En ny studie vid Uppsala universitet – som publicerades i BMJ Open Access – visar att träning två till tre gånger i veckan kan kopplas till färre sömnproblem. Läkaren och professorn Christer Janson vid Uppsala universitet säger att det gäller för såväl sömnsvårigheter som problem med uppvaknanden under natten.
OBS! Artikeln är skriven i mars 2024 och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/tva-tre-ganger-i-veckan-for-somnen/
En färskvara
Fysisk aktivitet (motion) har sedan tidigare konstaterats ha en rad positiva hälsoeffekter – däribland förbättrad sömnkvalité och färre sömnproblem – vilket bland annat forskarna vid Uppsala universitet har kunnat se. Christer Janson säger att det gäller för såväl sömnsvårigheter (insomni) och för andra problem, som nattliga uppvaknanden.
Studien omfattar uppgifter från 4 339 personer i Sverige och åtta andra europeiska länder1 som forskarna har sammanställt. Den bygger på frågeformulär där deltagarna fått besvara frågor om träningsvanor (hur mycket de tränar) och sömnvanor (hur mycket de sover) vid två olika tillfällen med tio års mellanrum. Deltagarna var alla mellan 39-67 år.
Motionen stod ut
Enligt resultatet var det 55 procent mer sannolikt att de som regelbundet motionerade sov ”normalt”2 än de som inte gjorde det. Skillnaderna kvarstod även när hänsyn tagits till faktorer som ålder, rökning, och BMI, som även de kan påverka sömnkvalitén.
De som börjat motionera regelbundet under tioårsperioden hade en 21 procents högre sannolikhet till god nattsömn. Det motsatta kunde skönjas bland de som under perioden hade slutat vara fysiskt aktiva. Detta menar forskarna, pekar på vikten av att inte upphöra med träningen.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/halla-igang-under-julledigheten/
Norrmänen hurtigast
Bland de undersökta länderna var det norrmännen som i störst utsträckning höll igång träningen medan spanjorer och estländare återfanns i botten. Något som förvånade var dock att bland deltagarna som rapporterade fysisk aktivitet och god sömn, samtidigt inte kände sig piggare än genomsnittet.
Christer Janson säger att svaren var lite förvånande men kan beror på hur frågorna ställdes i frågeformulären. Frihetsnytt har tidigare rapporterat och skrivit om motionens många hälsofördelar (såväl fysiska som psykiska) och får därför anledning att återkomma till ämnet framöver.