Många är vi som dagligen – eller åtminstone några dagar i veckan – tvingas använda kollektivtrafiken och/eller vistas i offentliga mijöer. Vissa dagar (och tider) går det smidigt medan det under andra kan vara rent outhärdligt. Jag menar nödvändigtvis inte förseningar och den ökande otryggheten utan avser snarare de hänsynslösa marodörer – i alla åldrar och kulörer – som för ett himla oväsen med hjälp av mobilhögtalaren.
Artikeln är skriven i april i år och är därmed inte ny. Nedan är en länk till originalartikeln på Vinnarskolans hemsida:
–https://frihetsnytt.se/kronika-ska-det-vara-sa-svart-att-visa-lite-hansyn/
OBS! Denna artikel är inte avsedd att vara en enda lång stofil-utläggning där jag enbart klagar och gnäller på allt och alla som förpestar offentliga miljöer för oss övriga. Jag kommer mot slutet givetvis att presentera förslag på lösningar som vi alla kan anamma för att skapa förändring och på så sätt bidra till trevligare offentliga miljöer att vistas i. Kom ihåg att det är folks passivitet, rädsla och medgörlighet inför dåliga beteenden som gör att eländet fortsätter.
Ett allt vanligare störningsmoment
Ni har säkert alla varit med om det på sistone, i synnerhet om ni tvingas använda er av allmänna transportmedel några dagar i veckan och åker på tider då det är ganska fullt med resenärer, eller på restauranger och kaféer. Jag menar givetvis de där hänsynslösa typerna som sitter (eller står) med mobilhögtalaren på hög volym. Antingen för att prata eller för att spela musik och se på filmklipp så att det hörs minst 20 meter bort. Allra helst med någon jobbig röst eller musik som gör att huvudvärken verkligen pulserar i tinningarna.
De värsta fridstörarna ska givetvis härja som värst när man behöver koncentrera sig extra noga på en text eller något annat viktigt. Det känns som att man många gånger håller på att bli galen av det där burkiga ljudet som man tvingas höra, mot sin vilja. Problemet kan dessvärre inte skyllas på enbart den importerade (och påtvingade) mångkulturen då en alltför stor andel av ens egna landsmän har börjat anamma detta förkastliga beteende. I synnerhet de yngre (gymnasister och nedåt) verkar ha väldigt svårt för att visa normal hänsyn numera.
De yngre kan delvis (men inte helt) ursäktas av växande hjärnor där konsekvenstänkandet inte är fullt utvecklat, men merparten brukar ändå kunna uppföra sig genom att åtminstone ha på sig hörlurarna eller sätta mobilen på ljudlöst. Där är det snarare föräldrarnas uppfostran som brister. De fullt vuxna däremot, kan inte ursäktas på andra grunder än mentala handikapp och/eller psykiska störningar som gör dem helt oförmögna att känna empati. Då är det frågan om antingen ren och skär hänsynslöshet, dominans och/eller egocentrism.
Som slappa föräldrar (delvis) varit med och skapat
Hos de yngre ligger ansvaret helt hos föräldrarna vars slappa, tillåtande attityd och icke-existerande uppfostran gör livet till ett h****te för alla andra. Detta hänsynslösa beteende hos barn och unga är resultatet av föräldrar som inte orkar (eller vill) sätta gränser för sina barn tidigt i livet. Det blir sedan dessa odågor vi andra tvingas stå ut med och måste hantera i vår vardag.
Hur förbannat svårt kan det vara att bara säga ”nej” eller ”Stopp och belägg”??
Ju tidigare detta görs i ett barns liv, desto mindre och färre problem blir det att korrigera i framtiden.
Oftast faller inte äpplet långt från trädet, vilket jag många gånger bevittnat i både kollektivtrafiken och andra offentliga miljöer. Jag menar då föräldrar (främst mödrar) som går och kollar på mobilen när de går med sina barn utomhus. Alternativt spelar upp något med mobilhögtalaren på hög volym när barnet är med, eller lämnar mobilen i barnets händer som sedan sitter med högtalaren på hög volym, utan att visa hänsyn.
Inte ens när barnet uppenbarligen stör andra resenärer och gäster med mobilhögtalaren säger föräldern till, vilket gör en förbannad. Var har hänsynen inför andra medmänniskor tagit vägen och varifrån kommer detta egocentriska ’jagjagjag’-tänk? Att vi lever i ett fritt land (åtminstone på papperet) ger en samtidigt inte rätten att störa och väsnas i offentliga miljöer. Det är därför vi inte skriker och gapar till varandra när vi pratar på tunnelbanan eller bussen tillexempel. Det hör bara till grundläggande och allmän hyfs.
Läs även:
–https://vinnarskolan.se/artiklar/ett-av-mitt-livs-klokaste-beslut-1/
Det får en många gånger att undra ifall föräldrakörkort inte vore en så dum idé ändå. Att sätta sitt småbarn framför en skärm för att slippa kolla till det är bara ett exempel på den låga, usla nivå som många föräldrar idag uppvisar. Det som deras egna föräldrar klarade galant (utan mobiler) är tydligen för jobbigt och svårt för dem själva. Ouppfostrade barn blir till sist allmänhetens och hela samhällets börda och bekymmer på många olika sätt. De är inte småproblem som är isolerade till den enskilda familjen som många tycks tro.
Ett symptom på ”långtidscovid”?
Det kanske bara är undertecknad som inbillar sig men åren innan pandemin (2019 och före) upplevde jag sällan detta som ett påtagligt problem, fastän smarta telefoner fanns ute på marknaden även då. Från denna tid kan jag komma ihåg antalet gånger per år – som jag verkligen stördes av detta – på ena handens fingrar. Sedan samhället och världen började öppna upp 2022 igen, känns det som att dessa fridstörare har exploderat i antal. Man får uppleva dessa störningar i princip varje dag som man åker kommunalt eller rör sig i offentliga miljöer.
Då var det dessutom mer frågan om lite äldre, gaggiga personer – vilka inte riktigt begrep den nya tekniken och samtidigt hörde lite dåligt – som satt och pratade med mobilhögtalaren på. Åtminstone tills de förstod att andra också hörde (och följde) samtalet. Detta, läckande hörlurar eller höga ringsignaler som gick av på alla möjliga platser. Läckande hörlurar har jag dock inte lika stort problem med då intentionen (att inte störa) trots allt finns där, samt att användaren oftast är omedveten om problemet.
Ett annat nytt fenomen verkar vara att lyssna på musik högt i det offentliga medans man rör sig. Inte enbart genom mobilhögtalaren utan genom att koppla dit en trådlös högtalare så att det hörs ännu mer. Det är inte frågan om någon gatumusikant som står och spelar gitarr eller trummor på ett torg – och samtidigt bjuder på en uppvisning – som jag talar om. Jag menar personer som vill visa alla i närheten vilken häftig musik de lyssnar på genom att spela upp den på hög volym i en högtalare.
Detta är i princip som att gå omkring och skrika och gapa eller spela upp musik från en bergsprängare offentligt, vilket invaderar andras privatliv och integritet. Än mindre förstår jag de som ska cykla runt och göra detta. Vid dessa tillfällen är det faktiskt bäst att lägga undan musiken och mobilen helt då det handlar om koncentration, uppmärksamhet och framförallt trafiksäkerhet.
Därför är det så störande
För er som har läst såhär långt och fortfarande inte förstår varför detta beteende är både hänsyns- och respektlöst mot andra ska jag göra mitt budskap extra tydligt genom en liten punktlista. I denna ger jag några enkla förklaringar på varför det är så störande att tvingas höra på folks högtalare och mobilhögtalare på hög volym i offentliga, fastän man inte har bett om det.
1. Det burkiga, skrapiga ljudet
Att höra två personer prata – inte ens om de pratar lite högljutt – kan inte på något sätt jämföras med ljudet som kommer från en mobilhögtalare. När folk sitter och pratar sker ljudöverföringen på en oftast naturlig frekvens och tonhöjd som det mänskliga örat uppfattar som normalt och därför inte störs nämnvärt av. När ljudet kommer från en mobilhögtalare däremot, låter det ofta burkigt ock skrapigt på grund av frekvensskillnaden och elektroniken.
Ungefär som att dra en gaffel på en tallrik, och ju mer föråldrad elektroniken är, desto burkigare och mer störande ljud. Därför är det extra irriterande när någon har på sin mobilhögtalare på hög volym. Särskilt när man befinner sig i miljöer där man inte kan fly eller gå ut därifrån.
2. Det inkräktar på andras privatliv
Att någon sitter med mobilhögtalaren på i det offentliga, vare sig det är musik eller ett telefonsamtal, blir det inte enbart vederbörandes ensak och privatliv, utan även andras. När någon gör så, betyder det indirekt ”detta gör jag och nu ska ni ta del av det, vare sig ni vill eller ej”.
Precis som att du inte utan förvarning går upp och pratar med okända människor på en halvmeters avstånd, eller spelar musik i deras ansikte, så bör man inte heller inkräkta på deras privata sfär genom att använda mobilhögtalaren i deras närhet. De flesta önskar även bli besparade diverse detaljer om andras privatliv, som vissa inte verkar ha några problem att dela med sig av i det offentliga när de pratar med mobilhögtalaren på.
Det finns givetvis några få undantag, som nödsamtal till räddningstjänsten eftersom de runtomkring kan behöva delge eller höra viktig information i ett kritiskt läge. Det och synskadade som kan behöva hjälp att hitta rätt med någon röststyrd app. Dessa behöver ju röra sig mer varsamt/försiktigt och samtidigt kunna höra folk som går runtomkring dem.
3. Samt andras integritet
Detta gäller mest mobilsamtal för när man pratar med mobilhögtalaren på så delger inte bara du själv privata detaljer som andras tvingas höra på. Du inkräktar även på samtalspartnerns integritet genom att alla runtomkring kan höra dennes röst när denne delar med sig. Kanske pratas det om känsliga, privata saker, när någon i närheten kanske känner igen rösten i andra änden.
Detta är något som inte många tänker på men genom att föra mobilsamtal på högtalaren röjer du många privata detaljer, för både dig själv och framförallt din samtalspartner som kanske inte ens är medveten om att du har på högtalaren i det offentliga. Att någon illasinnad person i närheten känner igen rösten kan vara tillräckligt för att sätta igång ryktesspridning och sprida privata hemligheter vidare. Inte särskilt hänsynsfullt mot andras integritet med andra ord.
4. Det är egocentriskt och hänsynslöst
Detta är kanske den självklaraste anledningen men genom att sätta på mobilhögtalaren i det offentliga säger du indirekt till alla runtomkring ”Jag gör väl vad jag vill”, ”Ni bestämmer inte över mig”, ”Jag skiter fullkomligt i mina medmänniskor”, ”Jag delar gärna med mig av mitt (och andras privatliv), vare sig ni det eller ej”. Det är ett hänsynslöst beteende med ett väldigt stort fokus på jag, jag, jag, vad jag vill och vad jag känner men kanske inte vad andra känner eller önskar.
Att leva i ett fritt land kommer inte bara med rättigheter utan även skyldigheter, så kallad frihet under ansvar. För att nyttja de rättigheter vi åtnjuter idag och för att kunna fortsätta nyttja dem i framtiden, behöver man ta personligt ansvar och åtminstone uppträda hänsynsfullt mot sina medmänniskor, vilka oftast inte har gjort dig något ont. Gör man inte det så inkräktar man på andra medborgares privatliv och integritet och har därför inte gjort sig förtjänt av att fullt ut nyttja sina rättigheter.
Detta kan du göra
Men vad kan man då göra för att antingen stävja dessa hänsynslösa beteenden eller mildra effekterna av dem så att man inte plågas mer än nödvändigt? Det finns faktiskt ganska mycket man kan göra när marodörerna med mobilhögtalarna på härjar som mest.
- Säga till personen vänligt men bestämt (förstår dock att en ensam pensionär inte vågar göra det till ett ungdomsgäng till exempel).
- Vill personen fortfarande inte göra det – eller blir aggressiv – kan du alltid svara lite sarkastiskt/spydigt ”Nämen, vad trevligt beteende, har inte päronen fostrat dig ordentligt?” och sen bara gå därifrån. Då har du kanske åtminstone gjort ett intryck som fastnar.
- Det går alltid ge tillbaka med samma medicin genom att spela upp något i ansiktet på vederbörande (dock kommer du själv att bidra till att störa andra)
- Pratar någon med mobilhögtalaren på kan du alltid lägga dig i samtalet. Detta är det kanske absolut bästa sättet att få dem att sluta med beteendet (när de upptäcker att de bjudit in okända människor till privata samtal).
- Använd öronproppar, hörselkåpor eller ljudisolerande hörlurar om någon härjar och inte vill sluta. Då kan du åtminstone fly för stunden.
- Ring störningsjourer eller liknande och påtala (vänligt men bestämt) problemet och varför det är störande. Ju fler bekymrade samtal de får in, desto mer benägna blir de att till sist göra något åt saken.
- Du kan alltid skapa opinion för ett förbud mot mobilhögtalare i offentliga miljöer (om inte särskilda skäl föreligger) genom att skriva motioner, medborgarförslag eller liknande.