Trots att sommaren bara är en månad lång, känns den samtidigt som mitt livs härligaste hittills. Bl a för att jag är fullt närvarande på ett sätt som jag inte var för bara ett år sedan. Foto: Envato

Den bästa sommaren hittills – oavsett hur återstoden blir

Med facit i hand så blev sommaren 2024 den kanske bästa hittills. Åtminstone i undertecknads liv, och det trots att jag slavade bort hela juli månad.
Fastän denna sommar knappt har kommit halvvägs finns det väldigt mycket att glädjas åt. Nu pratar jag inte om kanonloppet i Stockholm Marathon för någon månad sedan utan bara om upplevelsen av själva årstiden. Jag kan inte minnas när en sommar kändes så njutbar och härlig sist, trots att jag har haft en del på mitt fat den senaste tiden. Det är lite som att ha blivit barn på nytt.

OBS! Artikeln är skriven i juli i år och är därmed inte nyskriven. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/den-basta-sommaren-hittills-oavsett-hur-aterstoden-blir/

Borde man glädjas?

Det är mycket att göra veckorna innan semestern men går bra än så länge. Kanske för att man trivs bra med det man gör. Foto: Envato
Det är mycket att göra veckorna innan semestern men det funkar än så länge. Kanske för att jag trivs med det jag gör. Foto: Envato

Det är ju kring denna tid på året som semestern har satt igång på allvar för de flesta. Undertecknad är inte där förrän i slutet av juli och har just nu ganska mycket på mitt fat som behöver arbetas av innan dess. Det ska upp fler artiklar på Frihetsnytt än tidigare, saker ska göras inom mina små sidoprojekt och träningen ska avverkas så att jag kommer i bra form inför höstens tävlingar. Ovanpå detta ska jag försöka prioritera hälsan, ha ett socialt liv och hinna träffa familj och vänner. Detta innebär någon form av arbete under veckans alla sju dagar.

Låter det stressigt? Det är det också, men då jag trivs med merparten av det jag gör och åtminstone hinner ta småpauser mellan varven så går det an. Trots att jag inte haft en ledig helg på snart ett halvår (sist jag hade det var i början av januari) så känner jag mig stresståligare och mer tillfreds än någonsin tidigare. Fastän sommaren bara har varat någon månad och jag inte har rest någonstans sen mitten av april, känns det redan som att den har varit den bästa hittills.

De flesta hade nog bara velat kasta in handduken, ta ledigt ett tag och glömma alla, plikter och måsten, men sådan är inte jag. Detta eftersom alternativet – att skjuta allt det jobbiga framför sig – är betydligt jobbigare än att arbeta av det nu. För jobbar jag bort återstoden de närmaste veckorna, kan jag nämligen gå på semester med gott samvete och utan bekymmer om saker som behöver göras.

Jag gör det oavsett

Att jag ser belöningen i slutet av den långa tunneln är dock inte det enda skälet till att jag gläds åt sommaren mer än jag gjort tidigare. Det är nog en kombination av orsaker där de flesta inte har upptäckts förrän på senare tid och kanske gjort att jag fått lite andra perspektiv på saker och ting. Sedan finns det en del vanor jag ändrat på det senaste året, som sannolikt har bidragit till den större sinnesnärvaron och allt större inneboende friden.

Att kunna få njuta av en kopp kaffe eller té på balkongen är verkligen ett av livets små nöjen. Foto: Envato
Att kunna få njuta av en kopp kaffe eller té på balkongen är verkligen ett av livets små nöjen. Foto: Envato

En sådan är att jag lever betydligt mer sparsamt denna sommar (och detta år) än jag gjort tidigare. Det innebär att jag inte kommer att flyga och flänga ute i Europa som jag gjorde i fjol utan faktiskt förbli kvar i Norden under de två veckor jag har ledigt, vilket är helt okej. Inte bara okej, det känns till och med riktigt bra att inte behöva lägga dyra pengar på resor, hotell, måltider ute och andra nöjen. Särskilt inte med tanke på de senaste årens kraftiga prisökningar.

Det är under dessa månader hemma jag har upptäckt de små nöjena i livet och att man kan vara nöjd med väldigt lite. Att gå ut och bada i sin närhet, ta en promenad i vacker natur eller grilla lite god korv (eller någon köttbit) över öppen eld känns minst lika tillfredställande som att befinna sig i någon europeisk metropol under värsta högsäsongen. Plus avkopplingen det ger att befinna sig i vacker, stilla natur. Långt bort från storstadens buller, brus, stress och höga tempo.

En annan är att jag börjat ta tag i sådant som plågat mig invändigt och tärt på mig under mycket lång tid. Saker som legat och grott i åratal och som till stora delar resulterat i ett stort självförvållat lidande. Att för ovanlighetens skull kunna vara nöjd med sig själv så länge man gör sitt bästa, har för mig varit en svår konst ända sedan tonåren. Men att så nu ändå sker – trots jobbstressen och frånvaron av många värdsliga nöjen (som att resa utomlands) – är ett tecken på att någonting håller på att ske.

