som man kan minska matsvinnet genom att ta tillvara på dessa annars oätliga delar.

Benbuljong är dock ingenting nytt utan har i princip funnits sedan människan kunde göra upp eld och tillverka grytor och kärl. Jägarna hade inte råd att vara kräsna med sina byten då det var dessa som garanterade överlevnad. Därför tog man tillvara på i princip hela bytesdjuret, inklusive de till synes oätliga delarna som ben, brosk, hovar och klövar och kokade det till en näringsrik buljong.

Märg och bindväv som fötter, hovar, näbbar, muskelmage och fenor går även alldeles utmärkt att använda till benbuljong och bör inte kastas bort.

Därför bör du dricka benbuljong

Det finns förutom smaken flera andra fördelar med att dricka benbuljong och inte enbart i form av hälsofördelar utan även ekonomiska och praktiska. Så vilka är då dessa?

1. Det är väldigt näringsrikt

Ben från alla sorters ryggradsdjur är väldigt rika på vitaminer, mineraler och livsnödvändiga aminosyror. Framförallt proteinet kollagen samt mineralerna kalcium, fosfor, kalium, magnesium, zink, koppar, järn, mangan, selen, aminosyrorna glutamine, arginin, glycin, och prolin. Bland vitaminerna är det framförallt A, B6, B12, C, D, E, K, och folsyra. Man kan lugnt säga att benbuljong är den ultimata multivitaminen som man aldrig kan finna i någon tablett.

Ben, kött och bindväv innehåller också stora mängder av proteinet kollagen som när det kokas blir till gelatin. I gelatinform blir aminosyrorna mer biotillgängliga och kan i sin tur bygga andra livsnödvändiga proteiner. Dock är det svårt att säga hur mycket av de olika näringsämnena som finns tillgängliga i en viss benbuljong eftersom det i stor utsträckning beror på vilka sorts ben och vävnader som ingår i den, samt mängden av dem. Bäst är därför att inkludera så många olika sorters ben och vävnader som möjligt ifall man vill vara mer säker på högt näringsinnehåll.
Att inkludera benmärg (i form av märgben) är ofta ett säkert kort då den är väldigt rik på framförallt järn, A- och K-vitamin, livsnödvändiga fettsyror, selen, zink, och mangan.

2. Den kan ge ett bra skydd för leder

Benbuljong är som sagt en gelatinkälla som i kroppen kan brytas ned till proteinet kollagen. Det är särskilt viktigt för lederna då brosket i dem nöts ned eller krymper med ökad fysisk aktivitet. Det kan stressa lederna som kan skadas av det ökade trycket.

En sammanfattning som publicerades i facktidningen ”Sports Medicine” framhäver att både labb- och djurstudier påvisade att gelatintillskott ökar mängden kollagen i vävnaderna, vilket kan skydda lederna från onödig stress. Därmed kan förtäring av benbuljong vara ett bra sätt att få ett gelatintillskott i kosten, vilket kan bidra till skyddandet av lederna (dock är det inte helt fastställt bortom rimligt tvivel).

3. Det kan minska inflammationer
och läka magen

I benbuljong finns en del aminosyror som är gynnsamma för matsmältningen, bland annat glutamin och glutamat där den tidigare är essentiell och fyller många viktiga funktioner i kroppen. Glutamat är dock den vanligast förekommande signalsubstansen i nervsystemet. Enligt en studie från 2017 som publicerades i tidsskriften ”Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care” så hjälper glutamintillskott att läka tarmbarriären hos de försöksdjur (och människor) som fick tillskotten.

Det kan därför mildra allvarliga tillstånd som läckande tarm, vilken irriterar tarmarnas slemhinnor och försämras kroppens förmåga att smälta maten. Genom att dricka benbuljong dagligen kan man få i sig fler av dessa antiinflammatoriska aminosyror. Kom dock ihåg att verklig läkning påbörjas först när man slutar tillföra sådant som inflammerar kroppen från första början.

4. Det är förhållandevis
billigt att tillaga

Jag vet att kött, fågel och fisk inte är billigt vid inköp, särskilt inte de finare bitarna. Dock brukar de hela delar som har mycket av benen och brosket kvar vara billigare än filéer, särskilt om du köper ett storpack. Att det skulle vara djupfryst påverkar inte näringsinnehållet heller. Viktigare är ursprunget, djurhållningen och vad djuret ifråga har ätit och där brukar svenska produkter oftast ligga i världsklass när det gäller kvalité.

Med tanke på det höga och biotillgängliga näringsinnehållet i benbuljong, så är det betydligt billigare och snällare mot kroppen än till exempel en grön smoothie eller syntetisk multivitamintablett. Sedan räcker några liter buljong ett bra tag också då man inte behöver dricka några enorma mängder av det dagligen.

Den dyraste utgiften i sammanhanget (åtminstone ifall du bor i södra halvan av Sverige) är snarare elen då en elspis lär dra en del ström under ett halvdygnslångt kok.

5. Minskat matsvinn

En tråkig syn som är alltför vanlig

Det finns få saker i vårt överflödssamhälle som upprör lika mycket som det enorma matsvinnet där folk lämnar halvätna tallrikar efter sig på restaurangen.

Genom att använda de beniga, broskiga skrovdelarna på djuren istället för att slänga bort dem kan de komma till utmärkt användning i en saftig, näringsrik benbuljong. Det gör också att man blir mindre kräsen och tar tillvara på alla djurdelar istället för att slänga bort en del av dem.

Jag tycker därför att vissa inälvor som ofta slängs, som lever och hjärta, borde användas i skolmatsalar och personalrestauranger betydligt oftare, då det både är billigt och näringsrikt.

Så gör du benbuljong

Nu var det längesedan jag själv gjorde benbuljong och kommer därför inte att ge er ett detaljerat recept utan snarare ett ganska enkelt sådant. Jag hittade nyligen två väldigt bra och enkla recept på ’Paleo-skafferiet’ och ’Paleoteket’ som de allra flesta bör kunna göra själva. Det ena receptet är en typisk benbuljong gjord på märgben medan det andra är ett gjort på skrovdelarna från lamm, kyckling eller nöt.

Recept på en typisk benbuljong gjord på märgben:
https://www.paleoskafferiet.se/benbuljong/

Recept på en typisk skrovbuljong:
https://www.paleoteket.se/benbuljong/

Sedan finns givetvis latmasksättet, som jag oftast kör, det vill säga färdig benbuljong som man köper i pulverform och sedan tillför kokande vatten. Det gäller dock att röra riktigt ordentligt under långsam tillförsel av vattnet för att det inte ska klumpa ihop sig. 550 kronor för 500 gram med bra pulverbuljong kan låta som mycket pengar men jag lovar att det är värt varenda krona.

Perfekt dryck för denna årstid

Även om benbuljong kan och bör drickas under alla årstider så passar den extra bra under hösten och vintern när man behöver en värmande och näringsrik dryck. Man kan passa på att krydda benbuljongen lite mer under de kallaste vintermånaderna för att göra den extra värmande. Dock inte för mycket då kryddor trots allt är malda växtdelar som innehåller en del antinäringsämnen och många gånger spår av bekämpningsmedel.

Hursomhelst är benbuljongen ett utmärkt substitut till de allra flesta kosttillskott som är tämligen verkningslösa och samtidigt ett utmärkt komplement till en aktiv livsstil. Genom att göra den till en liten del av din vardag har du dessutom etablerat en god vana som har potential att stärka din hälsa över tid.

Dela visdomen!

Se även: