De kosttillskott i form av D-vitamin som många svenskar tar under den solfattiga och mörka årstiden är mestadels verkningslösa. Detta konstateras av en vetenskapsreporter i Svenska Dagbladet (SvD), med hänvisning till seriösa metastudier på området. Slutsatsen kan dock ifrågasättas då metastudierna ifråga, ofta sponsras av olika affärsintressen.
OBS! Artikeln är skriven i december i fjol och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/vintertillskottet-sagas-av-vetenskapen/
Solskensvitaminet
Det är under senhösten och vintern, när soltimmarna är få och vädret kyligt, som D-vitaminets popularitet slår i taket. Hälsokostbutikerna är ofta tidiga på bollen och marknadsför det som solskensvitaminet, vilket behöver ätas under årets mörka period.
Ofta med påståenden om att låga D-vitaminnivåer kan kopplas till trötthet, nedstämdhet och andra årstidsrelaterade småkrämpor. Förespråkare hävdar emellanåt att extra D-vitamin hjälper att förebygga förkylningar och diverse virusinfektioner. Däribland Covid-19.
Gäller bara vissa

Inom sjukvården definieras D-vitaminbrist som nivåer lägre än 25 nanomol per liter blod. Ingen större studie i befolkningen har gjorts efter 2018, då D-vitaminberikningen av många livsmedel ökade. Det är därför oklart hur många svenskar som har för låga nivåer. Enligt SvD är det därför sannolikt bara en liten del av befolkningen som behöver äta tillskotten.
Det gäller dock att skilja på brist och akut brist, vilket inte tydliggörs i artikeln. Det går fortfarande att ha D-vitaminbrist och fungera ungefär som normalt, men det är först när bristen blir akut som de verkliga krämporna kommer. Därför har det länge ansetts som en förebyggande åtgärd att ta D-vitamintillskott under vintermånaderna.
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/vanan-orsakar-psykisk-ohalsa-gymnasister/
Dissas av ”vetenskapen”
Forskare som under de senaste årtiondena försökt belägga eventuella hälsoeffekter av dessa kosttillskott, har dessvärre inte vatten på sin kvar, hävdar SvD. Detta med hänvisning till de metatudier1. som gjorts på området. De enda bekräftade effekterna enligt dessa, är att skelettsjukdomen rakit (engelska sjukan) hos barn kan förebyggas med D-droppar.
Förutom att inte hjälpa mot Covid2, eller luftvägsinfektioner, skyddar tillskotten inte heller mot cancer, hjärt-kärlsjukdom, typ-2-diabetes, eller depression, menar SvD.
Vad som dock inte nämns är de intressekonflikter som ofta finns i de ovannämnda studierna, i synnerhet de på Covid-19-området. Bland de sistnämnda framgår det att affärsintressen från framförallt livsmedels- och läkemedelsindustrin många gånger har finansierat studierna. Att D-vitamintillskotten får negativ publicitet kan därför gynna deras affärsverksamheter.
För skulle det visa sig att tillskotten istället har en positiv effekt och folk blir friskare av dem, blir behovet av dålig mat och syntetiska läkemedel betydligt mindre. Man kan därför undra varför denna realitet utelämnas av etablerade medier.
Våga testa dig fram

Frihetsnytts uppdrag är inte att ge medicinska råd till allmänheten på något område, utan är snarare att uppmana läsaren till att alltid tänka kritiskt och självständigt. Detta gäller även våra artiklar och därför uppmanar vi våra läsare till att alltid själva pröva sig fram.
Särskilt när det gäller kosttillskott av olika slag. Detta område är en hel vetenskap och inte minst snårig djungel, där tillskotten kan variera oerhört mycket i kvalitet och tas upp i olika grad av kroppen. Näringsupptaget tenderar dock att bli allt bättre ju bättre du själv tar hand om din hälsa.
Ta därför åtminstone kosttillskottens finstilta text på allvar. Det vill säga, texten som säger att ”kosttillskott inte ersätter en varierad kosthållning och aktiv livsstil”.
Fakta (D-vitamin):
- Vitamin D är ett fettlösligt vitamin i en familj av föreningar som inkluderar vitaminerna D1, D2 och D3.
- Din kropp producerar D-vitamin naturligt när den utsätts för direkt solljus. Detta kräver dock tillräckliga kolesterolnivåer i blodet, då kolesterol behövs för konverteringen av solljuset till D-vitamin.
- D-vitamin har flera viktiga funktioner. Den kanske viktigaste är att reglera absorptionen (upptaget) av kalcium och fosfor och underlätta ett hälsosamt immunsystem.
- Att få i sig tillräckligt med D-vitamin är viktigt för tillväxten och utvecklingen av benmassa och tänder, samt för att förbättra motståndskraften mot vissa sjukdomar.
- Du kan också få D-vitamin från vissa livsmedel och kosttillskott för att säkerställa tillräckliga vitaminnivåer i blodet.
- Sedan flera år tillbaka berikas också vissa livsmedel i Sverige med D-vitamin, som matfett och mjölkprodukter. Mycket pekar dock på att upptaget av syntetiskt D-vitamin är betydligt sämre än från den oberikade maten.
- Det finns gott om D-vitamin i följande livsmedel: fet fisk, såsom sardiner, vildfångad lax, sill, makrill, tonfisk och fiskleverolja), men även i nötlever, äggula och helfeta ostar (särskilt de opastöriserade ostarna).
Källa: Healthline.com