Därför ruinerar sociala medier våra liv (10 anledningar)

Passa dig för det destruktiva bruket som skadar både hjärnan och fysiken

Sociala medier är något som nästan alla av oss har använt eller kanske använder flera gånger i veckan. Rätt använda kan de vara grymma verktyg för marknadsföring av ditt företag, dina tjänster eller produkter och för att hålla kontakten med familj och vänner. Felaktigt använda kan de dock ruinera ditt liv.

Länk till originalartikeln på Frihetsnytt (där jag även är skribent):
https://frihetsnytt.se/darfor-ruinerar-sociala-medier-vara-liv/

En modern företeelse

Sociala medier har hos befolkningen bara funnits i drygt två decennier, ett drygt decennium mindre än internet i hemmen. Minns när jag 1997 kopplade upp 56k-modemet till datorn och den där hemsidan långsamt laddades upp, pixel för pixel, vilket tog några minuter. I brist på fantasi skrev man som webbadress in de fåtal hemsidor man hade sett på mjölkpaketen och samtidigt hade man inte den blekaste aning om hur raketsnabbt utvecklingen skulle gå.

Bara några år senare laddade man ned spel och filmer, samtidigt som de första sociala medierna började dyka upp i form av MySpace och Sveriges motsvarighet Lunarstorm.

Det senare lanserades precis vid millennieskiftet men det skulle dock ta 3 ½ år till innan undertecknad skapade ett konto där. Minns att det verkligen var ansträngande att hålla igång det där kontot eftersom man fick så kallade ”statuspoäng” efter hur aktiv man var på forumet. För att inte tala om uppladdningen av ett profilfoto med mobilbilder som var så suddiga att man såg alla pixlarna. Hos mig blev det aldrig någon hit och efter två år hade jag lagt ned mitt konto.

Det var just kring denna tidpunkt (2004/05) som Facebook grundades men det skulle ta några år till innan jag själv hakade på detta sociala medienätverk. Våren 2007 gick jag till sist gick med och tur i oturen var mobilerna inte så smarta vid den tiden, vilket gjorde att man var bunden till en stationär dator för att kunna hantera sitt konto. Något som gjorde hanterandet av kontot bökigt och man surfade inte mycket mer än nödvändigt. Jag minns tydligt kicken man fick av att logga in på sitt konto för att se vilka aviseringar som hade dykt upp.

Det skulle dock dröja några få år till innan de smarta telefonerna gjorde entré i var mans hand och det var härifrån som den stora psykosociala katastrofen accelererade på riktigt.

Behovet av flocken och sociala möten

Masajerna i Kenya och Tanzania lever än idag ungefär
som de alltid har gjo
rt, utan sociala medier.

Människan är ett flockdjur, om än ett mer avancerat flockdjur då vi kan kommunicera via ord och text. Vi är även sociala varelser som alla har ett behov av mänsklig kontakt, introverta som extroverta.
Vi har genom årtusenden dock varit mer anpassade till ett liv i små samhällen och byar snarare än stora metropoler och tätbefolkade förorter.

Antalet sociala kontakter och människor vi mötte var få men ändå livsviktiga för vår fort- och överlevnad. Att känna sig uppskattad, betydelsefull och bekräftad av andra stammedlemmar innebar inte bara gemenskap, utan var även en garant från att inte bli utfryst ur gemenskapen och lämnad åt sitt öde. Detta var, och är fortfarande, särskilt viktigt för kvinnor då en utfrysning från stammen ofta var lika med en dödsdom. Därav deras försiktighet och överrepresentation när det gäller konsensustänk som vi ser än idag.

Den naturliga och nedärvda ordningen vändes dock uppochner i samband med industrialismens intåg under framförallt 1800-talet när urbaniseringen tilltog och alltfler människor trängdes på små ytor. Antalet människor som man kunde möta under sin livstid ökade hundrafalt, samtidigt som alltmer kom att styras av tiden och tekniken. Det säger sig självt att den snabba utvecklingen med de nya, snabbare sätten att mötas på blev ganska onaturliga, konstlade och många till antalet.
Dock var man fortfarande tvungen att gå ut och möta folk för socialt umgänge och bekräftelse eftersom telefonen bara innebar muntlig kommunikation utan ansikten.

