– och skapar ett bild- och tankemönster i hjärnan
Att sätta upp mål och syften i sitt liv är livsviktigt. Dels för att de skänker en mening och man har något att jobba mot, men också för att de tänder begäret och kämparglöden inom en. Begäret att bli något mycket större, bättre och starkare än man är idag. Sätt därför hellre upp mål som är svåra och till synes ouppnåeliga än sådana som du vet är uppnåeliga.
Länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/skyhoga-mal-triggar-dina-begar/
Varför ens sätta upp mål?
Det kan låta som en dum fråga för alla de med höga ambitioner och målsättningar men det finns flera anledningar till varför man bör sätta upp mål i livet och än hellre, ha ett eller flera syften med målen man satt upp. På det stora hela handlar det om att kunna bli det bästa av sig själv, att få ut så mycket av livet som möjligt och på sikt kunna leva det liv man önskar.
Här är de sju vanligaste skälen som jag kommer att gå in närmre på i en framtida artikel:
1. Du får kontroll över ditt liv
2. Du får ut mer av din potential
3. Du blir mer fokuserad och kan specialisera dig på något
4. Du tar mer ansvar för ditt liv
5. Målen motiverar dig, triggar dina begär ordentligt och får dig att jobba mot dem.
6. Målen kan få dig att bli det absolut bästa av dig själv
7. Du får större möjligheter att leva ditt bästa liv
Bättre, större och starkare
Att sätta upp tydliga mål är därför viktigt för oss alla, oavsett ålder, kön och var vi befinner oss i livet. Jag kan inte tala för er kvinnor men för män är det extremt viktigt med mål och syfte eftersom du som man oftast blir bedömd, av såväl kvinnor som andra män, baserat på vad du lyckas prestera här i livet.
Prestationerna hos en man signalerar undermedvetet att han är en man med drivkraft, ambition och självdisciplin som får saker gjorda istället för att snacka en massa. Han gör någonting med sitt liv, bidrar till samhället och signalerar även att han kan konsten att förvärva resurser med hjälp av de kunskaper och färdigheter han besitter.
En man utan högre mål i livet, som slöar och maskar på jobbet, inte tar hand om sin hälsa utan istället ligger på soffan och konsumerar en massa skräp kommer därför inte att dra till sig någon uppmärksamhet. Åtminstone ingen positiv sådan, vilket kan låta grymt men det är tyvärr så naturen fungerar.
Tänk bara på hur det hade varit på stenåldern ifall en vuxen man bara låg och latade sig istället för att vara ute och jaga och samla ihop mat. Det hade inom kort inneburit en ganska säker svältdöd, samt utfrysning från övriga stammen för att inte ha dragit sitt strå till stacken.
Att sätta upp mål gör helt enkelt att du kan bli betydligt bättre, större och starkare som människa.
Syftet är minst lika viktigt som målen
Sedan är det viktigt att till sina mål ha ett syfte med dem, just för att du gör någonting med mer beslutsamhet ifall det finns ett bakomliggande syfte. När dina mål har ett tydligt syfte har du ett riktmärke med det du gör. Ifall du sätter upp mål utan syften så blir de bara punkter på en att-göra-lista att bocka av, och du kommer snart förlora entusiasmen längs vägen. Entusiasmen behövs ju för att du ska kunna uppnå dina storslagna mål och även ifall ingenting kan vara roligt jämt behöver det kännas meningsfullt, även i svåra tider.
Det är därför som företag utan ett tydligt syfte eller mening, förr eller senare kommer att gå under då man inte känner att man vare sig gör eller bidrar till något större.
Det är även en av förklaringarna till att vantrivseln på svenska arbetsplatser är enormt hög bland de anställda. Jag var själv en av de tiotusentals svenskar som till sist sade upp mig från min tjänst på grund av vantrivsel. Denna berodde på att arbetet efter några år inte kändes det minsta meningsfullt.
Läs även min artikel om 10 ovanor som alla starka män bör upphöra med:
https://vinnarskolan.se/artiklar/10-ovanor-att-sluta-med-for-starka-man/
Ibland kan vägen mot de stora målen
kännas oändligt lång
Efter att ha sprungit en halvmara i Tallinn den gångna helgen kan jag bara konstatera att vägen mot ens stora mål ibland kan kännas lång, oerhört lång. Särskilt ifall ens mål ligger flera minuter bort och man inte riktigt vet hur man ska ta sig dit, trots all den hårda träning och det asketiska leverne man lagt ned på detta hittills. Det kan under dygnen efter ett sådant lopp kännas lite smått deppigt att veta att ens drömmål ligger så oerhört långt bort. Kanske så långt bort att man aldrig kommer att nå dem eller ens komma i närheten.
Att säga att mina mål ligger långt bort just nu är ingen underdrift. I dagsläget är jag hela sju minuter bort från mitt personbästa på halvmaran och behöver kapa 13 minuter på dubbla distansen för att nå min drömtid på 2:20. En uppgift som blir allt annat än lätt!
Dock är det inte meningen att någonting i livet ska vara lätt, för hade allting gått som på en räkmacka hade man snart blivit understimulerad och antagligen inte gjort särskilt mycket för att förbättra sig. Det är just när stora utmaningar står för dörren som man har störst tillväxtpotential, kan lära sig mest och samtidigt härda sig ordentligt.
Därför är det dessa stunder av lite deppighet, funderingar och nedstämdhet som behövs för att väcka problemlösaren inom en, samt för att trigga igång ens målmedvetenhet och framförallt begäret. Begäret tenderar att bli allt större och kraftigare ju större och oöverstigligare målen tycks vara.
Det är bland annat därför som man hellre bör sätta skyhöga mål istället för mediokra mål som man vet att man kan uppnå utan större ansträngning.
Varför sätta upp skyhöga mål?
Det finns många anledningar till varför man bör sätta upp skyhöga mål istället för medelmåttiga och det är knappast för målens egen skull eller för att kunna glänsa och skryta inför andra. Det handlar mer om att skapa ett starkt begär, få större möjligheter att växa mer som människa och utöka sin bekvämlighetszon och tron på ens egna förmåga. Dessa fem skäl anser undertecknad vara utmärkta anledningar till att sätta upp riktigt höga mål i sitt liv. Kom dock ihåg att målen inte ska kännas hopplösa eller alltför omöjliga heller, för då är risken stor att du snart blir defaitistisk och ger upp ganska tidigt.
1. Begäret som triggas
Genom att sätta upp ett skyhögt mål så triggas dina starkaste begär. Begäret att dels uppnå det högt uppsatta målet men även att kunna bli en mycket bättre, större och starkare människa i processen. Begäret skapar även ett särskilt bild- och tankemönster som när du upprepar det dagligen, snart kommer att skapa små känslor av hur det känns när målet är uppfyllt. När du går omkring med denna känsla kommer du nästan automatiskt att ta och utföra alla de små steg som leder i riktning mot målet, men för det måste begäret vara tillräckligt stort.
Skriv därför ned dina högt uppsatta mål och den tidpunkt när du avser att ha uppnått dem. Det sätter igång tanke- och handlingsprocesserna betydligt snarare än ifall du inte sätter någon tidsgräns alls.
2. Du utmanar dina rådande föreställningar om vad som är möjligt
När vi sätter riktigt höga mål som vi vill uppnå och börjar arbeta mot dem så aktiveras snart även en tankeprocess där du alltmer börjar tro på målen och att de faktiskt är möjliga. När du under resan kommit ett steg närmre dina mål börjar du vips inse att det som förr ansågs som nästan omöjligt nu har blivit möjligt och när du kanske har uppnått det där skyhöga målet inser du att det finns ännu mer att ge. Det säger sig självt att bara genom att arbeta mot ett skyhögt mål och komma en bit på vägen så tänjer du redan på gränserna för vad du tidigare trodde var möjligt.
3. Stora mål tvingar oss att testa mer och lära oss snabbare
Eftersom tiden ofta är begränsad när det handlar om att nå stora mål, kan man oftast inte fortsätta på den inslagna banan för länge ifall den snart visar sig ohållbar. Man får därför snabbt kasta sig in på en ny bana och testa andra sätt som kanske fungerar bättre och så håller det på tills man hittat den bästa möjliga vägen. Att det blir många försök och misstag längs vägen är i sammanhanget ingenting negativt då man lär sig av misstagen, samtidigt som man vågar testa mycket nytt. Till sist har man nött in ett effektivt mönster att snabbt kunna testa nya sätt och samtidigt kunna lära sig en del i processen.
4. Högt satta mål får ut det bästa av en
Det är först när du arbetar mot riktigt höga mål som du på allvar testas som människa. Du tvingas bland annat att rannsaka dig själv, ta eget ansvar, använda ditt intellekt ordentligt, samarbeta, utforma nya strategier, lösa problem och utmana många av dina tidigare föreställningar. För att inte nämna ditt ego som får sig ena riktiga smällar under resans gång. Du tvingas att se på dig själv i ett helt annat ljus när du går igenom denna myriad av tester och utmaningar.
Att arbeta mot högt satta mål innebär ofta svårigheter längs vägen men det är ju när livet blir svårt och jobbigt som man har störst tillväxtpotential. Det är även då som många av dina bästa sidor kommer fram i ljuset, då dina sämre sidor bara riskerar att sabotera allting.
5. Du utvidgar din bekvämlighetszon
Att arbeta mot stora, svåra mål är ofta obekvämt av många anledningar (bristande erfarenhet, tidigare misslyckanden, folks omdömen, bristande tro på sin förmåga, etcetera) men det är just det som är halva poängen. Främst för att du tvingas ur din invanda bekvämlighetszon och in i något nytt och outforskat. Det vi ännu inte har upplevt eller utforskat skrämmer oss lika mycket som det fascinerar oss. Det är genom att ta det där första steget ur bekvämlighetszonen och snart upptäcka att det inte var så farligt, som vi faktiskt växer. För när du har tagit det där första steget kan du snart ta ett till och ett till och ett till. Det som från början var extremt obekvämt har nu blivit det nya normala. Ju större mål du har, desto större kliv ur bekvämlighetszonen kommer du behöva ta.
Efter att ha läst dessa rader borde du vara mer än motiverad och redo att börja skriva ned några riktigt stora mål som du snart börjar arbeta mot.