I början av 2025 kommer Livsmedelsverket att presentera sina nya kostråd och enligt förslagen, som nu går ut på remiss, bör svenskarna äta ännu mindre rött kött och mättat fett än idag. Dels för att minska klimatavtrycket men framförallt för att minska risken för såväl tjock- och ändtarmscancer som hjärt- och kärlsjukdomar.
De vetenskapliga beläggen för en koppling mellan konsumtionen av rött kött och ökad risk för cancersjukdomar är dock fortsatt svaga. Samtidigt finns det fortsatt starka kopplingar mellan Livsmedelsverket och livsmedelsindustrin.
Livsmedelsverkets kostråd har förändrats väldigt lite det senaste årtiondet och ska spegla de nordiska näringsrekommendationerna som presenterades förra året, vilka bland annat Frihetsnytt tog upp1.
OBS! Artikeln är skriven i september i fjol och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/livsmedelsverkets-underliga-uppmaning-om-naringsrik-mat/
Ännu mindre rött kött på tallriken

Ett av huvudbudskapen i de nya kostråden är att konsumtionen av rött kött (från nöt, gris, får och vilt), av hälsoskäl, bör minskas ännu mer. Från nuvarande 500 gram /vecka till 350 gram /vecka, där bara en liten del bör bestå av rött processat kött. Det vill säga charkprodukter i form av skinka, salami och korv.
Genomsnittet bland vuxna ligger i dagsläget på 511 gram rött kött/vecka, där andelen kvinnor och män som idag äter 350 gram eller mindre ligger på endast 37 respektive 15 procent. En konsumtion som livsmedelsverkets näringsfysiolog, Åsa Brugård Konde, fortfarande anser vara för hög:
– Det finns starkt vetenskapligt stöd för en koppling mellan köttkonsumtion och cancer i tjocktarm och ändtarm, särskilt för charkprodukter.
Svaga belägg för samband
Kopplingen mellan konsumtionen av rött kött och olika cancerformer – som medier och myndigheter skrivit om i årtionden – saknar dock seriösa vetenskapliga belägg. Flertalet forskare som gått in på djupet och jämfört hundratals studier där denna slutsats dragits2, har sällan hittat några sådana kopplingar.
Däremot har de funnit en mängd andra livsstilsfaktorer som kan påverka risken för olika cancerformer, såsom sockerintag, tobak, sömnbrist, fysisk inaktivitet och alkoholkonsumtion. Rött oprocessat kött kan tvärtom vara ett näringsrikt livsmedel med tanke på de stora mängderna biotillgängligt3 protein och hemjärn.
Starka kopplingar till livsmedelsindustrin

Det är sedan länge känt att stora livsmedelsföretag (bland annat Nestlé, Coca-Cola och Kelloggs) köpt in sig hos Livsmedelsverket och även påverkat myndigheten med hjälp av skickliga lobbyister. Detta har även skett inom EU där inflytelserika lobbygrupper från livsmedelsjättar under lång tid varit med och utformat kostråden.
Påverkansoperationerna bedrivs för att öka försäljningen från billig, bearbetad skräpmat (chips, kakor, godis och läsk), då denna har väldigt höga vinstmarginaler jämfört med animalisk mat. De allt större vinsterna kan sedan användas för att köpa ytterligare makt och inflytande över livsmedelsmarknaden, på bekostnad av konsumenterna.
Därför bör man tänka kritiskt när myndigheten presenterar dessa förslag till nya kostråd.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/sa-kan-man-minska-risken-for-depression/
Fakta (Livsmedelsverkets förslag till nya råd):
Nya råd:

- Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen – gärna mer. Välj en stor andel grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök, variera sorterna.
- Ät baljväxter ofta – gärna varje dag.
- Ät högst 350 gram rött kött i veckan, varav endast en liten andel bör vara charkprodukter.
Råd som kvartstår
- Ät mer fullkorn. Välj andra spannmålsprodukter framför ris.
- Ät 20–30 gram nötter om dagen. Fröer kan också ingå i kosten.
- Välj rapsolja eller andra nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
- Magra, osötade mejeriprodukter, gärna fermenterade som fil och yoghurt, varje dag, eller berikade vegetabiliska alternativ.
- Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
- Begränsa konsumtionen av godis, choklad, glass, bakverk och sockersötade drycker.
- Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj salt med jod.
- Begränsa intaget av alkoholhaltiga drycker.
- Välj vatten framför andra drycker.
- Myndighetens råd till särskilda grupper, som gravida, ammande, spädbarn, småbarn och äldre, kommer att uppdateras senare.
Källa: Livsmedelsverket
- Rekommendationer som – ifall de efterlevs i praktiken – riskerar att skapa näringsbrist hos samhällets sköraste (barn, äldre och sjuka), vilka ofta är helt utelämnade till offentliga institutioner.
- En sådan studie där man jämför flera olika studier, kallas för meta-analays.
- Det vill säga, hur lätt kroppen kan ta upp näringsämnena i födan. Hemjärn är den sorts järn som kroppen tar upp väldigt lätt och som enbart kan hittas i animalisk föda.