Energidrycker del 2 – De bättre alternativen

Att fimpa kaffe och energidrycker till förmån för både den mentala och fysiska hälsan behöver inte betyda att livet är över, fast det kan kännas så. Det finns faktiskt gott om uppiggande och läskande alternativ som kan ta deras plats. Alternativ som inte alls har samma påfrestning på kroppen och det är några av dessa som jag hade tänkt presentera i denna artikel.

föregående artikel i detta ämne gick jag igenom många av de vanligaste hälsoriskerna med energidrycker och varför man bör undvika dem så långt som möjligt. Det jag tog upp som främsta skäl var att man genom regelbundet koffeinintag försätter kroppen i ett stresstillstånd som ger svårigheter att varva ned och framförallt sova ordentligt. Förutom den neurologiska och psykologiska påverkan som stresstillståndet orsakar kan även långsiktiga problem med matsmältning, hjärta, blodkärl och njurar uppstå av regelbunden konsumtion.

Lägg därtill att tandhälsan blir lidande av syrorna och allt tillsatt socker som dessa drycker ofta innehåller, utöver allt socker som redan konsumeras dagligen. Problem med tandhälsan kan framförallt ses hos de som regelbundet dricker energidrycker och alltför ofta hos barn och ungdomar som har ett helt liv framför sig. Koffeinhaltiga drycker, särskilt energidrycker, påverkar kort sagt alla delar av kroppen där ingen del lämnas oberörd. Dessvärre är just biverkningarna det sista som folk tänker på i vårt sömnberövade samhälle där allt fler lider av sömnproblem, särskilt barn och unga.

Likt alkohol och tobak är koffein beroendeframkallande och en sorts drog som är svår att sluta med för den som en gång börjat och gjort den till en vana. Alla som försökt att sluta med kaffe på stubb vet vad jag talar om men det finns bättre och skonsammare sätt att fimpa både det och energidrycker på. Sätt som dock kräver lite planering och framförhållning ifall du inte vill känna ett stort tomrum när de gamla vanorna byts ut mot nya.

Framförallt behöver du ha ett bra och hållbart substitut till dryckerna du försöker fasa ut och det är dessa jag ämnar presentera i denna artikel. Livet tar inte slut bara för att du ger upp koffeinhaltiga drycker utan kan tvärtom få en fräsch nystart och kännas som en befrielse när du inte längre behöver hålla dig vaken på artificiellt vis.

Lyssna på kroppen först

Att bli kvitt både energidrycker och kaffe är dock fullt möjligt men att fimpa en sedan länge ingrodd vana är inte alltid det lättaste. En vana uppstår oftast inte av sig självt så det första steget du kan ta är att fråga dig själv varför du överhuvudtaget behöver koffein? Det är ju faktiskt något som inte alls är livsnödvändigt så länge du inte gör det till det.

Är det av bekvämlighet eller helt enkelt för att du känner dig trött och behöver piggas upp? Då kanske du måste fråga dig varför du är konstant trött och hängig. Antagligen har det att göra med stress, maten du äter (som inte är tillräckligt näringsrik) och/eller det faktum att du sover otillräckligt. Då är det kanske dags att först börja ta hand om sig själv så att du inte alltid behöver förlita dig på tillfälliga lösningar som koffeinhaltiga drycker och sötsaker. Detta gör du genom att lyssna på kroppen och inte ignorera dess varningssignaler. Att återkommande ignorera dem kommer en vacker dag att få ödesdigra konsekvenser.

För att kunna känna av och läsa in kroppen på bästa möjliga sätt behöver du därför (till så stor del som möjligt) göra dig kvitt de stimulanter som gör dig mer eller mindre bedövad inför kroppens naturliga signaler. Koffein är en sådant stimulant som gör att du aldrig på riktigt kan känna av när du är trött. Ju mindre av det du har i blodet, desto bättre kommer du att känna av de naturliga trötthetssignalerna.

De alternativ som jag presenterar nedan är inte helt koffeinfria allesammans men innehåller ändå tillräckligt låga koffeinnivåer för att de helt ska vara borta ur kroppen inom 5-6 timmar. Fastän alla alternativ inte kommer att passa just dig så garanterar jag att det finns åtminstone ett eller två av dem som gör det, vilket är gott nog för att kunna fimpa en livslång vana som gör mer skada än nytta. Valet är till syvende och sist ditt ifall du vill avsluta eller fortsätta vanan.

Alternativen som desarmerar bomben

Att komma upp med en gedigen lista över tio bra substitut till energidrycker, kaffe och söta drycker är inte det lättaste då vi alla inte bara har olika smak och preferenser utan även olika historia när det gäller koffein- och/eller sockerberoende. Den som i dagsläget dricker flera koppar kaffe (eller burkar med energidryck) om dagen kanske stegvis bör trappa ned och ta in substituten lite i taget så att man vänjer sig vid de nya smakerna och konsistenserna.

Jag har därför gjort mitt absolut bästa när jag försökt ta fram och sammanställa tio fullgoda substitut som alla har låga halter av koffein och tillsatt socker (eller sötningsmedel). Då vi alla är olika gäller det bara att du prövar dig fram och hittar den/de drycker som passar dig och dina behov bäst. Det är trots allt bara du själv som kan veta och känna av vad just du behöver.

Jag skriver enbart ned vad jag personligen anser om de olika alternativen och därför bör du inte fästa alltför stor vikt vid mina omdömen. Jag är trots alla bara en intresserad lekman och ingen expert.
Energidrycker del 1 – en tickande bomb.

1. Koffeinfritt kaffe

Det kanske naturligaste valet om man önskar sluta med vanligt kaffe och/eller energidrycker, åtminstone till en början. De koffeinfria alternativen brukar finnas tillgängliga på många ställen i utlandet men är betydligt svårare att hitta i svenska butiker, caféer och restauranger.
Extraktionen av koffeinet från bönorna görs innan själva rostningen och innebär ytterligare några steg i tillverkningsprocessen, därav den betydligt högre prislappen. Det är i runda slängar nästan dubbelt så dyrt som vanligt kaffe.

Dock behöver man inte dricka lika många koppar av det per dag heller, åtminstone inte ifall målet på sikt är att bli kaffefri. Här skiljer sig smaken lite från vanligt kaffe men är inte heller lika beroendeframkallande. Har man en gång slutat med vanligt kaffe går det utmärkt att ta en kopp koffeinfritt ibland, utan risk för att falla tillbaka i beroendet och suget. Man bör dock ha i åtanke att alla de skadliga ämnen som för övrigt finns i vanligt kaffe inte försvinner i samband med extraheringen. Helst av allt bör man undvika det koffeinfria snabbkaffet som många gånger kan innehålla akrylamid och andra tillsatser.

Trots detta slipper man många av de obehagliga biverkningar som kommer med vanligt kaffe. Tvärtemot vad många tror är koffeinfritt kaffe inte 100 procent koffeinfritt men nästintill då 98-99 procent av koffeinet försvinner vid extraheringen. Därmed får man i sig några milligram som dock kroppen har hunnit bryta ned fullständigt inom några få timmar. Liksom med mycket annat får du betala mer ifall du vill ha koffeinfritt kaffe av högre kvalité med färre tillsatser.

Jag själv brukar ta en kopp koffeinfritt kaffe ibland som omväxling och trots det känner jag inte alls något sug efter vanligt kaffe. Dock var det ett sug som tog mig över ett år att bli kvitt, fastän jag hade upphört med drycken helt.

2. Olika tesorter


Är man på väg att trappa ned på kaffe och/eller energidrycker är te ett ganska naturligt alternativ om man fortfarande känner för någon varm dryck till vardags. Här är det inte någon större idé att ge en guide till alla olika tesorter som finns då det är en hel vetskap i sig.
Vill man bli helt koffeinfri kan det dock vara klokt att undvika vissa tesorter som har ett högt koffeininnehåll. Åtminstone ifall man är väldigt koffeinkänslig.

Här gäller det snarare att hitta den eller de tesorter du själv föredrar och som passar dina behov bäst. Denna lista ger dig en liten överblick över de tio vanligaste sorterna men kom ihåg att ta det hela med måtta då man faktiskt (likt kaffe) kan få i sig för mycket, även av te. Fastän jag själv slutade med kaffet för tre år sedan har jag svårt att leva utan te. Dock ser jag till att aldrig överkonsumera det utan begränsar mig själv till max fyra koppar/dag.

Liksom med många andra livsmedel får man kallt räkna med att betala lite mer för te av högre kvalité och som innehåller mindre tillsatser, tungmetaller och besprutningsmedel. De ekologiska och mer exklusiva sorterna rekommenderas därför varmt, trots den högre prislappen.