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/halsofordelarna-med-egentid/

Som barn på nytt

Det är svårt att beskriva men den glädje och tillfredsställelse jag känt under årets första sommarmånad är verkligen svår att sätta ord på. Att bara få vara, njuta av sommarvädret, värmen, ljuset och dofterna från all prunkande växtlighet på detta sätt är något jag inte upplevt sedan barnsben. En tid då det mesta kändes bekymmerslöst och en dag tillbringad utomhus (oavsett väder och temperatur) var lika med en lyckad och väl spenderad dag.

Denna sommar känner man sig som barn på nytt. Till största delen tack vare frånvaron av alkohol. Foto: Envato
Denna sommar känner man sig som barn på nytt. Till största delen tack vare frånvaron av alkohol. Foto: Envato

Det enda stora bekymret var skolstarten som nalkades i augusti, då man åter skulle stängas in i ett dammigt klassrum när vädret var som härligast. Ungefär liknande känsla infinner sig nu i 36-årsåldern, trots att man inte har något långt sommarlov (om man inte är riksdagsledamot vill säga) . Nu är en ledig halvdag – helst utomhus i vacker natur – lika med medicin och terapi för själen. En medicin som inte verkade alls lika kraftigt för ett år sedan, trots alla häftiga platser i utlandet man besökte.

Även om man är vuxen, rent fysiologiskt och intellektuellt, är det som att barnasinnet i en har vaknat till liv igen efter att ha varit nästan nedsläckt i 25 års tid. Det är som att ha blivit barn på nytt, där många värdsliga saker (som inte är livsnödvändiga) helt plötsligt inte spelar så stor roll längre. Däremot spelar sinnesnärvaron och de små sakerna en betydligt större roll än tidigare.

Det är trots allt dessa stunder man minns mest och ser tillbaka på med störst glädje, såväl i nutid som längre bak i tiden.

Huvudorsaken inte svår att finna

Jag vet att detta kan låta tjatigt men orsaken bakom förändringen i sinnestillståndet är trots allt inte särskilt svår att finna. Den har att göra med två genomgripande livsstilsförändringar som gjorts under det senaste året och som kombinerat ger en synergieffekt. Lägger man därtill årstidens ljus, värme och energitillskott blir effekten än starkare.

Den första förändringen jag talar om är givetvis mitt beslut att sluta med alkoholen i början av året. Det som i november började som ett litet experiment på 4-5 veckor beslutade jag därefter att göra permanent när jag upptäckte vilken positiv effekt nykterheten hade på såväl den fysiska som mentala hälsan. Man kan säga att jag blev en helare och betydligt bättre människa när jag slutade med det där vin- eller ölglaset till helgmiddagarna.

Att sluta med alkoholen är det bästa man kan göra ifall man vill återuppliva barnasinnet inom sig. Foto: Envato
Att sluta med alkoholen är det bästa man kan göra ifall man vill återuppliva barnasinnet inom sig. Foto: Envato

Innan tänkte jag inte tanken på att gå från väldigt måttlig alkoholkonsumtion till noll skulle kunna få en så positiv effekt, särskilt nu under sommarmånaderna. Kanske är det inte så konstigt egentligen, för när kroppen helt plötsligt inte har ett gift att förbränna kan den ju arbeta optimalt igen. Matsmältning, näringsupptag, syn, hjärnan, koncentration och minne fungerar betydligt bättre än tidigare. Något som kommer väl till användning under sommarmånaderna då solstrålarna mot huden – med hjälp av kolesterolet – omvandlas till livsnödvändig D-vitamin.

En annan livsstilsförändring är att jag börjat ta tag i bekymmer som suttit på insidan eller i huvudet om man ska vara mer korrekt. För är man inte hel invändigt kan man inte heller bli det utvändigt. Det har bland annat varit saker som jag gått och ältat och burit inom mig i många år och inte tagit mig tiden att tänka över eller bearbeta. Man tänker att det ska väl gå över av sig själv någon gång, bara man fokuserar på andra viktiga saker under tiden.

Detta är lite av ett önsketänk då man någon gång faktiskt måste stanna upp och tänka över sin situation och sina beteendemönster. Varför man alltid reagerar som man gör på vissa saker och varför vissa mönster upprepar sig, år efter år. Det går inte alltid att göra på egen hand, varför man ibland måste ta hjälp av ett proffs som kan få en att tänka i andra banor och ge en nya perspektiv på saker och ting.

Hade bara de flesta vetat

Sist men inte minst tror jag att de flesta svenskar hade slutat med alkohol och substanser av olika slag, om de omgående hade kunnat få ett smakprov på hur fantastiskt livet kan vara utan dessa. Då hade de helt plötsligt upptäckt att man inte behöver bedöva sig med droger och prylar av olika slag för att ta sig igenom livet.

Tvärtom hade de nog upptäckt hur fantastiskt livet och de olika årstiderna kan vara utan dessa. Fler hade nog väckt upp barnasinnet inom sig och aldrig velat gå tillbaka till de tidigare vanorna. Det skulle kanske blir en stor förlust för tillverkarna av alkohol, tobaksprodukter, skräpmat och onödiga prylar, men en stor långsiktig vinst för såväl samhälle som den enskilde.

Dela visdomen!

Se även: