Många av Storbritanniens mest förmögna hotar med att lämna landet ifall labourregeringens planer på en ny förmögenhetsskatt blir verklighet. En av landets rikaste utländska entreprenörer säger att förslaget riskerar att göra Storbritannien till en ”no go”-zon för rika.
OBS! Artikeln är skriven i juli i fjol och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Vinnarskolans YT-kanal:
https://frihetsnytt.se/hot-om-ny-skatt-far-rika-att-overvaga-flykt/
Sverige hade tidigare en förmögenhetsskatt som dock avskaffades i början av 2007. Dessförinnan uppgick den till 1,5 procent på förmögenheter över 1,5 miljoner kronor för ensamstående och 3 miljoner kronor för gifta eller sammanboende. Inom EU är Spanien idag det enda land som har en renodlad förmögenhetsskatt på inhemska tillgångar.
Hotar jobben och företagandet
Den ultraförmögne entreprenören Bassim Haidar ser stora risker med den föreslagna skattereformen. Han varnar för att den kan komma att skrämma iväg såväl verksamma entreprenörer i Storbritannien som internationella företagare. Något som skulle hota både jobben och skada den brittiska ekonomin.
Den nytillträdde brittiska premiärministern Keir Starmer delar inte Haidars uppfattningar, utan anser att landets skattesystem ska bli mer rättvist och bör användas till förbättringar inom välfärden.
Rishi Sunaks tidigare konservativa regering presenterade så sent som i mars i år planer på att fasa ut det sekelgamla kravet i skattesystemet. Ett krav som gått ut på att rika individer förblir skattepliktiga för inkomster som intjänats utomlands.
Läs även:
https://frihetsnytt.se/hot-om-ny-skatt-far-rika-att-overvaga-flykt/
Starmer gör vänstersväng
Premiärminister Starmer och finansminister Rachel Reeves vill däremot göra det motsatta och istället skrota lättnaderna för icke-brittiska tillgångar som tillhör de förmögnaste utlandsfödda.
Haidar vill att de omprövar sina planer och istället ersätter förslaget med en ny sexsiffrig årlig skatt för personer med nettoförmögenheter som överstiger 5 miljoner pund (68 miljoner kronor). En skatt som enligt hans beräkningar skulle inbringa ytterligare 4 miljarder pund per år till statskassan, samtidigt som företag och entreprenörer förblir kvar i landet.
-“Att beskattas så hårt på förmögenheter som genereras utanför Storbritannien, kanske flera år innan människor ens flyttade till landet, är orättvist”, säger han till Reuters.
Stöds av andra rika britter
Starmers regering är dock inte ensamma om förslaget. Även ideella organisationer som Patriotic Millionaires UK1 driver en kampanj för införa årliga förmögenhetsavgifter för superrika.
Deras företrädare säger att en tvåprocenting skatt på förmögenheter som överstiger 10 miljoner pund endast skulle påverka omkring 20 000 invånare och samtidigt dra in 24 miljarder pund i skatter. De bör dock vara försiktiga med vad de önskar då många av landets rikaste lätt kan styra kosan till skatteparadis som Dubai och Singapore när de så önskar.
Med sig tar de då inte bara stora förmögenheter som lämnar landet utan även stora företag och arbetstillfällen. Sedan Norge höjde sin förmögenhetsskatt 2022 (från 0,85 till 1,1 procent) har 60 miljardärer och mångmiljonärer flyttat till bland annat Schweiz, Cypern och Italien där skatten är mycket lägre.
Fakta (förmögenhetsskatter i Europa):
- Sverige hade tidigare en förmögenhetsskatt som dock avskaffades 1 januari 2007
- Den norska förmögenhetsskatten är på 1,1 procent och omfattar tillgångar på över 1,7 miljoner norska kronor.
- Det är idag ytterst få länder som beskattar förmögenhet. Inom EU är det bara Spanien som har kvar förmögenhetsskatt (med undantag i vissa regioner).
- Nederländerna och Italien har däremot beskattning av vissa tillgångar medan Frankrike avskaffade förmögenhetsskatten 2018.
- Visserligen har Schweiz en viss form av förmögenhetsskatt, men den är i hög grad förhandlingsbar i ett system som i grunden skiljer sig från andra länder.
- Normalt utgår visserligen källskatt i Schweiz på räntor och utdelningar men generellt finns möjlighet att få hela skatten krediterad.
Källa: Svenskt Näringsliv