Under julledigheten är det lätt att bli bekväm och förslappad. Här är därför några tips på vad man kan göra för att hålla igång (eller komma igång) med motionen även under julhelgen. Skjut inte upp och vänta tills efter nyår. Foto: Envato

Så håller du igång (eller kommer igång) under julledigheten

Varför är det så viktigt att hålla igång under julledigheten och varför nonchalerar alltför många svenskar denna välbehövliga motion efter julmaten.
Då julen för många är förknippat med stor stress över längre tid bör man ge stressen åtminstone några dagar att rinna av. Dagar då man inte bör tänka alltför mycket på jobb eller en mängd saker som ska fixas. Lika viktigt är att hålla igång kroppen (och knoppen) genom att motionera regelbundet. Dels för att få igång kroppen och ämnesomsättningen efter den tunga julmaten men även för att komma igång med en god vana innan nyår.

OBS! Artikeln är skriven i december förra året och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt. Fotot ovan: Envato
https://frihetsnytt.se/sa-haller-du-igang-under-julledigheten-1/

Julen – stressens högtid

För många är Julhelgen och i synnerhet Julafton den kanske stressigaste tiden på hela året. Vid sidan av ens ordinarie arbetsuppgifter, plikter och fritidsintressen är det mycket som ska fixas och göras ifall man firar jul på hemmaplan. Särskilt ifall man avser fira traditionsenligt (med alla tillbehör) och kanske har den närmaste familjen och släkten över på besök. Då ska det inhandlas julklappar, julmat, julpynt och mycket mer, som sedan ska förberedas. Något som kan föra en mot bristningsgränsen ifall både en själv och omgivningen har högt ställda förväntningar på julfirandet.

Att allt detta ska äga rum under den mörka, kalla årstiden (åtminstone för oss som bor långt upp på norra halvklotet) kan göra det hela extra utmanande och dränerande. Fastän jag har full förståelse för att många befinner sig i denna sits och känner sig väldigt stressade inför julen handlar det till syvende och sist om den egna inställningen. Ofta är det man själv som målar upp alla skyhöga förväntningar och krav på en, bara för man tror att omgivningen gör det. Oftast går det alldeles utmärkt att sänka dessa krav (det vill säga alla måsten) en aning, utan att ens närmaste tar illa vid sig eller blir besvikna (kränkta).

De flesta av oss är vanliga, fullt fungerande människor och som sådana har vi full förståelse för att alla inte kan göra allting perfekt och i tid. Det är trots allt själva tanken bakom uppoffringen som räknas. Det handlar bara om att själva kunna säga det viktiga ordet ’nej’ om man känner att det håller på att bli för mycket av julstressen. De flesta kommer att förstå dig och att även du behöver koppla av inom det som ska vara just avkopplingens högtid.
Finns det trots allt någon/några som inte gör det ligger problemet hos dem och inte hos dig.

Likaså avkopplingens och eftertankens

Julen är avkopplingens och eftertankens högtid. Därför kan man behöva lite egentid under julhelgen. Foto:Envato

När det handlar om Julen och Julafton är den faktiskt – bortsett från alla traditioner – tänkt att vara avkopplingens, gemenskapens och eftertankens högtid. Julklappar och julmat är egentligen sekundärt då det viktigaste är att vara tillsammans, umgås och koppla av med samtal, god mat och dryck och kanske något sällskapsspel, helst framför brasan. Att få ett välbehövligt andrum från alla måsten och saker som måste göras och bara få vara en liten stund.

Man kanske för övrigt inte alltid är överens med sina närmaste om allting men under julafton är det sådant som man (oftast) kan lägga åt sidan för en stund. Det är det som är halva meningen med julen och julstämningen, att man lägger pågående groll, konflikter och andra tråkigheter åt sidan för att tillfälligt kunna umgås. Det finns givetvis en gräns där det i vissa fall kan vara bäst för alla inblandade att fira jul på varsitt håll men det är inte dessa specialfall jag avser.

Precis lika mycket som man bör ta sig tillfället att umgås med sina närmaste bör man även ta sig en stund för lite egentid, det vill säga självvald avskildhet mellan varven. Detta är något som alla behöver emellanåt (även de mest extraverta) då det är ett utmärkt tillfälle att samla sina tankar och reflektioner, utan bakgrundsbrus. Det här är något vi behöver ta oss tid till varje dag egentligen, särskilt i juletider när många av oss varit lite mer stressade än vanligt.

Det här var något jag skrev en artikel om ganska nyligen och vilket bättre tillfälle finns det till egentid än under årets sista veckor? Den tid när naturen gått i dvala och det är lugnt, tyst och fridfullt utomhus.  Här har man ett utmärkt tillfälle att förena nytta och nöje genom att gå en uppfriskande långpromenad i vinterlandskapet.

Lätt att bli förslappad

Förr i tiden var julen en av få gånger på året man kunde få äta sig riktigt mätt. Foto: Wikipedia /Carl Larsson

Fastän julen primärt bör vara en tid för avkoppling och eftertanke gäller det att även ta avkopplingen med måtta då vårt inbyggda behov av motion och rörelse fortfarande finns kvar, även under högtiderna. I synnerhet när man ätit mycket tung julmat och sötsaker som lätt gör att man lägger på sig extrakilon. Åtminstone så länge maten inte motioneras eller fastas bort vill säga. Det är lätt att bli bekväm när man har tagit några vilodagar från rutinerna men det är just den bekvämligheten som kan bli mycket kostsam längre fram.

Att förbli stillasittande längre tid än man egentligen behöver gör det inte bara svårare att bli av med eventuella extrakilon, såväl fysiskt som mentalt. Det blir även svårare att komma igång med själva träningen ju längre du skjuter upp den och det hela kan på kort tid bli en ond cirkel. Man börjar snart hitta på ursäkter och struntar i träningen vid minsta lilla känning eller småskavank. Skälet till att många misslyckas med just detta nyårslöfte (att komma i form) beror just på att de skjuter upp löftet tills efter Nyår istället för att börja idag.

De flesta som beklagar sig över att de gått upp alltför mycket i vikt under julledigheten är oftast de som förslappat sig själva och inte gjort många handtag för att hålla sig i form. Det bästa motmedlet mot att bli förslappad är därför att hålla igång under julledigheten. Det behöver inte vara mycket eller intensivt, huvudsaken är att man rör på sig och börjar (eller fortsätter) denna goda vana, även under sin lediga tid.

Lika viktigt är givetvis att inte äta mer än man behöver och blir det julmat över kan den (oftast) alltid sparas till ett senare tillfälle. Att slänga fullt ätlig mat – särskilt finare mat – är inte bara odygdigt och slösaktigt. Det är även ett hån mot bönderna som producerat maten och dessutom osolidariskt mot alla de som inte har möjlighet att äta sig mätta.

Din dåliga form beror på dig själv

Bilringarna blev inte till över en natt. De kom till efter åratal av nonchalans och dåliga livsval. Foto: Envato

Saken är den att ifall man inte anser sig ha tid och möjlighet att motionera på sin lediga tid, hur ska man då hitta den tiden när jobbet och vardagen drar igång som vanligt igen?
Du kommer knappast ha mer tid över till motion och träning då (i framtiden) än vad du har idag när du kanske är ledig. Det är snarare dålig planering kombinerat med dålig självdisciplin, dåliga vanor och fel inställning som gör att du inte kommer igång på din fritid. Det ovannämnda och att inte ibland kunna sätta dig själv först när det handlar om din hälsa.

Ibland är ’nej’ det viktigaste ordet du kan säga och de flesta kommer ha förståelse för att du inte alltid kan vara andra till lags. Ju tidigare du håller dig själv ansvarig (inte andra) för att träningen/motionen aldrig blir av, desto snarare kan du komma tillrätta med dina tillkortakommanden och oönskade resultat såhär långt. Det fina med det hela är att du då återtar makten över ditt liv och därefter kan styra det i den riktning du önskar. Det är raka motsatsen till offermentaliteten där man hela tiden håller andra ansvariga för sina tillkortakommanden och aldrig anser sig ha makten över sig själv och sitt liv.

Det låter kanske grymt (i dagens ansvarsbefriade värld) att hålla folk ansvariga för sina egna handlingar, dåliga livsbeslut och passivitet men det är bara så kallad tuff kärlek. Kärlek som inte utdelas i syfte att vara elak utan snarare för att få andra att växa som människor. Att du är i dålig form beror – med 99% sannolikhet – helt på dig själv och ingen annan. Ju tidigare du erkänner det, desto tidigare kan du ta tag i den dåliga formen och på sikt komma i god form.

Detta är det första steget mot att påbörja nya, sundare vanor. När det gäller de efterföljande – det vill säga hur du aktiverar dig under julledigheten – finns det ganska mycket du kan göra. Det är bara fantasin och den egna inställningen som sätter gränser.

Tips för att aktivera dig

Ät inte mer än du behöver och spara resterna till ett senare tillfälle:
Foto: Wikipedia

Som jag skrev ovan behöver du inte träna några enorma, intensiva mängder föra att komma igång med motionerandet/träningen. Så länge du rör på dig, gör motionen till en daglig vana och sedan bygger vidare på den – mot nya, större mål – har du ett stort försprång gentemot den stora massan. När du kontinuerligt utvecklas på ett livsområde kommer mycket annat i livet att följa efter, och vice versa. Därför är för mycket bekvämlighet livsfarligt. Den leder till att du förr eller senare stagnerar.Men hur gör man då för att komma igång med motionerandet under julledigheten?

-Ta det i din takt

Det första du bör tänka på är att gräva där du står och inte ta dig vatten över huvudet. Att komma i form är jobbigt och tar lång tid, så lång tid att du kanske inte ens ser de första resultaten på 3-4 månader (i vissa fall ännu längre tid). Det är viktigt att ha i beaktande så att du inte ger upp alltför lätt och snart. Att få in motionsvanan och göra den regelbunden är det viktigaste du kan göra under de första 3-4 veckorna. Kan du inte göra annat än att gå/promenera raskt till en början så gör det. Först när kroppen klarar en lättare jogg på några kilometer bör du ta klivet över till löpning.

-Planera

Planlägg dina motionspass/promenader några dagar i förväg så att du hinner med dem och inte låter annat komma i vägen. Håller du dig strikt till denna planering lovar jag att du kommer få tid till både motion och en rad andra (icke jobbrelaterade) aktiviteter som du vill ägna dig åt.

-Ät lagom

Svulla inte utan ät långsamt och lagom mycket. Foto: DepositPhotos
Svulla inte utan ät långsamt och lagom mycket. Foto: DepositPhotos

De flesta underskattar hur mycket energi som finns i julmaten (särskilt sötsakerna) samtidigt som de överskattar hur mycket energi de själva behöver. Man bör aldrig äta tills man är helt sprängfylld utan tvärtom sluta äta när man börjat känna sig mätt, varken mer eller mindre. Blir det mat över kan man alltid spara resterna till ett senare tillfälle. Har man överätit kanske man bör fasta under större delen av morgondagen (periodisk fasta) eller kanske hela morgondagen om det känns bättre.
Ät aldrig mer mat än du behöver för motionerandet.

Vänta inte med motionen
Det värsta du kan göra direkt efter att du ätit en större måltid är att falla in i matkoman och skjuta upp motionen till dess att du vilat färdigt. På så sätt ökar risken till inställd motion markant. Ta därför tjuren vid hornen direkt och gå på promenaden inom högst en timma efter måltiden. Har du planerat in en lättare löprunda görs den lättast innan måltiden (helst på morgonen efter uppvaknandet). Då kommer du dessutom snabbare in i vanan att ta tag i saker direkt istället för att skjuta upp med.

-Motionera med andra

Har du ingen hund har du kanske någon familjemedlem, vän eller bekant som du kan gå ut och promenera/springa tillsammans med. Att ha åtminstone en eller två sådana promenader i veckan kan göra motionen mindre ångestladdad och gör att du har något mer att se fram emot.

-Var ute under de ljusa timmarna

Se till att nyttja de få ljusa timmar vi har i vårt avlånga land under denna årstid och rör dig därför utomhus medans det ännu är ljust. Det är kanske inte världens starkaste solljus men det är bättre än ingenting och gör ganska mycket för välbefinnandet (i kombination med friskluften). Det finns för övrigt utmärkta ljusterapilampor ifall man vill ha lite mer ljusenergi under dagarna.

-Håll nere på onyttigheterna

Ju mindre alkohol du konsumerar, desto bättre kommer kroppen att återhämta sig mellan motionspassen.
Foto: Wikipedia /TrafficJan82

Det finns få saker som urholkar din fysik, återhämtningsförmåga, energi och humör lika mycket som ett överflöd av onyttigheter. Vissa säger att man ska få lov att frossa under julen men jag vill hävda att även här är återhållsamheten en dygd, en än större dygd då den visar att du (trots överflödet) kan hålla igen med maten. Vill du att den långa resan mot bättre form ska gå smidigare – med färre pucklar längs vägen – bör du hålla nere på framförallt sötsaker, mjölmat och alkohol.

-Få in god sömnkvalitet

Vill man kunna motionera smidigare och bli starkare över tid är sömnen bland det viktigaste som finns, i synnerhet sömnkvalitén. Det spelar ingen roll om du sover 8-9 timmar per natt ifall sömnkvalitén är dålig. Även här spelar det en stor roll vad du äter, dricker och gör i övrigt. Det finns få saker som förstör sömnkvalitén lika mycket som stress, droger (inklusive alkohol), socker och exponering för skadliga kemikalier (i maten eller annorstädes). Sover du väl, med hög kvalité kommer du att vara utvilad och betydligt mer motiverad inför varje motionsrunda.

Dela visdomen!

Se även: