Huvudrätten på årets Nobelbankett har väck reaktioner och inte enbart på grund av den kritiserade korngröt som serverades som ett tillbehör till huvudrätten. Årets ansvariga Nobelkock, Jessie Sommarström, har dessutom låtit sin ”värdegrund” prägla middagsmenyn. En värdegrund som dessutom påverkar tusentals skolbarn och patienter.
OBS! Artikeln är skriven i december i fjol och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/kronikoren-sverige-lider-av-woke-tourettes/
”Progressiv och kaxig meny”

Det var många som höjde på ögonbrynen när menyn till årets nobelmiddag stod klar. Inte minst Expressens kulturskribent Anna Gullberg, som menade att de speciella gästerna hade förtjänat någonting lyxigare och mastigare än Jessie Sommarströms komponerade svältmåltid.
En måltid som Gullberg menar inspirerats av kockens egen värdegrund om miljö och hälsa, vilken alltid ska följas och stå i fokus, oavsett vilka mottagarna av måltiderna är:
–Oavsett om jag gör skolmat, en sjukhusmåltid eller en Nobelmiddag så måste jag följa min värdegrund. Det här är ju inte den enda signalen som kommer att framgå av min måltid, säger hon till DN.
Samtidigt hyllas middagsmenyn i Aftonbladet, SVT och Dagens Nyheter. Matkreatören Siri Barje kallar den för ”progressiv och kaxig” medan matjournalisten Anna Norström älskar den. Hon anser det till och med vara fruktansvärt att kalla årets Nobelmiddag för woke-mat.
”Sverige lider av Woke-tourettes”

Sommarström är till vardags gastronomiskt ansvarig för serviceföretaget Sodexo, som levererar mat till skolor och sjukhus. Sodexo skrev i mars i år att ”rekryteringen ligger i linje med företagets vision att positionera sig som världsledande inom hållbar mat”.
Hur den hållbarheten kan tänkas uppskattas av växande barn och fysiskt försvagade patienter – som är i stort behov av näringsrik snarare än hållbar mat – framgår dock ej.
Gullberg menar därför att Sverige har drabbats av en slags woke-tourettes, där Sverige ska pracka på resten av världen en hemkunskapslektion i hur man lagar hållbar mat. Något som dessvärre går ut över nobelgästerna, vilka ska få uppleva sitt livs kanske största ögonblick.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/tavlingen-ska-minska-matsvinnet-2024/
Kan bli en väckarklocka
Maten som serverades på gårdagens Nobelbankett, är ingen större överraskning, utan bara en i raden av pinsamheter och skandaler som omgärdat Nobelpriset och de olika Nobelkommittéerna1 de senaste åren.
De har kritiserats för att bland annat agera politiska vindflöjlar och ofta nominera kandidater som själva följer rätt värdegrund och trender i tiden. Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, blev själv nekad som gäst under flera års tid och valde själv att nobba festen när han i fjol blev inbjuden för första gången.

Att hållbarhet och kockens värderingar – snarare än festlighet och gästernas upplevelse – fick stå i centrum på årets Nobelmeny, lär inte direkt höja Nobelbankettens status. Dock kan allmänhetens reaktion på klimatalarmismens inflytande bli ännu en väckarklocka för framtida förändringar inom Nobelkommittéerna.
Fakta (årets Nobelmeny):
Förrätt:
Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Huvudrätt:
Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland.
Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.
Dessert:
Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
Källa: nobelprize.org
- Det finns fem nobelkommittéer, där fyra av dem, de för fysik, kemi, fysiologi eller medicin respektive litteratur är arbetsgrupper inom respektive prisutdelande institution: Kungliga Vetenskapsakademien, Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet samt Svenska Akademien. ↩︎