Det finns få näringsämnen för mänsklig hälsa som är såpass viktiga och samtidigt lika underskattade som C-vitamin. Får du i dig ordentliga mängder av vitaminet, undviker du inte enbart otäcka bristsjukdomar utan kan även ta din hälsa till en helt annan nivå. En nivå där krämpor och sjukdomar är ovanligt förekommande. Det finns dock tillskott av vitaminet som din kropp tar upp betydligt snabbare och bättre än andra.
Länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/c-vitamin-ett-av-vara-mest-underskattade-vitaminer/
Ett livsnödvändigt vitamin
C-vitamin (även kallat Askorbinsyra) är en av de kraftfullaste antioxidanter som människokroppen kan tillgodogöra sig. Den tar hand om överskottet av så kallade fria radikaler (fria elektronpar) genom att donera två elektroner. Detta gör den effektivare än många andra antioxidanter som donerar endast en elektron. Men varför är det så viktigt att motverka de fria radikalerna?
Därför att dessa kan ge upphov till diverse inflammationsprocesser i kroppen, vilket i sin tur kan leda till en rad krämpor och svåra sjukdomar. Att få i sig tillräckliga mängder av det vattenlösliga C-vitaminet är därför livsviktigt. Inte bara för att motverka fria radikaler och bilda de antikroppar (proteiner) som behövs för immunförsvaret. Det finns åtminstone ytterligare tio funktioner som vitaminet spelar i människokroppen:

- Det medverkar vid bildning av kollagenfibrer i bindväv (fascia)1.
- Det stärker såväl det medfödda som det förvärvade immunförsvaret.
- Behövs för fagocyternas funktion (medfödda immunförsvaret). Det är 10 ggr högre nivå i vita blodkroppar än i blodplasma.
- Det behövs för mognad och funktion av T-celler (förvärvade immunförsvaret).
- Det påverkar stamceller och differentiering till mogna blodceller. Färsk forskning visar att blodkroppsbildande stamceller i benmärgen innehåller upp till 20 ggr så mycket C-vitamin som mogna differentierade celler.
- Behövs för nervsystemets funktion, medverkar vid syntes av neurotransmittorer (signalsubstanser), och kan därför bidra till att minska depression.
- Ökar upptaget av järnjoner. Intag därför C-vitamin i samband med järnrik mat.
- Skyddar kärlväggarna genom att kväveoxid kan produceras i kärlväggarna som blir mer elastiska. Sänker indirekt blodtrycket.
- Minskar skadligt kolesterol.
- Medverkar vid transport av fettsyror.
- Har en antibakteriell och antiviral effekt och förbättrar läkning av infektioner.
- Minskar stresspåverkan och ska (enligt studier) även ha en positiv epigenetisk2 inverkan.
Utifrån ovanstående kan ni säkert lista ut vad som händer vid brist på vitaminet. En lindrig brist kan orsaka trötthet, svaghet och irritation. I synnerhet muskelsvaghet är ett tecken på begynnande C-vitaminbrist. Allvarlig brist (kallat skörbjugg) gör att sår blir svårläkta, blåmärken lätt uppstår och att man får torr hud och torrt, slitet hår. I värsta fall får man problem med blödande tandkött och tandlossning.
Var finns det?
Detta vet säkert de flesta av er om, men C-vitamin finns framförallt i de flesta typer av frukt, bär och grönsaker. I synnerhet citrusfrukter, röda vinbär, broccoli, paprika, persilja, och brysselkål. Ska du däremot få i dig megadoser på några gram om dagen, räcker inte C-vitaminen i maten särskilt långt. Det är även viktigt att tänka på att vitaminet är värmekänsligt och därför kan förstöras vid tillagning på höga temperaturer. Man bör därför äta råa livsmedel med C-vitamin eller tillaga på ett skonsammare sätt.

Näringsinnehållet påverkas mindre när du tillagar det med vätska vid låg temperatur och under kort tid. Ångkokning är därför att rekommendera framför t ex kokning, stekning och fritering. Att äta råa grönsaker har dock nackdelen (förutom den ökade risken för parasit- och maskangrepp) att deras antinäringsämnen bevaras bättre och istället riskerar att hämma ditt näringsupptag. Inte bara upptaget av C-vitamin, utan en rad andra viktiga näringsämnen.
Detta är skälet till att jag aldrig lägger huvudfokus på frukt och grönsaker vid måltiderna ifall jag vill få i mig andra näringsämnen utöver C-vitamin. Allt jag behöver finns redan i den animaliska maten, vilken också bör tillagas så lite som möjligt (undantaget fläskkött och fågel givetvis).
Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/halsotrend-bakom-kesons-rekord-24/
De flesta går omkring med bristnivåer
Till skillnad från en rad andra däggdjur har människans organ inte förmågan att producera eget C-vitamin. Denna förmåga tros (av antropologer) ha gått förlorad redan för 40 miljoner år sedan, som ett resultat av den avaktiverade gen som gjorde syntesen av C-vitamin möjlig. Detta är även fallet hos primater, som dagligen måste inta C-vitamin genom födan.
En get däremot, kan – tack vare sin lever – producera upp till sju gånger högre doser C-vitamin när dess immunförsvar är stressat3. Det innebär cirka 185 mg/kg kroppsvikt under normala omständigheter och upp till 1400 mg/kg kroppsvikt under stress. Som en jämförelse motsvarar det rekommenderade dagliga intaget (RDI) för en vuxen människa (75 mg/dag) endast 1,1 mg/kg kroppsvikt. Låter inte detta som löjligt låga lägstanivåer?
Kan detta kanske ha ett samband med alla de stressrelaterade problem och den höga infektionskänslighet som verkar råda hos stora delar av befolkningen?
Även om C-vitaminbrist (även kallat skörbjugg) är ovanligt i Sverige och andra i-länder, är ett dagligt intag på några gånger RDI, fortfarande långt ifrån optimal hälsa.

Något de flesta inte vet, är att de lägstanivåer som Livsmedelsverket har stipulerat, endast gäller undvikandet av bristsjukdomar. Alltså, minimi-nivåerna som håller dig borta från håravfall, söndervittrade naglar och tandlossning. Något som med lätthet kan uppnås genom att äta 1 ½ apelsin eller en röd paprika om dagen. Vill du uppnå optimal hälsa, bör du dock sträva efter dagliga C-vitamindoser som kan mätas i gram (1g = 1000 mg) och inte i milligram.
Eftersom C-vitamin är vattenlösligt, är det svårt att överdosera och de flesta människor kam med lätthet få i sig några gram (1000mg) om dagen utan att få några symptom på överdos. Vitaminet lämnar dessvärre kroppen så fort du intagit det (vanligtvis via urinen) och måste därför fyllas på under dagen. Helst uppdelat i mindre doser och så kontinuerligt som möjligt, istället för att ta allting på en gång.
Åtminstone om det gäller vanligt C-vitaminpulver. Det finns även andra, mer lättabsorberade former av C-vitamin, som kan ge ett jämnare flöde under dagen, även om man intar hela dagsdosen vid ett tillfälle. Det är dessa tillskott jag ska gå in närmre på i följande artikel.
- Bindväv (eller fascia) är ett nätverk av fibrer som omger och stöder alla kroppens strukturer, inklusive muskler, organ och ben. ↩︎
- Epigenetik är den del av genetiken som handlar om ärftliga men reversibla förändringar i genuttryck som är oberoende av förändringar i DNA-sekvensen ↩︎
- Genom till exempel skador, sjukdomar och inflammationer. ↩︎