Enligt en FN-rapport som släpptes för några månader sedan äts en tredjedel av all mat som produceras i världen aldrig upp. Istället blir den till svinn mellan jord och bord. Detta vill Matsmart ändra på genom att utlysa en lite annorlunda, riksomfattande tävling. En tävling som också ska få svenskarna att tänka till när det gäller varornas bäst-före-datum.
OBS! Artikeln är skriven i juli i år och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/tavlingen-som-ska-minska-matsvinnet-och-uppmana-till-sunt-fornuft/
Det enorma matsvinnet
Enligt Naturvårdsverket slänger svenska hushåll ungefär 343 000 ton ätbar mat årligen, där en stor bidragande faktor är okunskapen om vad bäst-före-märkningen egentligen står för. Därför slänger var sjätte svensk fullt ätbara skafferivaror (såsom ris, pasta, kryddor och mjöl) bara för att de passerat bäst-före-datumet.
Till skillnad från vad många tror så har inte bäst före-datumet1 med själva matsäkerheten att göra. Det är egentligen bara en garanti från livsmedelsproducenten att maten behåller sin kvalité i form av smak, färg, konsistens och tuggmotstånd, fram till det specifika datumet.
Maten blir därmed inte oätlig efter det passerade datumet, utan kan vara god i veckor, månader och ibland år efter att det passerats. Mat som vinäger, många kryddor, ris, socker och pasta blir i princip aldrig gamla om de förvaras rätt.
Tävling ska minska svinn
Näthandelssajten Matsmart2 vill därför på ett roligt sätt utmana svenskarna att sluta stirra sig blinda på datummärkningen och använda sinnena istället. Något de gör genom att lansera initiativet och tävlingen ”Sveriges äldsta krydda”. Syftet är att få svenskarna att våga lukta och smaka på mat som passerat bäst-före-datumet så att den inte slängs i onödan.
Tävlingen går ut på att allmänheten skickar in bilder på de äldsta kryddburkarna som de kan hitta hemma i köket eller i sommarstugan. Tävlingen pågår fram till den 11 augusti då vinnaren koras och den äldsta kryddan kommer att lagas och provsmakas.
– Med ‘Sveriges äldsta krydda’ vill vi hjälpa svenskarna att lära sig mer om bäst före-märkningen av mat. Tillsammans sparar vi på både miljön och plånboken!, säger Peter Beckius, vd på Matsmart.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/sa-luras-du-av-nyttiga-livsmedel/
Stöds av expert
Även matsvinnsexperten Louise Ungerth stöttar initiativet och är en stor förespråkare av att använda sig av sinnena när det gäller att bedöma matens ätlighet. Det vill säga att våga titta, lukta och smaka på maten istället för att stirra sig blind på bäst- före-datumen.
– Många skafferivaror, däribland kryddor, håller i åratal efter passerat bäst före-datum. För att dra det till sin spets kan man säga att om de ser bra ut, luktar och smakar gott, och så länge innehållet inte har möglat eller fått kryp i sig, går det oftast utmärkt att äta. Jag tycker att ‘Sveriges äldsta krydda’ är ett toppeninitiativ som på ett roligt sätt belyser hur länge maten faktiskt håller, säger hon till Livets Goda.
De läsare som är intresserade av tävlingen kan gå in och läsa om den på Matsmarts hemsida.
Fakta (matens hållbarhet):
Exempel på hur länge maten egentligen håller efter passerat bäst-före-datum.
- Havregryn: 1+ år
- Kaffe: 1+ år
- Konservburkar: 5+ år
- Mjöl: 3+ år
- Pasta: evigheter*
- Salt: evigheter*
- Socker: evigheter*
Källa: Skafferiguiden
- OBS! Bäst före-datumet bör inte förväxlas med märkningen ‘sista förbrukningsdag’ som är en märkning för livsmedel som faktiskt kan bli hälsofarliga efter kort tid. Sådana livsmedel finns det inte så många av, därför är mat märkt med sista förbrukningsdag ovanlig. []
- Matsmarts affärsidé är att ta tillvara på livsmedel som annars hade slängts och sedan sälja dem för en billig slant. []