3. Matchapulver

Matcha är en traditionell meditationsdryck som har sitt ursprung långt tillbaka i den japanska tehistorien. Pulvret har därför blivit populärt i takt med att meditationens popularitet ökat. Det har även blivit populärt på grund av sitt nyttiga innehåll och många användningsområden. Men vad är det gjort av?
Det är ett noggrant utvalt grönt te som växer i skugga innan det skördas skonsamt, och det är i samband med själva skörden som de innehåller flest näringsämnen.
De innehåller naturligt förekommande L-theanin aminosyror som verkar synergistiskt tillsammans med koffein vilket gör att det utsöndras betydligt långsammare så att man inte får ett energirus som åtföljs av en krasch. Pulvret innehåller ungefär en tredjedel så mycket koffein som vanligt kaffe. Skillnaden mot traditionellt grönt te (där näringsämnen från de gröna bladen blir urlakade i det varma vattnet) är att man dricker själva bladet, som torkats skonsamt och malts ned till ett fint pulver. Det är detta pulver som blandat med hett vatten blir matcha-te.

4. Yerba Mate

Yerba Mate är en art i familjen järneksväxter som är vildväxande i de subtropiska delarna av Sydamerika. Den upptäcktes av Guarani-indianerna i Argentina långt innan de europeiska bosättarnas ankomst och var för dem en helig växt som de bryggde te på, vilken blev en stor del av deras kultur. Drycken fick nästan gudomlig status tack vare sina energigivande och koncentrationshöjande egenskaper, bortsett från en del positiva hälsoeffekter som medföljde. Den sägs innehålla bland annat antiinflammatoriska näringsämnen och vitaminer.

Yerba-mate användes främst vid jakt, resor och ritualer och som en social vardagsdryck. Det var i samband med jesuitmunkarnas ankomst under 1600-talet som drycken spreds vidare till spanjorerna och därefter Europa. Det sades att man skulle kunna överleva i månader endast på Yerba Mate och torkat kött.

5. Teecino

Det kanske ovanligaste och mest svåråtkomliga alternativet på listan (då det inte finns särskilt många återförsäljare) men inte mycket sämre för det. Teecino är en ganska finmalen blandning av ekologiska råvaror och örter, bland annat johannesbröd, cikoria, fikon, dadlar, och korn för att nämna några. Pulvret ser ut som teblad och fungerar ungefär likadant, dock med skillnaden att det går att både brygga och låta sätta sig i vatten.

Det är koffeinfritt och ett betydligt hälsosammare alternativ än kaffe (och framförallt energidrycker) då det sägs vara bra för hjärt- och kärlhälsan och matsmältningen, tack vare sitt innehåll av kalium och det probiotiska inulinet. Jag dricker själv Teecino ibland och fastän smaken påminner om kaffe är det långt ifrån samma sak då denna dryck saknar kaffets syrlighet. Smaken kan också bli lite besk om man låter pulvret sätta sig för länge, varför jag kan rekommendera en ordentlig skvätt mjölk eller grädde tillsammans med det varma Teecinot.

6. Cikoriarot

Ett av de kanske bästa kaffesubstituten jämte Teecino-sorterna, vilket undertecknad kan intyga, fastän smaken är lite underlig till en början (det behövs en del mjölk eller grädde). Det är något som människor för övrigt har använt som surrogat i tider då det har varit brist på kaffe. Är man beroende av kaffe men gärna vill sluta kan ett naturligt steg vara att byta ut några av kaffekopparna mot cikoriakaffe istället.

Cikoria är en gammal ört som består av vackra ljusblåa blommor, som man odlat i Norden sedan urminnes tider. Cikoriakaffe tillverkas av cikoriaväxtens rötter som först tvättas, sedan torkas, hackas, rostas och mals ned till ett fint pulver. I och med att det växter i vårt närområde har Cikoria använts som ett naturligt surrogat till vanligt kaffe under svåra tider när transporterna stått stilla. Förutom rostade maskrosrötter, ärtor och rågkorn.

Cikoria är helt koffeinfritt och irriterar inte heller magen, samtidigt som det innehåller en del uppiggande ämnen. Därför kan de drickas i större mängder utan problem. Det gäller dock att förvara pulvret torrt och mörkt, annars kan det klumpa ihop sig efter några veckor och bli helt oanvändbart. Helst bör man konsumera en inköpt burk inom ett halvår ifall man vill slippa detta bekymmer. Det är därför inget man bör spara på någon längre tid i sitt preppingförråd.

7.  Kombucha

För den som vill ha ett läskande och sundare alternativ till energidrycker är Kombucha en utmärkt kandidat. Det är en söt, kolsyrad dryck gjord på snälla bakterier, jäst, socker och svart (och grönt) te som är gulorange till färgen och har en något syrlig smak. Under fermenteringen bryter jästen ned sockret, vilket ger den syrliga smaken, samtidigt som snälla, probiotiska bakterier utsöndras. Efter fermenteringen blir Kombuchan kolsyrad, vilken är orsaken till att drycken är just kolsyrad.

Det är till stor del tack vare de snälla, probiotiska bakterierna som drycken sägs vara välgörande för hälsan. Inte bara för matsmältningen utan även för den psykiska hälsan, immunförsvaret och levern. Dock behövs mer och bredare forskning på området innan dessa slutsatser kan bekräftas. Det man bör hålla koll på är dryckens kvalité och innehållsförteckning. En normal Kombucha bör inte innehålla särskilt stora mängder tillsatt socker eller tillsatser och vill du ha högre kvalité får du vara beredd att betala lite mer.

8.  Kokosvatten

Av alla naturliga alternativ som finns till energi- och läskedrycker är detta kanske min personliga favorit. Förutom att vara läskande och smaka riktigt gott (finns väl inget bättre än naturlig kokossmak) ska kokosvatten dessutom ha en rad hälsofördelar. Förutom att innehålla en del mineraler har det lågt kolhydratinnehåll, varför det är svårt att dricka sig tjock på kokosvatten. Bland annat ska det vara bra för matsmältningen, ämnesomsättningen, vätskebalansen, blodtrycket och huden.

Det sägs att vattnet till och med ska kunna hjälpa mot baksmälla och underlätta viktnedgång. Den enda nackdelen som jag ser är det höga fiberinnehållet då fibrer inte innehåller några näringsämnen och ej heller kan brytas ned av den mänskliga matsmältningen. Det och faktumet att kokosnötter måste importeras från fjärran länder. Kokosvatten är även enkelt att göra själv men skulle du köpa det bör vattnet inte innehålla något tillsatt socker (då är det en kokosdryck och inget vatten).

9. Aloe-vera-drycker

För er som inte vet är Aloe Vera en tjock, kortstammad växt som lagrar vatten i bladen. Den är idag odlad och naturaliserad i subtropiska klimat på många håll över norra halvklotet. Det är tack vare vattnet som växten har såpass tjocka blad som är fyllda av en slemmig vävnad. Det är den geléliknande vävnaden som lagrar vattnet och är plantans naturliga fruktkött. Det är denna som förknippas med alla hälsoprodukter du kanske sett eller använt.

Det är Aloe Vera-gelén som innehåller de flesta av växtens bioaktiva ämnen som till exempel vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter. Den har länge varit en populär medicinalväxt och har använts för att behandla olika hälsotillstånd i tusentals år. Den används idag flitigt inom kosmetika, läkemedels- och livsmedelsindustrin. Den är mest känd för att behandla hudskador men då människor länge har känt till växtens läkande fördelar har den även använts för att behandla sår, håravfall, hemorrojder och matsmältningsproblem.

När det gäller Aloe-vera drycker (såväl som krämer av olika slag) behöver man dock hålla koll på kvalitén och innehållsförteckningen. Många av de större märkena som säljs i vanliga livsmedelsbutiker och på nätet är förhållandevis billiga men innehåller tyvärr många ohälsosamma tillsatser och sötningsmedel som snabbt raderar ut hälsofördelarna. Vill du ha en renare och mindre bearbetad produkt får du oftast vara beredd att betala mer för den.

10. Wato vätskeersättning

Denna dryck är kanske inte det sundaste alternativet till energidrycker men den är ändå uppiggande och gör sitt jobb i samband med (eller efter) träningspassen. Det bästa är dock att den inte innehåller koffein vilket utelämnar många obehagliga biverkningar (drycken finns med och utan koffein). Man bör ändå tänka på att den innehåller sötningsmedel och en del tillsatser så därför bör man inte bälga i sig dessa utan kanske hålla sig till max några burkar i veckan och då i samband med träning. Drycken skulle bäst kunna beskrivas som en lyxigare variant av Resorb.

Därmed sagt bör denna dryck endast förtäras i samband med intensivare träningspass där man förlorar mycket vätska och mineraler (Wato innehåller extra magnesium), alternativt bland de som försöker trappa ned på energidryckskonsumtionen med hjälp av någonting koffeinfritt.

Dela visdomen!

Se även: