Armenien – udda och spännande resmål

Länderna kring Kaukasus hör kanske inte till de populäraste turistdestinationerna för svenskar och nordbor. Genom att välja bort dem missar man dock flertalet unika platser och spännande upplevelser som inte går av för hackor. Beger man sig någon gång till Armenien kommer man definitivt aldrig att glömma det.

I början av mars gjorde jag ett av mitt livs mest speciella och spännande resor i många avseenden. Jag begav mig helt ensam till Armenien. Ett land i en region som jag aldrig tidigare besökt och där jag inte behärskar språket.

Kontrasterna mellan stad och landsbygd var enorma på ett sätt som var svårt att greppa. Landsbygden var på de flesta ställen som att ha kastats tillbaka 50 år i tiden.

Varför Armenien?

Positiva intryck av armenierna
Att det bor betydligt fler armenier utanför landets gränser än innanför dem är ingen underdrift. I världen finns idag omkring 8 miljoner armenier/armeniskättade varav tre miljoner bor i nationen Armenien. Det är med andra ord en stor och spridd diaspora och i denna har jag mött en och annan armenier genom åren, vilka har varit överväldigande positiva. 

Dramatisk historia och antika monument
Att armenierna blivit så spridda över världen är ingen slump utan har att göra med landets dramatiska historia där de ofta varit trängda mellan imperier från alla håll. Inte minst från ottomanerna i väst och sydväst, något som av förklarliga skäl gjort att förhållandet mellan länderna är väldigt spänt än i denna dag. Landet har därför en mycket rik historia som går tillbaka till antiken och dessförinnan. Det är även världens äldsta kristna land (sedan 301 e. Kr) och marknadsförs ofta som kristendomens vagga. Där finns många av världens äldsta bevarade kyrkor.

Kaukasus mäktiga berg
Sedan barnsben har jag alltid fascinerats av naturen och i synnerhet högra, vackra berg med snöbeklädda toppar. Berg och bergskedjor som jag ännu inte har sett i verkliga livet fascinerar mig ännu mer, varför jag gärna ville besöka en sådan plats.

Tillväxtmöjligheten
En resa ska inte vara alltför bekväm, enkel och förutsägbar. Åtminstone inte om man vill se unika, avlägsna platser, få minnen för livet och samtidigt växa som människa. Därför har jag beslutat att åtminstone någon gång per år bege mig till ett nytt land där både språk och kultur är väldigt främmande för mig. 

Inget för den försiktige eller bekväme

Det ska dock tilläggas att en resa av detta slag, till främmande land en halv världsdel bort, inte passar alla. Ska man på bröllopsresa, solsemester eller familjeresa är Armenien inte den bästa destinationen. Inte heller ifall du är gammal, lättstressad eller lider av en eller flera kroniska sjukdomar. 

Ärligt talat måste du vara lite av en risktagare eller äventyrare som står ut med att bli lite obekväm om du ska resa till Armenien på egen hand och ha lite grundläggande färdigheter i att organisera. För tro mig, en resa dit kräver lite planering och förkunskaper om landet och dess sevärdheter.

Praktisk reseinformation

Att ta sig till Armenien är lite bökigt då avgångarna är ganska få, flygtiderna obekväma och kräver åtminstone ett byte på vägen.

Armenien är generellt sett ett väldigt säkert resmål avseende våldsbrottslighet, kriminalitet och terrorism. Dock kan det förekomma småstölder och ficktjuvar kring folktäta platser så var lite extra vaksam när du befinner dig på dessa. Lägg heller aldrig ifrån dig väskor och tillhörigheter på allmänna transportmedel. Kolla för övrigt alltid upp i förväg vad taxi/transporter kostar så att du inte blir blåst av chauffören.

Sverige har för övrigt en ambassad i huvudstaden Jerevan som du bör kolla upp adressen till innan du flyger dit. De kan förhoppningsvis hjälpa dig ifall du skulle hamna i svårare knipor under resans gång. 

Detta var teknikaliteterna. Därmed återstår den roligare delen av artikeln, nämligen själva resan och det som utspelade sig under dessa dagar.

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/8-saker-jag-larde-mig-som-utlandssvensk/

Dag 1 – Avresan

Strax innan landning i Jerevan

Resan började på Arlanda och fick dessvärre sämsta möjliga start då jag via mejlen fick veta att flyget till Wien var nästan två timmar försenat. Tur i oturen hade jag ändå nästan tre timmar till godo innan avgången till Jerevan när jag väl hade landat i Wien. Efter en stadig middag och lite vila var det dags för avresan till den armeniska huvudstaden. Innan landningen i mörkret skymtade det höga och mäktiga berget Ararat i bakgrunden. På grund av den tre timmar stora tidsskillnaden hade klockan hunnit bli cirka 04:30 vid ankomsten i Jerevan.

Dag 2 – Framme i Jerevan

Dagen började med att det inte satt en enda passpolis i de 20-tal båsen när resenärerna börjar komma i strid ström. Klockan 05:00 klev de dock in i dem och därefter flöt det hela på ganska fort. Likaså rullade resväskan redan på bagagebandet när jag kom ut i bagagehallen.

Jag kom fram till mitt hotell i hjärtat av Jerevan och kort efter incheckningen tog jag en liten löprunda då jag ännu hade lite energi kvar efter flygresan. Därefter blev det lite vila någon timma, följd av sen frukost och en tur på stan. Jag ville besöka det armeniska nationalmuséet för konst och historia 800m därifrån men såg till min förvåning att det var stängt, fastän jag var på plats under öppettiderna. 

Kaskaden i Jerevan. Foto: A Söderberg

Jag kom fram till mitt hotell i hjärtat av Jerevan och kort efter incheckningen tog jag en liten löprunda då jag ännu hade lite energi kvar efter flygresan. Därefter blev det lite vila någon timma, följd av sen frukost och en tur på stan. Jag ville besöka det armeniska nationalmuséet för konst och historia 800m därifrån men såg till min förvåning att det var stängt, fastän jag var på plats under öppettiderna. 

Det blev istället till att promenera runt i staden, njuta av vårvärmen och beskåda de mäktiga byggnaderna kring Republiktorget, samt den berömda Kaskaden och minnesmonumentet på dess topp. Dessa ståtliga trappor sträcker sig ganska långt upp över staden och har flera avsatser med fontäner och skulpturer längs vägen. 

Kvällen avslutades sedan med besök på traditionell armenisk restaurang med folkmusik och fantastisk mat och lokalproducerat granatäppelvin.

Armenisk folkmusik. Foto: A Söderberg

Dag 3 – Guidad tur med språkförbistringar 

Nästa dag blev minst sagt intressant, på många sätt. Jag hade förbeställt en guidad tur med chaufför till några intressanta monument och kyrkor som skulle pågå under större delen av dagen. Dock talade chauffören/guiden bara ryska och armeniska där jag endast kan några användbara ord och meningar på det förstnämnda språket. Det löste sig förvisso delvis tack vare Google-translate.

Turen gick till den heliga och storslagna symbolen för armeniernas överlevnad och stolthet Sardarapat-monumentet, det heliga Ehcmiadzin och St Hripsime-kyrkan, som är världens första kristna katedral, byggd 618 e. Kr, ruinerna av Zvartnots-katedralen, samt S:t Gayanes kyrka från 700-talet.

I turen ingick även ett restaurangbesök på ytterligare en traditionell armenisk restaurang i en nästan antik byggnad. Dagsturen innebar även mina första glimtar av den armeniska landsbygden och där det var minst sagt nedgånget.

St. Gayanes kyrka. Foto: A Söderberg

Dag 4 – Guidad grupptur med ryska turister

Under tredje dagen i Armenien var det dags för ännu en guidad tur, denna gång i grupp med andra turister. Stoppen för denna resa skulle bli: utkiksplatsen för Ararat-berget, Garni-templet, de mäktiga basaltformationerna vid ravinen kallad ”Stenarnas symfoni” och det berömda Geghardklostret. Både templet och klostret finns för övrigt med på UNESCO’s prestigefyllda världsarvslista.

St. Geghardklostret. Foto: A Söderberg

Utkiksplatsen framför berget Ararat blev lite av en besvikelse då vädret för tillfället var mulet och berget var insvept i dimma. Dock hade vädret klarnat när vi kom till det antika och världskända Garnitemplet som låg ute på en bergsavsats, omgivet av det mäktiga Kaukasus. Därefter blev det ett stopp vid de mäktiga Basaltformationerna ”Stenarnas symfoni” som var ett naturens underverk på alla sätt. 

Under den efterföljande lunchen fick vi se ett traditionellt brödbak av äkta armeniskt Lavashbröd (ett sorts fluffigt tunnbröd) som smakade förträffligt. Därefter var det dags för resans sista stopp som var det magnifika och urgamla Geghardklostret. Det låg magnifikt beläget bland mäktiga bergstoppar och man fick onekligen ny energi av både bergsluften, solen och den andliga miljö som platsen har varit sedan antiken.

Dag 5 – En heldag i Jerevan och vårvärmen

Efter morgonens löprunda styrde jag kosan mot Armeniens nationalmuseum. Då jag är lite svag för muséer tog besöket mig två timmar vilket inte lämnade mycket tid över till tavlorna som jag gärna hade velat beskåda. Det blev istället ett besök till två berömda kyrkor, Zoravor heliga Guds moder och Sankt Gregorios-katedralen, innan dagen avslutades med inköp av några armeniska delikatesser på den stora marknadsplatsen i utkanten av staden.

Därefter blev det till att försöka gå och lägga sig tidigt, då avgångstiden för flyget till Frankfurt var schemalagd till 05:35 följande morgon. Man kan lugnt säga att det inte blev något festande på stan för min del. Dock en välsmakande middag på en armenisk restaurang några kvarter bort.

Det som var mindre bra

På det stora hela var det inte mycket med resan som var dåligt. Det fanns fock några saker som jag uppmärksammade och som man bör ta i beaktande ifall man reser till Armenien.

– Trafiksäkerheten (dåligt underhållna vägar och de flesta kör som galningar)
– Trafikstockningar (till Jerevan finns i princip bara vägförbindelser vilket leder till igenkorkade infartsvägar under rusningstid)
– Svårigheter med att göra sig förstådd (jag får lära mig bättre ryska hädanefter)
– Avgaserna från all trafik, särskilt äldre fordon (det fastnade mycket partiklar i hals och svalg)
– Nedskräpningen längs vägarna (som på sina håll var omfattande)
– Påstridiga försäljare och tiggare (som jag säkert betalade alldeles för mycket)

Höjdpunkterna

– Alla historiska, unika och urgamla kyrkor, kloster och monument
– Det heliga berget Ararat i klart väder
– Tryggheten på gator och torg (även kvällstid) 
– Den relativt låga prisnivån
– Det breda utbudet av restauranger (det finns verkligen något för alla smaker)
– Vårvärmen när solen var framme
– Bilnostalgin (mycket gamla Ladas på vägarna)
– Naturen uppe bland bergen (Kaukasus är bedårande)
– Alla trevliga och hjälpsamma lokalbor
– Tourguiden under fredagens dagstur
– Lavash-brödbaket
– Alla välsmakande maträtter

Slutsats

Är du fullt frisk och är av den äventyrligare, mer risktagande sorten och inte har några växande barn att ta hänsyn till kan jag varmt rekommendera Armenien som resmål. Har du dessutom tid och möjlighet bör du inte tveka utan definitivt besöka detta land. Planerar du bara lite i förväg kommer du inte att ångra dig!

OBS! Ju bättre ryska-kunskaper du har, desto smidigare resa när du är på plats. Jag kunde förvisso bara en del användbara ord, fraser och räkneord men det räckte betydligt längre än ingenting.
Läs även: Därför berikar resor ditt liv

Dela visdomen!

Se även: