Gör din pendlartid till tid för att jobba med din framgång!
Det finns få saker som stjäl så mycket värdefull tid som att pendla till och från arbetsplatsen eller andra aktiviteter. Oavsett om det är en halvtimma eller tre timmar per dag, så är det tid du inte kan få igen. Därför är det upp till dig att använda den på bästa möjliga sätt så att den inte förspills och äter upp ännu mer av din tid och potential.
Länk till originalartikeln på Frihetsnytt (där jag även är skribent):
https://frihetsnytt.se/gor-din-vardelosa-pendlartid-till-effektiv-guldtid/
Vardag för många svenskar
Att pendla längre sträckor till eller från arbetsplatsen är vardag för flertalet svenskar. Även ifall hemmaarbetet har tagit över de senaste två åren kommer det alltid finnas arbeten och arbetsplatser som kräver ens fysiska närvaro. Det går inte att komma ifrån. För tre år sedan arbetade uppskattningsvis 1,7 miljoner svenskar i en annan kommun och hela 150 000 hade minst 15 mil till arbetsplatsen, enkel resa!
Det säger sig självt att vardagen för många pendlare, inte minst bilpendlare kommer att bli betydligt kostsammare i framtiden p g a skenande energipriser.
Värdefull tid som går förlorad
Oavsett när, hur långt du pendlar och vilket transportmedel du använder dig av, så tar dessa resor från din värdefulla tid. Och tid kan du inte köpa mer av. Hur du värdesätter och hanterar tiden är till sist det som avgör hur din framtid gestaltar sig.
Hanterar du den klokt och förståndigt så blir arbetspendlandet med tiden ett minne blott och du får mer tid över till aktiviteter som du gillar. Använder du den istället som merparten av befolkningen gör, kommer du sitta fast i pendlarträsket tills du pensionerat dig, med sänkt livskvalité och mindre tid med dina närmaste. Vad du gör under pendlandet kan vara skillnaden mellan ett fantastiskt och miserabelt liv.
Så gör vinnarna (de fem procenten)
Hur du använder tiden under pendlandet avgör med andra ord din framtid och detta vet vinnarskallarna om, åtminstone på ett undermedvetet plan. Därför ser de till att få mycket arbete gjort under sina resor till och från jobbet. Antingen det eller så passar de på att läsa böcker. I reservoaren har de givetvis också ljudböcker som är utmärkta komplement ifall åksjuka eller andra störningsmoment slår till. Är de trötta och behöver vila en stund tar de givetvis tillfället i akt och gör det. Skulle pendlandet istället bestå av långa bilresor använder de denna effektivast genom att lyssna på ljudböcker eller informativa program, föreläsningar och intervjuer som både lär dem något och stärker dem i deras personliga utveckling.
Så gör förlorarna (de 95-procenten)
Dessvärre gör inte merparten som vinnarskallarna utan slösar istället bort sin tid på meningslösa aktiviteter. Det jag tänker på är allt meningslöst mobilsurfande, underhållning, musik, samt förtäring av snacks, läsk och annan näringsfattig skräpmat. Aktiviteter som inte tillför någonting utan som istället bryter ned dem, dränerar deras energi och gör dem till sämre människor.
Individerna i denna kategori verkar ofta tro att tiden är oändlig och att de kan kontrollera sina laster men dessvärre signalerar handlingarna motsatsen. Denna tid hade de istället kunna använda till att vässa sina färdigheter så att de på sikt kan byta upp sig till ett förmånligare jobb (med kortare pendlingstider). Då kan de ta sig ur ”-äta-jobba-sova-dö-cykeln” som många lever i och istället få en kraftigt förhöjd livskvalité. Men varför gör de inte det? Det finns fem anledningar som jag ser det:
- Det krävs självinsikt och självrannsakan
- Det är jobbigt och kräver självuppoffring över tid
- Man kontrolleras av jantelag och flockmentalitet
- Tron på den egna förmågan (självförtroendet) är för låg
- Man vill hellre fly bort från sitt jobb (och sitt liv) än att konfrontera det
Så kan du använda pendlartiden väl
Den goda nyheten är att du mycket väl kan tillhöra de fem procenten genom att använda din pendlartid väl, men det kräver samtidigt lite av dig själv. Först och främst måste du rannsaka dig själv och ta personligt ansvar. Inse att dina dåliga vanor och dåliga självdisciplin är huvudorsakerna till att du fortfarande sitter fast i pendlarträsket. Det beror enbart på dig själv, din inställning och dina handlingar. Så fort du skyller ifrån dig dina tillkortakommanden på omgivningen, ger du bort din makt och fastnar i en förlorarmentalitet.
Sluta fly från dig själv (in i hörlurarna för många) och istället bli närvarande när du påbörjar de nya, stärkande vanorna, samt inse att det kommer dröja innan resultaten kommer. Börja därför i det lilla och fortsätt sedan, trots motgångar, bakslag och bristande motivation. När det obekväma blivit mer bekvämt kan du höja ribban ett snäpp och därmed höja din lägstanivå.
Läs även min tidigare artikel om att bila allena:
https://vinnarskolan.se/artiklar/bila-ensam-laskigt-men-givande/
10 konkreta tips för att påbörja din
resa mot effektivt pendlande
6 tips för dig som åker kommunalt:
- Kan du få något arbete gjort? Gör det i så fall
- Ha alltid med dig en bok eller två under resan
- Ha som regel att bara lyssna på ljudböcker och avslappningsmusik
- Undvik att äta eller småäta under resan (det sänker din koncentration)
- Vila när du känner dig trött
- Ta med dig öronproppar och hörselkåpor ifall du störs av bakgrundsljud
4 tips för dig som åker bil:
- Lyssna på ljudböcker eller informativa program
- Koppla bort radion (det är mestadels bara lågfrekvent smörja)
- Stanna och vila några minuter ifall du blir trött bakom ratten
- Stäng av all elektronik, var närvarande och låt tankarna flöda.
Undertecknad har själv varit där
Minns själv hur jag under min gymnasietid åkte kommunalt till och från skolan inne i Vasastan i Stockholms innerstad, vilket tog mig 70 minuter från dörr till dörr, enkel resa. Därför försökte jag alltid använda tiden effektivt genom att plugga och läsa böcker under resans gång. Något som inte alltid var det lättaste i rusningstrafiken på morgnarna men vetskapen om att jag använt tiden väl och samtidigt lärt mig något stärkte självdisciplinen och självförtroendet något enormt. Även ifall en del prov inte gick som önskat, så följde dock självdisciplinen och den inre drivkraften med mig i många år. Något som jag har användning för än idag när jag står inför utmaningar som kräver lite av mig själv.
Alexander Söderberg (f d analytisk kemist & elitidrottsman)