De kapar vår biologi utan att vi vet om det

Sociala medier är onekligen en sorts
hjärntvätt som förslavar oss.

Den stora omdaningen kom därför i samband med internets framfart och i synnerhet de smarta telefonernas. Att helt plötsligt kunna komma i kontakt med miljontals människor världen över genom några knapptryckningar är något som människan aldrig tidigare kunnat göra. Det är inte underligt att denna teknik spelar ett stort spratt med vår uråldriga biologi.

”Varför gå ut och möta några få när jag kan få kontakt med hundratals fler via mobilen?”
”Varför slipa på mina personliga kvalitéer inför möten i den riktiga världen när jag bara kan snygga till mig, ta en lättklädd selfie och få tusentals gilla för att bara finnas till?”
”Varför gå ut och agera när jag istället kan skriva av mig alla mina klagomål på Fejan?”

Att kunna möta hundratals främmande människor inom loppet av ett dygn och få deras bekräftelse var något som tog åratal innan industrialismens intåg. Inte undra på att vi får snabba dopaminkickar som sedan dör ut lika snabbt, varpå vi sen behöver ännu mer bekräftelse för att uppnå samma effekt. Skulle vi inte få det så blir vi snart deppiga och känner oss värdelösa, osynliga och obetydliga. Vi mår psykiskt dåligt ifall vi inte fått tillräckligt många gilla för vår senaste selfie eller video som vi lagt upp.

Denna psykiska ohälsa, som användandet av sociala medier orsakat, har varit särskilt stor bland ungdomar, något som socialpsykologen Jonathan Haidt tog upp i en kort informativ video för två år sedan.

På dessa sätt kan sociala medier förstöra ditt liv

Är det därmed konstigt att sociala medier gör de flesta av oss latare, mer självupptagna, tomma och narcissistiska som människor?
Detta är dessvärre bara några av baksidorna med sociala medier då det finns många fler. Även ifall nästan samtliga av dem är psykiska så påverkar det förr eller senare vår fysiska hälsa också eftersom de hänger samman. Mår du dåligt psykiskt kommer du att få mindre energi, lust och motivation till att hålla dig i form men även göra de trevliga saker i ditt liv som betyder mest. Det är inte för inte som sociala medier ger ett ordentligt bidrag till den eskalerade psykiska ohälsan i framförallt i-länder.
Något som det råder konsensus kring i forskarvärlden på området:

1. Din psykiska hälsa försämras

Att dagligen gå in på Fejan eller Instagram och få se både statusuppdateringar och bilder på höjdpunkterna i andras liv gör dig deppig då ditt eget liv framstår som högst mediokert i jämförelse. Lägg därtill den bekräftelse du inte får för din senaste uppdatering och det känns plötsligt som att du är helt betydelselös jämfört med andra.
Mycket av det som publiceras på sociala medier är kraftigt överdrivet och man får sällan se allt elände som kanske pågår bakom kulisserna.

2. Likaså din självbild

Att dagligen få se massvis med bilder på kända, vältränade, solbrända och snygga personer får en själv att framstå som väldigt alldaglig eller kanske rentav ful i jämförelse. Detta inger lätt bilden av att merparten av världen består av jättesnygga och framgångsrika personer medan man själv hör till det alldagliga fåtalet. I verkligheten är det endast ett fåtal som ser så bra ut i verkligheten då många av bilderna är photoshoppade med diverse filter. Detta är ett av många spratt som sociala medier spelar med dina sinnen och som lätt får dig själv att framstå som otränad och ful i sammanhanget.
Kolla alltid runtomkring dig i den verkliga världen först innan du dömer ut dig själv efter några minuters surfande på sociala medier.

3. Din integritet kränks

En biverkning som sällan diskuteras är hur din integritet kapas till ett absolut minimum när du registrerar dig på social medier. Inte bara fyller du i namn, födelsedag, boendeort och mycket annat (redan där borde många höja på ögonbrynen), du tvingas även acceptera kakor, annonser och annat elände som algoritmerna sedan riktar mot dig specifikt. Allt du skriver, gillar och bilderna du lägger ut på dessa medier kommer inte att försvinna bara för att du tar bort dem. Tar någon en skärmdump eller sparar bilden så kommer den att finnas ute på nätet för evigt.
Tänk på det, ni föräldrar som ständigt lägger ut bilder på era barn. Ni vet aldrig vad pedofiler och sexualbrottslingar kan göra tack vare informationen ni lägger ut.

