En ny studie från Lunds universitet stärker bilden av att ultraprocessad mat inte är bra för hälsan. Detta skriver TT. Bland dessa finns en del livsmedel som är vanliga på svenska julbord. Det finns samtidigt goda skäl till att inte dra alltför snabba slutsatser av studiens resultat och därmed tolka den som alarmistisk.
OBS! Artikeln skrevs i december och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/ultaprocessade-julmaten-du-bor-undvika/
Bör ätas sparsamt

Ultraprocessad mat har tidigare varit i skottgluggen från såväl etablerade som mindre etablerade forskare på området. Den har bland annat kopplats till ökad risk för bland annat fetma och hjärt-kärlsjukdom. Svenska forskare vid Lunds universitet har därför kikat närmare på vilken typ av ultraprocessade livsmedel som främst ökar risken för förtida död.
Deras forskning och senaste studie stärker bilden av att ultraprocessad mat inte är bra för oss. En av studiens medförfattare, Emily Sonestedt (docent vid Lunds universitet), säger till TT att många ultraprocessade livsmedel kan hittas bland den svenska julmaten.
– Många av de livsmedel vi äter mycket av under julen är ultraprocessade som korv, julmust och godis. Även om det är en begränsad tid så kan det vara bra att tänka på.
Bör inte tolkas alarmistiskt
Studien – som publicerades i tidskriften Clinical Nutrition – bygger på självrapporterade uppgifter om kost från 27 670 frivilliga deltagare i Skåne. Vid intervjutillfällena har även deltagarna fått ge fördjupande svar om vad de äter och hur maten tillagas.
Studiens nyckelresultat visar på en koppling mellan högt intag av ultaprocessad mat och ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdomar och död i luftvägssjukdomar. Kopplingen såg även ut att stärkas ju mer ultraprocessad mat som deltagarna åt. I synnerhet ultraprocessat kött och läsk pekas ut som de värsta bovarna.

– Alla ultraprocessade livsmedel är inte onyttiga men många innehåller mycket salt, socker och fett och lite näringsämnen – som läsk, säger Emily Sonestedt.
Med andra ord, förespråkas sunt förnuft och måttlighet med de ultraprocessade livsmedlen så att man tänker sig för innan man frossar. Inte alarmistiskt tänkande som säger att man vid alla tillfällen helt bör avstå maten, även under julfirandet.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/tavlingen-ska-minska-matsvinnet-2024/
Eller bokstavligt
Forskarna tog även hänsyn till andra faktorer som påverkar dödligheten. Däribland alkoholintag, ofrivillig ensamhet och stillasittande, där sambandet var betydligt svagare bland de som regelbundet höll sig fysiskt aktiva. Ej heller såg de något samband mellan högt intag av ultraprocessad mat och cancer.
Eftersom studien bygger på självrapporterade uppgifter, bör den tas med en nypa salt då de flesta människor har stora svårigheter med att komma ihåg vad de ätit under veckan. Därmed finns en stor risk att de självrapporterar mat som de egentligen inte ätit. Emily Sonestedt har dessutom varit en av forskarna som varit med om att ta fram de kritiserade och omdiskuterade Nordiska näringsrekommendationerna, vilka Frihetsnytt har skrivit om.
Slutsatserna kan dock agera tankeställare. Det vill säga, att man kanske fokuserar på att äta mer av den minst bearbetade julmaten, samtidigt som den mest ultraprocessade blir mer av ett tillbehör. Man kan se på den sistnämnda som ett lördagsgodis som inte är livsnödvändigt men som kan vara gott och trevligt att unna sig någon gång ibland (i lagom mängd).
Fakta (Ultraprocessade livsmedel):

- Det finns flera system för att klassificera livsmedel utifrån hur de bearbetats. Det system som är det vanligaste i dag när det gäller forskning om mat och hälsa är Nova.
- Uppdelning av livsmedel enligt klassificeringssystemet Nova:
Grupp 1 Obehandlade eller minimalt bearbetade livsmedel
Exempel: Grönsaker, frukt, fisk, kött, ägg, mjölk, kaffe, naturell yoghurt, ris, havregryn, torkad mjölk, fruktjuice.
Grupp 2 Processade ingredienser – används till matlagning
Exempel: Vegetabiliska oljor, smör, honung och socker, majsmjöl, potatismjöl, salt.
Grupp 3 Processade livsmedel – framställs genom att kombinera grupp 2 med grupp 1
Exempel: Konserverade grönsaker och frukt, salta nötter, rökt kött. Bröd, bakverk och ost som inte tillverkas industriellt.
Grupp 4 Ultraprocessad mat – innehåller en eller flera av följande:
Ingredienser som används nästan uteslutande av industrin, råvaror som har brutits ned och sedan satts samman igen, tillsatt socker, fett och salt oftast i kombination, och som säljs i tilltalande förpackningar som uppmuntrar till överkonsumtion.
Exempel: Läsk, godis och choklad, glass, chips, industriellt tillverkat bröd, bakverk och kakor, sötade mejeriprodukter, kycklingbitar (nuggets), korv, sötade frukostflingor, pulvermat som soppor eller måltidsersättning.
Källa: Lunds universitet