Det finns för få idrottshallar och anläggningar i förhållande till antalet utövare. Samtidigt finns ett stort renoveringsbehov för många av de existerande anläggningarna. Detta säger RF:s ordförande Anna Iwarsson. Foto; Envato

Ordföranden: ”Svensk idrott riskerar att halka efter”

Detta skriver Riksidrottsförbundets (RF:s) ordförande, Anna Iwarsson i en debattartikel i Aftonbladet.
en debattartikel i Aftonbladet redogör Riksidrottsförbundets (RF) ordförande, Anna Iwarsson, det ansträngda läget för idrottssatsningarna i flera av landets kommuner. Satsningar som behövs för såväl framtida svenska mästerskapsmedaljer som folkhälsan. Hon föreslår därför ett flertal lösningar som skulle kunna ge idrotten betydligt bättre förutsättningar.

OBS! Artikeln är skriven i augusti i år och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Frihetsnytt:
https://frihetsnytt.se/storre-lokala-idrottssatsningar-behovs/

Idrotten – ett eftersatt område

Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson. Foto: Skärmbild (Youtube /RF-SISU Skåne)

Trots att landets kommuner har haft välfungerande samarbeten med idrottsrörelsen genom åren, menar Iwarsson att idrotten samtidigt har blivit eftersatt. Idrottsplanerna, hallarna och isytorna är för få och många av de som finns är även i stort behov av upprustning.

Detta är några av slutsatserna från Riksidrottsförbundets kommunenkät som besvarades av 261 av landets 290 kommuner. Därtill har endast en av tre kommuner ett idrottspolitiskt program och en lokalförsörjningsplan, vilket visar att visioner för idrotten helt saknas. Likaså en plats för idrotten i kommunernas långsiktiga planer.

Hon menar att de mötes- och träningsplatser som behövs för idrotten, såsom idrottshallar, klubbstugor, skidspår och vatten, är en grundförutsättning för idrottsrörelsen. Kan inte dessa förutsättningar tillgodoses, kommer idrotten och föreningslivet stanna upp, vilket påverkar såväl svensk idrotts konkurrenskraft1 som folkhälsan negativt.

Läs även:
https://vinnarskolan.se/artiklar/traningen-minskar-risken-for-alzheimers/

Bättre översikt – ett första steg

Som en första åtgärd vill Riksidrottsförbundet/RF-SISU2 att samtliga av landets 290 kommuner får bättre koll på läget. Därför vill de att kommunerna tar fram följande:

  • Idrottspolitiskt program som beskriver plats för idrott
  • Nulägesanalys över vilka platser som finns idag
  • Lokalförsörjningsplan för framtiden

En orsak bakom den nuvarande situationen är de senaste decenniernas urbanisering, där idrotten prioriterats ned och marken för nya anläggningar blivit en bristvara. Utmaningar som behöver mötas med visioner, handlingsplaner och politiska krafttag.

Lösningarna – mer samarbete och en gemensam plattform

Genom förnuftigare prioriteringar skulle idrotten ha fått de pengar som behövs för längesen. Foto: Envato

Eftersom RF har en bred kunskap kring idrottsrörelsens behov och anläggningssituationen i alla 290 kommuner, menar hon att förbundet behöver tätare dialoger och samarbeten med landets kommunpolitiker.

Därtill behövs kunskapen om idrotten i samhällsplaneringen samlas systematiskt, vilket har skett i våra nordiska grannländer. Dock inte i Sverige, och därför vet inte många svenska kommuner vem/vilka de ska fråga om råd.

För att råda bot på detta menar Iwarsson att det behövs en nationell plattform där all information finns samlad, vilken kan hjälpa kommuner att bygga rätt och lära av andra. På en sådan plats kan RF lära ut och ge det stöd som behövs utifrån både idrottens och kommunens behov.

Handlar om prioriteringar

Även om Anna Iwarssons förslag till lösningar är lovvärda på många sätt så löser de delar av men inte hela problematiken, vilken till stor del utgörs av bristande ekonomiska resurser. Oavsett hur mycket lokalpolitiker vill prioritera idrotten så kan det inte göras om de ekonomiska medlen är för små. Något som till sist faller på politikerna själva.

Om inte skattepengar förslösas på till exempel höga politikerarvoden, importerade bidragsfuskare, kriminella och korrupt mellanstatligt bistånd, kan idrotten utan problem få de pengar som behövs för satsningarna. Det handlar om prioriteringar, där politikerna som prioriterar förnuftigt kommer ha mer pengar över till idrotten.

Här skulle kanske ett återinfört tjänstemannaansvar vara på sin plats.

  1. Detta gäller såväl bredden (inom respektive idrott) som erövrandet av medaljer i stora mästerskap. []
  2. RFSISU är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas centrala organisation. []

Dela visdomen!

Se även: