Att köpa en massa saker på kredit (som du inte behöver), dvs för pengar du inte har, är ett av de snabbaste sätten att bränna pengar på. Foto: Envato

Krönika: 10 saker som de sparsamma sällan lägger pengar på

Det är inte de stora inkomsterna som gör en förmögen över tid, det är de små utgifterna. Att leva sparsamt och ha en stor sparkvot varje månad handlar därför mer om vad du lyckas undvara och motstå än vad du faktiskt köper, trots omgivningens grupptryck. Det vill säga självdisciplin och integritet spelar större roll än feta inkomster (passiva som aktiva). 

OBS! Artikeln är skriven i maj i år och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt.
https://frihetsnytt.se/kronika-10-saker-som-de-sparsamma-sallan-lagger-pengar-pa/

Svårare än någonsin

I det överflödssamhälle vi vant oss vid de senaste årtiondena – särskilt i den digitala eran – bombarderas vi mer än någonsin med diverse budskap och intryck om vad vi borde köpa, även om vi för stunden inte har råd med det. Många – särskilt de yngre och de med låg självkänsla – lockas till att köpa grejer de inte behöver, för pengar de inte har, bara för att tillfälligt imponera på andra, som ändå inte tycker om dem. I samhällen där sekulariseringen blivit alltmer utbredd tenderar dessvärre materiella värden och måttstockar ta över alltmer.

Ibland kan det vara svårt men du måste kunna särskilja önskningar och behov ifall du på sikt vill kunna spara undan större summor pengar. Foto: Envato

Detta är precis vad vi ser idag, ett konsumtionssamhälle med mängder av olyckliga, tomma och skuldsatta människor som trott att feta prylar ska fylla deras tomrum och vinna andra medmänniskors uppskattning. Resultatet blir tyvärr i princip alltid det motsatta, med fel sorts människor i ens liv, till priset av ens relationer, hälsa och livskvalité. Jag vet att det kan låta hårt, men att motstå materiella lockelser som man inte behöver, är A och O ifall man vill bli förmögen och mer ekonomiskt oberoende över tid.

Visst är det svårt, särskilt i vårt moderna, digitala överflödssamhälle där all reklam trycks upp i ansiktet på dig (mycket på grund av dessa förfärliga, onödiga kakor på var och varannan hemsida), men sen när har någonting eftersträvansvärt – som byggandet av förmögenheter – varit lätt att uppnå?

Och samtidigt lättare än någonsin

Samtidigt som det aldrig någonsin i mänsklighetens historia har varit svårare att motstå materiella frestelser, åtminstone för oss som bor i i-länder, har det samtidigt inte varit enklare än idag. Med internets intåg i nästan jordens alla hörn finns det större möjligheter än någonsin att göra efterforskningar på hur du kan leva sparsamt och göra de anpassningar som krävs för ett sådant leverne. All information om hur du lyckas spara/lägga undan mer pengar, utan att urholka din livskvalité, finns därute genom några knapptryckningar.

På nätet finns hur mycket gratisinformation som helst när det kommer till spartips. Foto: Envato

Därmed finns det inte heller någon ursäkt för de som säger att det är alltför svårt och omöjligt att varje månad lägga undan en slant. Informationen finns därute, bara du anstränger dig och letar lite. Sedan är det en annan femma att lyckas efterleva den information man hämtat in, men även här finns mängder med tips om hur man motstår frestelserna på enklast möjliga sätt. Det handlar om inställning och vad man vill göra med sitt liv.

Vill man på sikt bli ekonomiskt oberoende gör man de efterforskningar som krävs och anpassar ens vardag och levnadsvanor därefter. Detta kräver självdisciplin och integritet då det kräver vissa uppoffringar – somliga av dem jobbigare än andra – samt att man inte låter sig styras av vad andra visar upp eller tycker och tänker om en.

Onödiga utgifterna som de sparsamma undviker

1. Nya mobiltelefoner

Att årligen byta ut din mobiltelefon mot en nyare modell (som du egentligen inte behöver) kommer att bli dyrt i längden. Foto: Envato

Är det någonting som många verkar bränna pengar på numera så är det att alla dessa uppdateringar av mobiltelefonerna, som kostar (minst) några tusen styck om det är en smart mobiltelefon. Så snart den nuvarande ersatts av någon nyare modell så åker den gamla ut. Samma personer klagar sedan över att de är fattiga och inte har några pengar över till sparande.

