Med stöd av Tillväxtverket ska 11 myndigheter ges i uppdrag att arbeta för enklare regelverk. Syftet med den så kallade förenklingsagendan är att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader, samt att uppmuntra till nystartandet av företag. Initiativet stöds av såväl finansminister Elisabeth Svantesson (M) som flertalet statsråd.
OBS! Artikeln är skriven i juli i fjol och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/sa-ska-foretagens-regelbordor-minska/
Initiativet till regelförenklingarna är en viktig åtgärd med avseende på den lågkonjunktur som Sverige fortsatt befinner sig i och där bland annat företagskonkurserna ökat kraftigt. Till stor del på grund av den höga inflationen men även administrativa kostnader och bördor.
Nödvändigt för välståndet
Näringsminister Ebba Busch (KD) säger i pressmeddelandet att det ska vara enkelt att utveckla och driva företag i Sverige. Därför ska de myndigheter som är särskilt viktiga för dem se över regelverken som påverkar regelbördan. Mindre regelkrångel kommer därmed att öka möjligheterna för företag och entreprenörer att fokusera på sina kärnverksamheter.
Finansministern säger att företagen är det som gjort den svenska ekonomin stark och att det därför är viktigt att de nya regelförenklingarna tas fram så snart som möjligt.
Hon får medhåll av arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) som säger att minskad byråkrati och regelkrångel inte enbart behövs för tillväxten. Det är även ett viktigt steg mot att göra Sverige till ett ännu mer attraktivt land för innovation och entreprenörskap.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/svenska-skolan-formar-robotar/
Ska pressa myndigheterna
Näringsutskottets ordförande, Tobias Andersson (SD), säger att regeringsuppdragen sätter press på de berörda myndigheterna att arbeta mer aktivt med de regelförenklingar som behövs för ett bättre näringslivsklimat i Sverige.
Myndigheterna ska bland annat kartlägga och analysera vilka möjligheter till regelförändringar som finns inom deras verksamhetsområden. Under kartläggningen ska de utgå från företagens perspektiv, förutsättningar och behov för att kunna identifiera de regelverk som är mest betungande för företagen.
När kartläggningen och analysen är genomförd ska myndigheterna se över och förenkla såväl egna föreskrifter som allmänna råd.
Myndigheterna som berörs
Följande myndigheter omfattas av uppdraget att förenkla regelverk:
- Arbetsmiljöverket
- Folkhälsomyndigheten
- Havs- och vattenmyndigheten
- Kemikalieinspektionen
- Livsmedelsverket
- Naturvårdsverket
- Skatteverket
- Statens jordbruksverk
- Statistiska centralbyrån (SCB)
- Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)
- Sveriges geologiska undersökning (SGU)
Fakta (bakgrunden till initiativet – enligt regeringen):
- Det svenska näringslivets långsiktiga konkurrenskraft är avgörande för Sveriges välstånd. Förenklingspolitiken är en viktig del av näringspolitiken och bidrar till att stärka konkurrenskraften och skapa fler jobb i fler och växande företag.
- I Sverige ska det vara enkelt att starta, driva och utveckla företag. Regelbördan och de administrativa kostnaderna behöver minska. Företag och entreprenörer ska kunna fokusera på sina kärnverksamheter.
- Tillväxtverkets uppföljningar har visat att företagens regelbörda har ökat över tid. För att bryta trenden och minska företagens kostnader bedriver regeringen en offensiv förenklingsagenda.
- Satsningen på förenklingsåtgärder i årets budget omfattar totalt 51,5 miljoner kronor.
Källa: regeringen.se