För att inte tala om din position som avges varje gång du loggar in. Oavsett alla integritetsgarantier som ges vid registreringen förblir du övervakad varje gång du loggar in på ditt konto. Sorgligt men sant, vilket är ännu en anledning till att använda dessa medier sparsamt.

4. Uppmuntrar till destruktiva beteenden

Många av de populäraste filmerna och bilderna som florerar på sociala medier har ofta ett ganska destruktivt och nedbrytande innehåll. Unga människor är lättpåverkade och när dessa filmer flödar fritt så är det lätt hänt att många av dem tar efter dåliga och destruktiva beteenden. Det är inte konstigt att många föräldrar är oroade över denna utveckling men där är det faktiskt även deras ansvar att se till att barnen/ungdomarna inte får tillgång till sociala medier.
Gulliga husdjursfilmer må vara ganska harmlösa på ytan men de är farliga just för att de gör dig passiv och bara vill bli matad med mer av den varan, vilket leder in på nästa punkt.

5. De är beroendeframkallande

Att social media är mer beroendeframkallande och farligare för vår psykiska hälsa än alkohol och cigaretter är något som konstateras av alltfler forskare. Att få vara del av en gemenskap och inte bli utstött från flocken är för människan trots allt viktigare än alkohol, cigaretter och droger som man kan leva helt utan. För utan flocken/gemenskapen och bekräftelsen blir du utlämnad åt ditt öde, varpå stigmatisering, utfrysning och mobbning på sociala medier kan kännas som en dödsdom. Att därför sitta inne på sociala medier hela tiden, scrolla runt och uppdatera sin egen status med bilder, texter och annat blir därför lika med överlevnad för många.

Ett behov som lätt blir till en tvångshandling och beroende där man lägger flera timmar om dagen på dessa medier.
Alltmedan de sociala mediejättarna skrattar hela vägen till banken (samt staten som får in ännu mer frivillig information om användarna).

6. Nätmobbning och offentlig förnedring

Bland det absolut värsta som dyker upp på sociala medier är den offentliga mobbning och förnedring som förekommer där. Det är en sak att säga något ironiskt med glimten i ögat men att offentligt hänga ut eller peka ut oskyldiga personer som det ena eller det andra slutar sällan väl, särskilt inte för offret. Något som lett till att många personer genom åren tagit livet av sig efter offentliga uthängningar då text och bilder finns ute för evigt och man som offer har svårt att försvara sig och motbevisa det som sagts.

Detta påminner skrämmande nog om hur våra stora etablerade medier har betett sig mot enskilda dissidenter och avvikare av olika slag under de senaste decennierna. Något som inte bör ses med blida ögon eller glömmas bort i sammanhanget.

7. Förstörda relationer

Att sociala medier resulterar i en del svartsjuka, avundsjuka och missunnsamhet är ingen nyhet för de flesta. Många är de som förlorat sin partner efter att ha setts på bild med någon av det motsatta könet eller fått mottaga småaktiga kommentarer från avundsjuka släktingar och familjemedlemmar när de sett bilden på ens nya bil. Det är otroligt lätt att dra diverse slutsatser efter att ha sett något på bild och saken blir inte bättre för att man agerar i affekt på det man ser och som man antagligen inte vet särskilt mycket om.
Man ska därför ta allt man ser på sociala medier med en stor nypa salt och än hellre, använda dem betydligt sparsammare. Annars kan det kosta många av dina viktigaste relationer framöver.

8. Minskad socialisering i verkliga livet

En vanlig syn idag.

Ju mer du surfar runt på internet och sociala medier, desto mindre tid lägger du sedan på riktiga möten i den riktiga världen. Varför gå ut och möta folk när man istället kan chatta via mobilen och få omedelbar bekräftelse från hundratals människor? Det här med bekvämligheten och förslappningen är ett mönster som går igen inom alla åldersgrupper där sociala medier används flitigt, även ifall verkliga möten är det som vår biologi och psykologi kräver. Därför är det inte konstigt att personer som surfar mycket på mobilen och sociala medier, blir allt mindre sociala och mottagliga i den verkliga världen. Detta är ännu en god anledning till att det borde kallas osociala medier.

9. Alla nätbrottslingar och bedragare som florerar

Förutom alla nätmobbare och uppviglare som florerar på sociala medier så finns där även gott om kriminella och bedragare som spanar in lämpliga, lättlurade offer. Dels pedofiler och sexualbrottslingar av olika slag men även rånare, våldsbrottslingar, stöldligor och ekonomiska bedragare som planerar nästa stöt. Att lägga ut en bild på din senaste privata ägodel eller semestervy är därför ingen bra idé, då det kan betyda ett ovälkommet inbrott medan du är bortrest. Därutöver finns det massvis med Nigeriabrev och personer som samlar in pengar efter påstådda olyckor och hemskheter som sedan visade sig vara en bluff.

Skänk därför aldrig bort privat information eller pengar till okända personer eller organisationer som du nyligen sett på sociala medier.

10. De slösar bort din värdefulla tid

Sociala medier är en av de värsta tidstjuvar som finns med tanke på hur lite de tillför. Att sitta i timmar och bara scrolla passivt i flödet för att ta del av andras framgångsrika liv är helt meningslöst och för dig knappast närmre dina stora mål och planer i livet. Tvärtom blir du bara en ännu större soffpotatis som sitter och ältar ditt eget tråkiga liv istället för att skrida till handling och ändra på det.

Använd istället tiden till att bli din bästa version och jobba mot dina egna mål som du har satt upp. Har du ännu inte gjort det, är det kanske hög tid att börja skriva ned dem för att därefter ta de första konkreta stegen. Ska du trots allt använda sociala medier bör du använda dem rätt och väldigt sparsamt, det vill säga inte mer än du behöver, vilket leder mig in på slutorden.

På tal om att använda sin tid effektiv. Läs gärna min tidigare artikel om hur du gör din pendlartid till effektiv guldtid:
https://vinnarskolan.se/artiklar/gor-pendlandet-till-effektiv-guldtid/

Använd sociala medier sparsamt och rätt

Det finns många sätt på vilka sociala medier kan ruinera ditt liv men rätt använda kan de vara en stor tillgång som för ditt liv framåt. Mina slutord blir därför att använda dessa så klokt och sparsamt som möjligt, det vill säga endast när du behöver och inte mer än så. Här är därför några förslag på hur du kan utnyttja dem maximalt och på rätt sätt, så att de blir till gagn för ditt liv istället för en nedbrytande belastning:

  • Sätt ett tak på 30 min/dag (eller dylikt) och håll dig till det
  • Använd dem till att marknadsföra din verksamhet/företag
  • Samt till att hålla kontakter med vänner, familj och släktingar
  • Scrolla inte runt för att se vad alla andra gör i sina liv, det är ett slöseri med din tid
  • Var sparsam med statusuppdateringar och ha för vana att radera dem efter ett tag
  • Lägg inte ut bilder på dina barn/ungdomar eftersom de lätt kan bli offer för pedofiler och andra skumma typer som snokar runt på nätet efter offer.
  • Lägg aldrig ut bilder och/eller texter i syfte att söka bekräftelse (det blåser bara upp egot, särskilt hos kvinnor för vilka bekräftelse är viktigare)
  • Som användare bör du inte heller ge onödig bekräftelse till folk som inte förtjänat det (ett snyggt ansikte betyder inte mycket ifall det är allt personen har)
  • Särskilt ni män bör inte lägga en enda minut av er dyrbara tid till att smöra, berömma och ge bekräftelse till kvinnor som tar lättklädda selfies och liknande. Ert fjäskande är inte bara ett beteende som hör veklingar och förlorare till, det är även huvudanledningen till de uppblåsta egon som dessa kvinnor sedan får.

Alexander Söderberg (f d analytisk kemist & elitidrottsman)

Dela visdomen!

Se även:

God jul till er alla!

Vinnarskolantis, december 24, 2024 12:24e mURL:Embed: Jag (Alexander) och Vinnarskolan vill bara passa på att skicka

God jul till er alla!

Vinnarskolantis, december 24, 2024 12:24e mURL:Embed: Jag (Alexander) och Vinnarskolan vill bara passa på att skicka