Detta är rent vansinne, särskilt för den sparsamme då en mobiltelefon ska användas så länge som möjligt. Helst ända tills den bara lägger av eller går i tusen bitar. Då har man kunnat använda den några år och fått ut mest möjliga. Den behöver inte heller vara av något särskilt märke, årgång eller modell, så länge den har de grundläggande funktionerna (Ringa, SMS och surf).

2. Dyra märkeskläder

Snygga kläder av hög kvalité behöver inte vara av dyra märken som kostar skjortan. Foto: Envato

En av paradoxerna med att vara sparsam och/eller förmögen är att inte se särskilt rik eller extravagant ut. De flesta som är det vet om det själva och behöver inte bevisa det eller skylta med det inför andra. Därför har de inte heller något behov av dyra märkeskläder som snabbt kan dra iväg på minst en tusenlapp per plagg. Att regelbundet köpa märkeskläder är ett av de absolut snabbaste sätten att kasta bort pengarna på sådant du inte behöver, bara för att imponera på andra (som ändå inte minns dina kläder några dagar senare).

Det är inte så att sparsamma personer aldrig någonsin köper dyra märkeskläder men skulle de göra det så sker det på reor eller så kallade outlets till knappt halva priset. Då använder de oftast kläderna länge, tills de är helt förbrukade. Alternativt så köper de kläder från andra, lite mindre kända märken som fortfarande håller hyfsad kvalité, även om de inte råkar vara märkeskläder.

3. Onödiga abonnemang och tilläggsförsäkringar

Hoppa över onödiga mobilabonnemang med obegränsad surf och dylikt. Du kommer ändå aldrig att använda alla dessa extratillägg. Foto: Envato

De sparsamma köper aldrig mer surf, samtalstid eller SMS för mobilen än vad han/hon verkligen behöver och undviker därför de mer kostsamma abonnemangen som ändå inte tillför något extra (förutom den extrasurf du ändå inte använder). Det ger även goda incitament till att inte använda mobiltelefonen mer än nödvändigt och gör att man kan fokusera på annat som är viktigare än att slösurfa.

Ej heller köper de en massa onödiga tilläggsförsäkringar och garantier som kostar skjortan och ändå inte behöver användas (mestadels). Åtminstone inte så länge man är rädd om sakerna och håller koll på dem. Är du en sådan som gärna köper många drulle- och tilläggsförsäkringar för att du är oförsiktig med sakerna bör du kanske sikta på att bli mer försiktig istället.

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/vetskapen-fonder-spara-hushallen-pengar/

4. Hämtmat (och dryck)

Köper du ofta mat ute går det snabbt åt mycket pengar, på bekostnad av din hälsa dessutom. Foto: Envato

Att äta ute eller beställa mat för att ta med hem (så kallad take-away) är inte bara ohälsosamt, det kostar framförallt en del pengar, särskilt om man gör det ofta. Genom att laga nästan alla sina måltider hemma och ta med matlådor till jobbet (istället för dyra restaurangbesök) kan man spara in ganska stora summor över tid. Det behöver inte heller vara dyrt eller särskilt märkvärdigt.

Är du dålig på att laga mat så kan du alltid lära dig. Allting finns tillgängligt på internet och i billiga kokböcker, så det är aldrig försent eller krångligt att lära sig. Det är inställningen det handlar om. I detta fall att vilja spara en slant och samtidigt lära sig något nytt och användbart. Detsamma gäller för hämtkaffe på 7-Eleven eller Pressbyrån som kostar tio gånger så mycket jämfört med att brygga hemma och ta med sig i en termos. Även här går det att spara in en stor slant över tid.

5. Impulsköp vid kassan

Att ta det där godiset/tuggummit (som du inte behöver) varje gång du handlar kan bli dyrt över tid. Foto: Wikipedia /Wolfmann
Att ta det där godiset/tuggummit (som du inte behöver) varje gång du handlar kan bli dyrt över tid. Foto: Wikipedia /Wolfmann

Jag vet att det där godiset som ligger vid kassorna ser tilltalande ut, men ger du efter för det varje eller varannan gång du ska betala för maten så ryker det en del pengar över tid. På bekostnad av din hälsa dessutom. Butikerna är experter på mänskligt beteende och har lagt upp godiset precis just där vid kassorna för att fresta konsumenterna till köp av en extra vara (eller två) som de ändå inte behöver.

Genom att avstå från dessa impulsköp, både vid kassan och i butiken, kommer din plånbok på sikt att kunna växa sig fetare istället, förutsatt att du lägger undan de extra sparade slantarna på investeringar istället.

6. Nya bilar (och fordon)

En av huvudreglerna för den sparsamme är att aldrig köpa någonting som du inte kan betala för, alltså att köpa saker på lån eller kredit. Detta gäller särskilt bilar där en sprillans ny bil är en av de sämsta investeringar du kan göra. Värdet på din nya bil sjunker med minst 10-15 procent så fort du har satt dig bakom ratten. Detsamma gäller för de flesta leasingbilar där försäkringen inte är inkluderad i den månatliga avgift som först visas.

Att köpa splitternya fordon på kredit, avbetalning eller leasing – när man inte har råd med fordonet kontant – är bland det onödigaste du kan lägga pengar på. Foto: Envato

Är man sparsam köper man inte en större eller nyare bil än man behöver, försöker få ut mesta möjliga bil för pengarna och köper den aldrig på kredit. En av de största konsumtionsskulderna i USA är just bilar som leasas eller köps på kredit av personer som egentligen inte har råd med dem. Allt för att visa upp den inför grannar, vänner och bekanta som inte alls blir så imponerade som du kanske tror. Detta gäller inte bara personbilar utan alla typer av motorfordon.

7. Handelsvaror/kringprodukter
Visst är det häftigt att alltid ha den där kaffemuggen, tröjan, eller prylarna med din favoritartist (eller favoritlag) i garderoben eller köket för att visa vilket dedikerat fan du är. Det är absolut inget fel på att vara passionerad kring någonting (så länge du mår bra av det) men kostar på i längden om du regelbundet köper dessa officiella handelsprylar. Prylar som dessutom bara lämnar ett stort, gapande tomrum efter sig och knappast förstärker din identitet.

Att aldrig göra det, eller väldigt sällan, kan däremot spara in mycket pengar över tid och få dig att omvärdera saker och ting i livet. Dessutom kommer du att uppskatta sakerna mer om du bara köper dem någon gång per år istället för varannan vecka.

8. Krogrundor

Att kröka bort sina intjänade slantar under påkostade barrundor är ett av de snabbaste sätten att dränera sparkassan, på bekostnad av hälsan. Foto: Envato

Detta borde vara ganska självklart men hur många sparsamma typer tror du ge sig ut på en krogrunda där det läggs ut pengar för 5-10 drinkar på en enda kväll? Inte många, då en sådan nota lätt drar iväg mot en tusenlapp eller mer under en enda kväll. Särskilt om man bjuder andra på en eller flera drinkar. Många av de som klagar på att de är fattiga i mitten av varje månad är just festprissarna som är ute och krökar bort sina pengar varje helg.

Pengar som de kunde ha sparat genom att antingen köpa några burkar öl på Systemet, eller genom att avstå alkoholhaltiga drycker i perioder. Genom att avstå krogrundorna kan du inte bara spara en stor slant, du kan även hitta bättre, mer givande alternativ till dem.

9. Lotter & spelkuponger

I princip garanterad förlust varje gång, i synnerhet över tid. Foto: Envato

De sparsamma förlitar sig aldrig på lotterivinster för att på sikt bli ekonomiskt oberoende. De siktar istället på att lägga undan så mycket pengar som möjligt för framtida investeringar och räknar kallt med att skiten någon dag träffar fläkten. Lotterier är dessutom – till skillnad från investeringar på till exempel aktiemarknaden – ett nollsummespel där ett riktigt fåtal drar hem stora vinster medan de övriga 99,9999999 procenten får gå helt lottlösa.

Att varje vecka köpa en lott, i hopp om att kamma hem storvinsten, är ett garanterat dödfött projekt från början. Kolla bara på trisslotternas baksida så förstår du verkligen hur små oddsen faktiskt är.

10. Märkesnamn (istället för de generiska kopior)

Ofta kan du hitta butikens eget märket (med precis samma ingredienser och kvalité) som är betydligt billigare än de stora, mer kända märkena). Foto: Wikipedia /Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Många är de som lägger onödiga extrapengar på vissa varumärken när man kan få exakt samma vara (minus den exklusiva märkesloggan) till ett betydligt billigare pris? Särskilt när det gäller basvaror som smör, ris, pasta eller konserver. Dessa består oftast av endast en eller två ingredienser och kan därmed inte modifieras eller förädlas särskilt mycket mer så det enda du betalar extra för är märket.

Detsamma gäller många apoteksprodukter, som receptfria läkemedel, tops, bomullsrondeller, plåster, fotvårdssalvor och liknande. Mång av de mer kända märkerna har på senare år dessutom krympt sina förpackningar (eller minskat på innehållet) i allt större utsträckning genom så kallad krympflation.

Dela visdomen!

Se även: