Skräpmaten gör oss feta, sjuka och deprimerade
När man går in i en valfri livsmedelsaffär, så blir man lätt överväldigad av det enorma utbudet. ”Vad mycket bra mat här finns”, är en tanke som kanske slår dig. Inget kunde vara mer felaktigt då minst 80% av det som står på hyllorna är näringsfattigt skräp som dessutom gör oss feta, sjuka och deprimerade.
Det finns få saker som är så livsavgörande som maten vi äter. Den behövs framförallt för att klara livhanken men har samtidigt en så betydande effekt på vår hälsa att den avgör hur ditt liv blir. Den tillför (eller tar bort) nödvändiga byggstenar i form av näring, vilket i sin tur påverkar hjärnan, kroppen och hela din fysiologi. Därmed påverkas även din sinnesstämning, dina tankar, beteenden och handlingar av maten du äter. Din kosthållning kan därför vara skillnaden mellan ett fantastiskt och miserabelt liv, det vill säga ett hälsosamt eller ohälsosamt liv.
Vad är egentligen mat?
Wikipedia definierar begreppet enligt följande: ”Mat är en substans som intages av organismer för att få i sig näring och syftar vanligen på de näringsmedel som människor äter, kallad livsmedel. Mat är oftast av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung”
Med andra ord, så är mat en substans vi förtär i syfte att få i oss näring. Ska vi utgå från den här definitionen varje gång vi handlar mat så finns det inte mycket på hyllorna som faktiskt när oss, utan snarare tär oss. Sådana varor bör istället kallas för ’skräpmat’, ett ord som oftast förknippas med snabbmatskedjor och lokala pizzerior, men som kortfattat betyder ”kalorier/energi utan tillhörande näring”. Det jag främst tänker på är alla bearbetade livsmedel på hyllorna och de är många till antalet. Betydligt fler än de näringsrika produkterna.
Även ifall svenskarna har blivit betydligt fetare och utbudet av skräpmat i butikerna har exploderat de senaste decennierna så är här fortfarande inte lika illa som i Storbritannien; nationen som övriga européer lika ofta förknippar med skräpmat som med tédrickande och Fish n’ chips. Har ni någon gång varit där så vet ni vad jag menar. Utbudet av godis, kakor, chips och snabbmat är helt enormt och får en normal svensk stormarknad att framstå som sund och hälsosam i jämförelse. Något som GP tog upp i en artikel i fjol:
https://www.gp.se/nyheter/storbritannien-skr%C3%A4pmatens-f%C3%B6rlovade-land-1.44458409
Inte alltid vad det låter som
Skräpmat utgörs inte enbart av kakor, chips, färdigmat, läsk och godis utan även bröd, kex, röror, juicer, charkuterier, samt en del mejeriprodukter, för att nämna några. För att förlänga hållbarheten, förstärka smakupplevelsen och öka suget efter mer tillsätts mycket socker och olika tillsatser (E-nummer). Det är precis så storskaliga livsmedelsproducenter arbetar. De vill sälja livsmedel som både har hög vinstmarginal och som får kunden att vilja ha mer, gärna så ofta som möjligt. Därav den ofta aggressiva marknadsföringen av skräpmat.
För att slå de två flugorna i en smäll, använder de oftast billigt spannmål som sedan bearbetas till något oemotståndligt för konsumentens smaklökar. Det kostar knappt någonting att producera och får konsumenten att vilja ha mer, med följden att ett beroende byggs upp.
De blir rika på din bekostnad
Det som fyller tillverkarnas fickor tömmer istället konsumentens. Dels vid de ständiga inköpen men även genom alla hälsoproblem som följer på en bedrövlig kosthållning. Såväl kort- som långsiktigt. Som tur är finns det stora läkemedelsföretag som säljer moderna läkemedel, vilka lindrar problemen tillfälligt och man kan därmed fortsätta konsumera samma skräpvaror. Det säger sig självt att dessa megakoncerner inte vill att vi ska vara friska och krya. Då blir vi ju en förlorad kund. Inte undra på att hälsoeffekterna med skräpmaten tonas ned så långt det är möjligt. Hade debatten i stora medier varit fri hade de klassats som livsfarliga för längesen.
De stora livsmedelsproducenterna styrs av pengar vilket innebär att de inte är helt okänsliga för ändrade konsumtionsvanor. Varor som säljer dåligt plockas till slut bort från hyllorna och därmed har du som konsument en viss makt. Genom dina inköp kan du indirekt styra vad som kommer att finnas på hyllorna i framtiden, något som dock förutsätter att andra konsumenter gör samma sak.
För övrigt så tar snabbmatskedjorna till många listiga knep för att få kunderna att konsumera mer av deras skräpmat. Några sätt de gör det på tas upp i denna intressanta artikel från skräpmatens förlovade land, USA:
–https://www.mashed.com/69317/fast-food-restaurants-really-make-money/
7 konkreta tips för att må bättre
Nedanstående är riktat till dig som vill se mindre skräpmat på hyllorna och samtidigt göra din hälsa (och folkhälsan i stort) en tjänst. Man kan inte ensam göra allt men alla kan göra något och då handlar det om att börja i det lilla:
- Undvik mat med långa innehållsförteckningar (ju fler ingredienser, desto mer bearbetad vara)
- Minimera köpen av skräpmat som du inte behöver
- Undvik produkter med tillsatt socker eller sötningsmedel
- Undvik produkter med prefixet -super i namnet (det är bara ett marknadsföringsknep)
- Köp inte mat från stora multinationella företag (Coca-Cola, Mars, Nestlé, Kraft-foods, osv)
- Stöd de mindre inhemska producenterna av animalier
- Fokusera mer på den animaliska födan (den innehåller all näring som du behöver)
Genom att dra ned på skräpmaten kan du faktiskt vända den nuvarande utvecklingen. Frukt och grönsaker anser jag (tvärtemot alla kostråd) inte alls vara nödvändiga för en näringsrik kosthållning men ska du köpa dem, köp så närproducerat som möjligt. Undvik helst de grödor som producerats utanför Europa.
Att stödja svenska bönder och lantbruk är för övrigt viktigare i dessa dagar än någonsin. De håller landsbygden levande och det är tack vare dem som vi har mat på bordet!
Alexander Söderberg (f d analytisk kemist & elitidrottsman)